,
  • BIST 9530.47
  • Altın 2484.116
  • Dolar 32.4795
  • Euro 34.8382
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 17 °C

"'Pembe Otobüs' imkânının sağlanması kadınların en doğal hakkı"

"'Pembe Otobüs' imkânının sağlanması kadınların en doğal hakkı"
Son günlerde çokça konuşulan ve kadınlar için pozitif ayrımcılık olarak görülen "Pembe Otobüs" talebine, Türkiye’nin dört bir yanından destek açıklamaları gelmeye devam ediyor.

Tesettür Seferberliği Platformu (TESSEP) Van İl Koordinatörlüğünün yaptığı açıklama sonrası, "Pembe Otobüs" talebine başta Diyarbakır, Batman ve Gaziantepliler olmak üzere, birçok ilden destekleyici mahiyette açıklamalar geldi.

Özellikle büyük şehirlerde yaşanan ulaşım sorununa bir de karma seyahat eklenince, kadınların ve aile olarak seyahat eden vatandaşların yolculuk esnasında sıkıntılar yaşadıkları dile getirilirken, yetkililerin bu soruna duyarsız kalmaması gerektiği ifade edildi.

Merkezi Kocaeli'de bulunan Zamanın Zeynebi Derneği (Zeynep-Der) Başkanı Sabiha Ateş Alpat da konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

"İnsan sosyal bir varlık ve var olduğu sosyal hayatta emniyet içerisinde yaşaması en doğal hakkıdır." diyen Alpat, "Bu nedenle İslam, insan için beş konuda emniyet içerisinde olması gerektiğinin zaruri ihtiyaçlardan olduğunu beyan etmiştir. Bunlar; din, akıl, nesil, can ve mal emniyetidir. İslam'ın yönetimden istediği, vatandaşları için olmazsa olmaz bu beş emniyeti sağlamaktır, zira siyasi sistemin insanlar için bu beş emniyeti sağlaması asli görevlerindendir. Üzülerek belirtiyorum ki, toplum şu anda güvenilirliğini kaybetmiştir ve böyle bir toplumda, toplu taşıma araçlarında tacize uğrayan kadınlar ve kız çocukları vardır. Pembe otobüs konusu bu konuda yerel bir çözüm olarak bir nebze de olsa rahat seyahat etmeyi sağlar. Aynı zamanda yalnız arabaya binmek zorunda kalan hanımlar için de önemli bir adım olacaktır.” ifadelerini kullandı.

"Hiç kimse balık istifi gibi seyahat etmek istemez"

Toplu taşıma araçlarının çok kalabalık olduğuna dikkat çeken Alpat, “Özellikle toplu taşıma araçlarının tıka basa dolu olması, hanımların da erkeklerin de rahat yolculuk yapmasını engelliyor. Hiç kimse balık istifi gibi arabaya doldurulmaktan hoşlanmaz. Boş arabayı beklemek adına saatlerce durakta bekleyen hanımlar biliyorum. Arabalarda sözlü ve fiili tacize uğrayanlar da yok değil. En azından tercihen pembe otobüs imkânının sağlanması gerektiğini ve bu talebin vatandaşın en doğal hakkı olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Aile Danışmanı Saliha Erdim de "Pembe Otobüs" uygulamasını desteklediğini dile getirerek, "Bir durum hakkında doğru bir değerlendirme yapabilmek ve karar verebilmek için, birkaç sorunun sorulması gerekir. Bu sorular da kişileri değil, Allah’ı merkeze alarak sorulmalı." dedi.

Erdim sözlerine şöyle devam etti: "Söz konusu ‘Pembe Otobüs’ uygulaması olmadığı takdirde şu anki uygulamada Allah’ı ve Peygamber efendimizi üzen bir şey var mı?

Bu uygulama olursa daha iyi şartlar oluşacak mı? Bu yeni uygulama Allah’ı ve Peygamber Efendimizi memnun edecek bir uygulama mı?

"Kadınlar kendini bilmezlerin saldırılarına, tacizlerine maruz kalabiliyor"

Pembe Otobüs uygulaması başlarsa, bir taraf fayda görürken diğer tarafın zararı söz konusu mu?

Birinci soru için şunları söylemek mümkün: Şu anda, her ne kadar toplu taşıma araçları artsa da yine de bu kadın ve erkeğin çok sıkışık bir şekilde yolculuk yapmasına mani olamıyor. Bu durumdan hiçbir kadın memnun değildir. Toplumda sayıları az olsa bile, kötü niyetli ve psikopatolojik kişilerin, zarar vermeleri ve taciz etmeleri için uygun bir zemin anlamına gelebiliyor. Hırsızlıklar yapılabiliyor. Özellikle medyanın hormonlanmış gibi durmadan insanların zihnine enjekte ettiği erotik görüntüler ve cinsel duyguları uyanık tutan mesajlar, genç-yaşlı demeden insanların zihnini hiç olmadık yerlerde kadına odaklayabiliyor. Bu ne yazık ki aile içinde ve toplumsal diğer alanlarda da ciddi zararların yaşanmasına sebebiyet verebiliyor. Bu durumda, giysilerine dikkat etmeden dışarıya çıkan kadınlarla birlikte, örtülü olanlar da ne yazık ki kendisini kontrol edemeyen ve buna gerek de duymayan kendini bilmezlerin saldırılarına, tacizlerine maruz kalabiliyor. Bu saldırıyı bir kişi yapsa bile, tedbir üretilmesini gerektiren bir durumdur. Tabi ki bunun için başka pek çok alanda başka tedbirlerin alınması gerekir. Diyelim ki, hiç taciz ve hırsızlık olayı yaşanmadı, kadının hemcinsleriyle daha rahat bir yolculuk yapmasını sağlamak için bile böyle bir uygulama çok yerinde ve güzel olur.  Yani, dinimiz açısından da, sosyal ve psikolojik açıdan da, zarar veren ve kötü niyetin açığa çıkmasına zemin hazırlayan bu sırt sırta, diz dize, yan yana bitişik olarak yolculuk etme uygulamasının kalkması, İslami, insani ve medeni bir uygulamadır. Toplu taşıma araçlarını kullanan her hanımefendinin destekleyeceğini düşündüğüm bu proje, mevcut sıkıntılara bir parça çözüm olabilir."

"Bu uygulama olursa daha iyi şartlar oluşacak mı? Bu yeni uygulama Allah’ı ve Peygamber Efendimizi memnun edecek bir uygulama mı?" sorusuna ise Erdim, "Evet, bu uygulama, başka her şeyi bir tarafa bıraksak da, kadını da erkeği de rahatlatacak, son derece iyi düşünülmüş insanca bir uygulamadır. Rahatlık getirecektir ve erkeklerle aşırı yakın olmaktan kaynaklanan harama girme oranını da engelleyecek bir uygulamadır." yanıtını verdi.

"Bu konuda kadınlar merkeze alınmalı."

"Pembe Otobüs uygulaması başlarsa, bir taraf fayda görürken diğer tarafın zararı söz konusu mu?" şeklindeki soruya da yanıt veren Erdim, şu ifadeleri kullandı:

"Kadınlar hemcinsleriyle rahat bir yolculuk yaparken erkekler bundan zarar görüyor mu? Hayır. O halde diyebiliriz ki, ortak akla havale edilse, kabul edilebilecek bu güzel uygulamanın yaygınlaşmasını ve hızlıca hayata geçmesini temenni ediyorum. Bu uygulama, sadece taciz ve hırsızlık sebepleriyle değil, istemeden rahatsızlık yaşanmasına sebep olduğu için de hiçbir erkeği töhmet altında bırakmadan uygulanabilmeli. Birkaç kendini bilmezin tutumu bütün erkeklere asla mal edilemez. Kendi aracında seyahat edenler, toplu taşımayı kullanmak zorunda kalan kadınların ne kadar zarar gördüğünü anlarsa durum daha rahat anlaşılır. Toplu taşımayı sürekli kullananların ortak derdi ve şikâyeti olarak hep gündemde olmuştur. Sosyolojik ve psikolojik yönden olduğu kadar, edebin ve ahlakın korunmasına da destek olabilecek bu uygulamayı destekliyorum.”

İnsan Hakları Cemiyeti Üyesi Nesime Batmanlı da konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Batmanlı, "Pembe Otobüs" kadınlar için önemli bir ulaşım aracı olabilir. Kadınların toplu taşıma araçlarındaki sorunlarını çözmeye yönelik önemli bir adım. Yeterli mi? Değil, ama çok önemli.” diyerek kadınların bu konuda bilgilendirilmesinde fayda gördüğünü söyledi.

Batmanlı, konunun farklı taraflara çekilmeden talepte bulunulması ve kadınların tercihine bırakılarak imkân sağlanması halinde, bayanların konuya pozitif bakacağını ifadelerine ekledi.

Bu konuda isteklerin olduğunu dile getiren Batmanlı, “Şimdilik bazı öğrencilerin isteğini biliyorum. Benim çocuklarım, yeğenlerim ve onların bazı arkadaşları var ve şu an bu sorunlardan dolayı şikâyetçiler.” dedi. (İLKHA) 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55