,
  • BIST 9792.56
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 25 °C

Patolojik tanıda teknikerlerin rolü önem kazanıyor

Patolojik tanıda teknikerlerin rolü önem kazanıyor
İAÜ Patoloji Laboratuvar Teknikleri Programı uzmanı Yeşim Ateş, patoloji laboratuvarı alanında pratiği teorik donanımla bütünleştiren patoloji teknikerlerinin, patologların tanı koyma sürecinde önemli bir rol üstlendiklerine vurgu yaptı.

Patolojinin tıp alanında kritik bir öneme sahip olduğunu ifade eden İAÜ Patoloji Laboratuvar Teknikleri Programı uzmanı Yeşim Ateş, patoloji laboratuvarı alanında pratiği teorik donanımla bütünleştiren patoloji teknikerlerinin, patologların tanı koyma sürecinde önemli bir rol üstlendiklerine vurgu yapıyor.

Patoloji hücrelerde ya da dokulardaki işlevsel ya dayapısal değişiklikleri tanımlamak amacıyla kullanılan, Yunanca’da ‘HastalıkBilimi’ anlamına geliyor. Hastalıklara tanı koymanın ve bilgi edinmenin enönemli yolu vücudun değişik bölümlerinden alınan doku ve biyopsi örneklerinindeğerlendirilmesiyle gerçekleşiyor. Patolojik analiz, tıp alanındahastalıkların teşhislerinin doğru ortaya konmasında kritik bir önem sahip.İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Patoloji Laboratuvar Teknikleri Programı, son teknolojik cihazlarla donatılmışlaboratuvarda verdiği uygulamaya dayalı eğitim modeli ile nitelikli patolojiteknikerlerini sağlık alanına kazandırıyor. İAÜ Patoloji Laboratuvar TeknikleriProgramı’nda eğitim veren uzman Yeşim Ateş, patoloji alanının sağlık açısındanhayati bir öneme sahip olduğuna dikkat çekerken, patoloji alanında teoriylepratiği en doğru şekilde örtüştürecek personelin bu noktada önemli bir rolüstlendiğine dikkat çekiyor. Patologların tanı koyma sürecinin sorumluluğunuüstlenirken patoloji laboratuvarında çalışan teknikerler tanı sürecinde enönemli yardımcılar olduğunun altını çizen Ateş, “Bu nedenle ilerleyenteknolojinin ve yeni tetkiklerin kullanıldığı bu alanda pratik ve teorikdonanımı tam olan patoloji laboratuvar teknikerleri önemli bir yere sahiptir”diyor.

 

Donanımlı patolojiteknikerleri

 

Yeşim Ateş, Patoloji Laboratuvar Teknikleri Programı’ndahastalıklı hücre/dokuların tanısında gerekli yöntem ve teknikleri uygulayabilenbilgi, beceri ve tutumu yüksek olan donanımlı patoloji teknikerleriyetiştirdiklerini kaydediyor. Ateş, üniversitenin laboratuvarlarında en sonteknolojilerle donanmış patoloji cihazlarının kullanımıyla geleceğin patolojiteknikerlerine patoloji laboratuvarlarına gelen örneklerin hangi süreçlerdengeçtiğine yönelik detayların uygulamalı olarak verildiğini belirtiyor. PatolojiLaboratuvar Teknikleri Programı’nın patoloji laboratuvarının öncesi, sırası vesonrasındaki tüm işlemleri bilen teknikerler yetiştirmeyi amaçladığını belirtenAteş, “Patoloji alanında gerekli işlemleri uygulayabilecek bilgi/beceriyesahip, patoloji laboratuvarının kalite kontrol ve güvencesini bilen, geliştirenve denetleyebilen; araştırma patolojisi hakkında bilgi ve becerisi olan; sağlıkalanındaki gelişmeleri izleyen ve dolayısıyla ayırdında olan teknikerleryetiştirmek, eğitim hedeflerimiz arasında bulunuyor” diyor.

 

Patolojiteknikerlerinin çalışma alanları

 

Patoloji laboratuvar teknikerinin, patolojilaboratuvarlarında insan ve hayvan dokularının ve sıvılarının mikroskobikincelemeye hazır hale getirilmesine kadar gerekli işlemleri yaparak bunun içingereken en son teknolojiyi kullanabilme becerisine sahip olduğuna işaret eden uzmanAteş, bu alanda eğitim almış kendini yetiştirmiş mezunların devlet ve özelkuruluşlara ait hastanelerde, özel patoloji ve histoloji laboratuvarlarında,Adli Tıp kurumlarında görev aldığına vurgu yapıyor: “Patoloji LaboratuvarTeknikleri programı olarak; mikrotom ve su banyosunu kesit işlemi içinhazırlayabilen, otomatik ve manuel doku takibi yapan, farklı özelliktekidokuları bloklayarak kesit alabilen, doku bloklarından elde edilen kesitlereboyama işlemi yapan, doku örneklerini mikroskopta inceleyerek, normal ve normaldışı hücrelerin ayırımını yapabilen ve deney, test ve analiz bulgularını raporedebilecek pratik ve teorik donanımı tam olan patoloji laboratuvar teknikerleriyetiştirmeyi hedefliyoruz.”

 

Ücretsiz DGS kursuile lisansa geçiş imkanı

 

Bir ön lisans programı olan Patoloji LaboratuvarTeknikleri Programı’nı bitirenlere ‘Patoloji Laboratuvar Teknikeri’ ünvanıveriliyor. Programı başarıyla bitirenlere, İstanbul Aydın Üniversitesi’ndeücretsiz verilen dikey geçiş sınavı kurslarının ardından ‘Hemşirelik’, ‘Biyoloji’, ‘Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri’, ‘Biyomühendislik’,‘Moleküler Biyoloji’ ve ‘Genetik’ bölümlerine geçiş imkanı sunuluyor.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55