,
  • BIST 8748.65
  • Altın 2242.596
  • Dolar 32.3344
  • Euro 35.1496
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C
  • Antalya 15 °C

“Özgürlüğümüz için oyumuzu kullandık”

“Özgürlüğümüz için oyumuzu kullandık”
Irak Kürdistan Bölgesinde saat 08.00’de başlayan referandum oylaması, saat 19.00’da sona erdi. İLKHA’ya konuşan seçmenler, özgürlükleri için bugün sandık başına giderek oy kullandıklarını ifade ettiler.

Irak Kürdistanı bölgesindeki halk, bugün bağımsızlık referandumu için sandık başına gitti. Katılımın yüksek olduğu referandumda oy kullanma işlemi saat 19.00’da sona erdi. 12 bin noktada kurulan sandıklar; gözlemciler ve yetkililer huzurunda boşaltılarak sayımı gerçekleştirdikten sonra Kürdistan Bölgesi Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu’na teslim edilmesi bekleniyor.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Erbil’e (Hewlêr) 30 kilometre uzaklıktaki Selahaddin (Pîrmam) kasabasındaki konutuna yakın olan 2 no’lu oy kullanma merkezinde oyunu kullandı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ve siyasiler ise oylarını Erbil’deki (Hewlêr) Rotana Oteli’nin konferans salonunda kurulan sandıkta oylarını kullandı.

Vatandaşlar ise oylarını okullarda kurulan sandıklarda kullandı. Oyunu kullanan Erbilli seçmenler, İLKHA muhabirlerine, özgürlükleri için bugün sandık başına giderek oy kullandıklarını ifade ettiler.

Ömer Abip, “Referandum gönlümüzedir. Bütün Kürtlere başarılar diliyorum. Kürtlerin her yerde özgür ve birlik olmasını istiyoruz. Kürt milleti de biraz huzur görsün. 2 milyon nüfuslu devletler varken yaklaşık 50 milyon Kürt milletinin bir devleti yok. Devlet kurmayı özlemle istiyoruz. Biz de herkes gibi yerimiz ve toprağımız olmasını istiyoruz.” dedi.

“Kürt olan devlet olma duygusuna sahip olmalıdır.” diyen Hemîn Ali, “Devlet kurmak kaç senedir şehitlerin kanlarının hedefidir. İnsanların hedefi evet olmalıdır. Hayır diyenlerin milli bir duyguya sahip değiller. Çok sevinçliyim, çünkü bugün tarihi bir gündür.” ifadelerini kullandı.

“Çok sevinçli ve mutluyuz”

Bugün güzel günlerden birini yaşadıklarını dile getiren Şakir Mahmut, “Özgür bir yaşam için oy kullanmaya geldik. Referandum Kürdistan’ın özgürlük referandumudur. Hepimiz çok sevinçli ve mutluyuz. Bugün milli bir bayram gibidir. Kürdistan milletinin başaracağını umut ediyorum.” diye konuştu.

“Özgür olmak için oy verdim”

Oy kullanan seçmenlerden Cemil Avla Sofi ise şunları söyledi: “Bugün ‘evet’e, hakka oy vermek için gelmişim. Şerli bir yaşam için oy vermeye geldim. Evet dedim, Baaslıların postalı ile bir daha ezilmemek ve özgür olmak için oy verdim. Hakkıyla oy vermeyenler Kürdistan’dan gidip Baas rejiminin postalların altında yaşasınlar. 60 yıldır Baas postallar altında ezildik, bizim için ne yaptılar? Sadece üzerimize bombalar, kimyasallar yağdırdılar. Çocuklarımızı katliamdan geçirdiler. Millet bunları unutmuş, bize neler yaptığını hatırlamıyor. Gıdamızı, maaşımızı ve her şeyimizi kestiler.”

“Bugün özgürlüğümüze karar verdik”

Çok mutlu olduğunu dile getiren Tahsin Şiyar, “Bugün mutluyuz. Bugün özgürlüğümüze karar verdik. Senelerdir yapılan zulümleri değiştireceğiz. Referandum ile tam özgür olacağız bayrağımız dalgalanmaya devam edecek.”

Vatandaşlara uyarı

Bu arada Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, halka, huzur ortamını bozacak davranışlardan kaçınılması çağrısı yaptı. Yapılan yazılı açıklamada; “Tüm Kürdistan vatandaşlarından yapacakları kutlamalarda halkımızın yüksek değerlerine bağlı kalmalarını istiyoruz. Her türlü silah kullanımı, gayrı medeni davranış, taşkınlık ve yasadışı eylemlerden sakınıp, şehirlerin ve halkın huzurunu koruyun.” denildi.

Birçok gözlemci ve basın mensubu oylamayı takip etti

Bağımsızlık referandumunu 136 uluslararası kuruluşun gözlemci ve uzman heyeti yakından takip etti.

Ayrıca referandumu dünyanın en büyük ajanslarının da içinde bulunduğu 143 medya kuruluşu takip ediyor. Basın kuruluşlarının çoğu canlı yayınlar yapmakta. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55