,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C

Osmanlı belgeleri ölümsüzleşiyor

Osmanlı belgeleri ölümsüzleşiyor
Yunus Emre Enstitüsü, Balkanlar'ın en eski kütüphanesi olan Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi ile iş birliği protokolü imzaladı.

Türkçeyi ve Türk kültürünü dünyada tanıtmak amacıyla önemli projelere imza atan Yunus Emre Enstitüsü ile Saraybosna'da bulunan Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi arasında iş birliği protokolü imzalandı. Balkanlar'ın en eski kütüphanesi olarak bilinen Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesinde düzenlenen imza törenine Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Âkif Yaman, Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi Müdürü Osman Lavić ile Bosna Hersek’te bulunan yetkililer ve basın mensupları katıldı.

 

"Ortak mirasın yaşatılması için önemli bir adım"

 

İmza töreni öncesi konuşma yapan Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, her iki ülke arasında ortak değerlerin, ortak mirasın olduğunu; bu mirasın gelecek nesillere aktarılmasının büyük önem arz ettiğini ve imzalanan protokolle ortak mirasın yaşatılmasında önemli bir adım atıldığını ifade etti.

 

Uzmanlar eğitim programına alınacak

 

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Âkif Yaman, “Yunus Emre Enstitüsü 2012 yılından bu yana Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığının destekleriyle ‘Balkanlar’da Kültürel Mirasın Yeniden İnşası Projesi’ni sürdürüyoruz. Bu proje kapsamında Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesinde yazma eser restore edecek uzmanlara yönelik Yazma Eser Restorasyonu Eğitim Programı gerçekleştireceğiz.” şeklinde konuştu.

 

Eğitim programının yaklaşık 3 ay süreceğini ifade eden Mehmet Âkif Yaman, Yunus Emre Enstitüsü tarafından 2016 yılı içerisinde Bosna-Hersek Arşivi, Saraybosna Tarih Arşivi, Hersek-Neretva Arşivi ve Kosova İslâm Birliğinde yazma eser restorasyon atölyesi kurulduğunu ve bu kurumlardan katılacak kursiyerlerin dışında Bosna-Hersek Şarkiyat Enstitüsü ve Kosova Millî Kütüphanesinden de birer kursiyerin katılacağını ifade etti.

 

Prof. Dr. Čazim Hadžimejlić’in koordinatörlüğünde gerçekleştirilecek olan Yazma Eser Restorasyonu Eğitim programının 3 ay süreceğini söyleyen Mehmet Âkif Yaman, programın protokolün imzalanacağı an itibariyle başlayacağını sözlerine ekledi.

 

Osmanlı Vesikaları Kataloğu da neşredilecek

 

İş birliği için Yunus Emre Enstitüsüne teşekkür eden Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi Müdürü Osman Lavić ise taraflar arasındaki iş birliğinin eğitim programı ile başladığını belirterek, "Birlikte daha çok projeyi hayata geçireceğimize inanıyorum. Yakın zamanda Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi Osmanlı Vesikaları Kataloğu'nu da birlikte neşredeceğiz." diye konuştu.

 

Yapılan açıklamaların ardından Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi Müdürü Osman Lavić ve Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman tarafından iş birliği protokolüne imza atıldı.

 

Yunus Emre Enstitüsü "Balkanlar’da Kültürel Mirasın Yeniden İnşası Projesi" kapsamında şimdiye kadar Bosna-Hersek, Hırvatistan, Makedonya ve Kosova’da bulunan toplam 10 bin yazma eser ile 5 bin matbu eseri dijital ortama aktarmıştı.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55