,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2324.674
  • Dolar 32.3542
  • Euro 34.9463
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 15 °C

Oruç salgına karşı bünyemizi güçlendirecek

Oruç salgına karşı bünyemizi güçlendirecek
Ramazan’da birçok kişinin orucun hastalığa karşı direncinin zayıflayacağı korkusu yaşadığını belirten Batman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şemsettin Dursun, orucun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyledi.

Orucun birçok kronik hastalığa iyi geldiğini vurgulayan Dursun, “2016 yılında Nobel Tıp Ödülünü kazanan Japon Bilim adamı Yoshinori Ohsumi, ‘Orucun kansere iyi geldiğinin tespit edildiğini’ ifade etmiştir. Bilimsel araştırmalar orucun kansere karşı koruyucu olduğunun yanı sıra, romatizma, kronik hastalıklar, ağır metal birikmesine karşı da faydalı olduğunu ortaya koymuştur.” dedi.

Ramazan’a kavuşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Dursun, “Ezel, ebed ve çağlar üstü mutlak nizam Aziz İslam’ın kutlu Ramazan Ayına kavuşmuş durumdayız. Rabbimize ne kadar şükretsek azdır. Peygamber Efendimiz, ‘Oruç tutunuz, sıhhat bulursunuz.’ Kutlu sözün gölgesinde Ramazan’ı karşılıyoruz. Nasıl ki; yeme ve içme midemizi ikna, inşa ve ihya ediyorsa; ilim aklımızı, iman-irfan ve sevgi kalbimizi, manevi değerler de ruhumuzu hem inşa eder, hem ikna eder ve hem de ihya eder. Buradan yola çıkarak; oruç hem bedensel, hem zihinsel ve hem de ruhsal manada insanoğluna çok boyutlu bir katma değer kattığını rahatlıkla söyleyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

“Oruç bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmakta”

Konunun uzmanlarından örnekler veren Dursun, “Kalp hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı bu konuda şunları söylemektedir; ‘Oruç tutmak sindirim sistemini dinlendirdiği için, vücutta diğer organların kanlanmasını sağlıyor, kemik iliği uyarılıyor, kan yapımı artıyor, vücut birikmiş zararlı maddelerden temizleniyor, bağışıklık sistemi güçleniyor. Dolayısıyla kalp, damar ve kanser gibi hastalıklara karşı direnç artıyor.’ Uzmanlar, orucun insan üzerindeki etkilerini, şu şekilde açıklamaktadırlar; İnsan Psikolojisi üzerinde olumlu etkiler bırakır. İnsanın ilmiyon sistemi üzerinde olumlu etki yaparak, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır.” dedi.

“Oruç vücudu yenilemektedir”

Açıklamasının devamında Dursun şunları söyledi: “Oruç, 15’inci günden sonra insan vücudunda, karaciğerde, böbrekte, ciltte detoks görevi yapmaktadır. Vücuttaki bütün toksinler dışarı atılarak vücudun hepsi yenilenmektedir. Bundan yola çıkarak bu Covid-19 salgın hastalık sürecinde, orucun bağışıklık sistemimizi güçlendirdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Burada şunu da söylememiz gerekir ki; oruç tutmaları riskli olan, çok yaşlı ve kronik hasta olanlar, hekimlerin tavsiyelerine uyarak hareket etmeleri dinimizin de gereğidir.”

“Sigaradan kurtulmak fırsattır”

Sigara içenlere uyarıda bulunan Dursun, “Bu süreçte sigara içen kardeşlerimize de bir uyarımız olacaktır. Bu Covid-19 sürecinde Çin ve ABD’de yapılan son araştırmalara göre; Çin’de ölenlerin yüzde 80’i, ABD’de ölenlerin yüzde 85’i sigara içenlerdir. Çin ve ABD’de iyileşenlerin yüzde 90’ı sigara içmeyenlerdir. Bu da bizlere bu Rahmet ayına girerken, şu sigara illetinden kurtulmak için bir fırsat olduğu açıktır.” açıklamasında bulundu.

“İslam bütün insanlığın kurtuluşu için yegâne nizamdır”

Dursun son olarak şunları söyledi: “Bütün bu araştırmalar, bilimsel çalışmalar, mensubu bulunmaktan onur duyduğumuz İslam nizamının bütün insanlığın kurtuluşu için yegâne nizam olduğunu bizlere göstermektedir. Sahip olduğumuz bu değerin farkında olmamız ve buna göre hayatımızı inşa etmemiz gerekmektedir. Zira bir şeyin kıymeti yokluğunda belli olur. Ezel ve ebed nizamı İslam’a sarıldığımızda, iki dünyanın mutluluğunu elde ederek en bahtiyar insanlar grubuna girmiş oluruz. Zira Müslüman güç tutkusundan, tüketim tutkusundan ve sorumsuzluktan arınan; ihsan, infak, empati, isar, affetme ve sabır ahlakını kuşanarak umutla Rabbine yönelen ve bu umudu insanlığa dalga dalga yayan ve bu tutumuyla rol model olan insandır. Bu umudu hikmetle, irfanla, tasavvurla yayarak, toplumsal ve manevi bağışıklık sistemimizin güçlenmesine katkı yapacaktır.”(İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55