,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 19 °C

​Ortaokul öğrencisi ayrık otundan doğal deterjan üretti

​Ortaokul öğrencisi ayrık otundan doğal deterjan üretti
​Okul bahçesinde topladığı ayrık otunu laboratuvar ortamında çeşitli karışımlar sağlayarak sıvı bir madde özü ortaya çıkaran Ortaokulu 7’nci sınıf öğrencisi Elif Efe, doğal deterjan üretti.

Sancaklar Ortaokulu 7’nci sınıf öğrencisi Elif Efe, danışman öğretmeni Güney Özgün'ün desteğiyle okul bahçesinde topladığı ayrık otunu laboratuvarda çeşitli karışımlar sağlayarak sıvı bir madde özü ortaya çıkardı.

Okul bahçesinde topladığı ayrık otunu laboratuvarda çeşitli karışımlar sağlayarak sıvı bir madde özü ortaya çıkaran Efe, 8 Mayıs'ta Şanlıurfa’da bölge illeri arasında düzenlenen Güneydoğu Anadolu GAP Projesi yeşil inovasyon projesi finalinde "Sürdürülebilir Bir Çevre İçin Yeni Bir Alternatif Perspektif" ismiyle ikinci oldu.

"Ayrık otu özlerinin evsel kullanımlarda kireci tamamen çözebildiğini gözlemledik"

Projenin, sürdürülebilir bir çevre için alternatif perspektif doğal temizliğin izi kalmış ayrık otu olduğunu belirten Elif Efe, “Yaptığım literatür araştırma sonucunda asitin kireci çözdüğünü ve ayrık otu tohumların içinde bulunan asitin de kireci kolay bir şekilde çözdüğünü tespit ettik.  Benim projemin amacı asiti çözen kimyasalları doğa dostu bir alternatif sunabilmek. Ayrık otu özlerinin evsel kullanımlarda kireci tamamen çözebildiğini gözlemledik. Bunlara örnek verecek olursak, banyoda ki duşluk ve muslukları örnek verebiliriz.”

"Amacımız kimyasal sökücüler yerine doğa dostu bir alternatif üretmekti"

Fen Bilimleri Öğretmeni Güney Özgün, laboratuvar ortamında elde ettikleri sıvıyla temizlenen evsel araç gereçlerin üzerindeki kireçleri anında çözüldüğünü belirtti.

GAP Yeşil İnivasyonu yarışması duyuruya çıkmasının ardından başvurmaya karar verdiklerini belirten Özgür, “Okulumuzun çevre ile ilgili öğrencilerinden Elif Efe ile hazırladığımız projeyle yarışmaya katıldık. Projemizde biz asıl olan sürdürülebilir bir çevreye katkı sağlamayı amaçladık. Bu katkı dâhilinde yaptığımız işlem, evsel temizlikte kullanılan ağır kimyasal kireç sökücüleri, doğa dostu bir alternatif üretmekti. Kullandığımız ot yabani arpa, bu arpa çeşidi ayrık otu olarak da biliniyor. İlkbahardan itibaren ülkenin bütün bölgelerinde bulanabilen bir ot çeşididir.” dedi.

“Geleceğimizin çevre dostu bireylerini yetiştirdiğimizi düşünüyorum”

Ayrık otunun laboratuvar ortamında özünü çıkardıklarını ifade eden Özgür, “Daha sonra ev ortamında kullanılan duş başlığı çaydanlık, lavabo ve fayanslarda denedik. Demelerimiz sonucunda kireci çözdüğünü yapılan gözlemler de ortaya çıktı. Daha sonra projemizi raporlaştırıp ilgili birimlere gönderdik. Yaklaşık bir ay öncede bin 232 kişi arasında finale kaldığımız söylendi. Son 30 proje arsında da 2’nci olarak Siirt’e bir derece getirmiş ve projemizin patent başvurusunda bulunduk. Bu sayede geleceğimizin çevre dostu bireylerini yetiştirdiğimizi düşünüyorum. Amacımız öğrencilerimize yol göstermek, destek olmak, rehber ve danışmanlık yapmak.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55