,
  • BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C
  • Antalya 23 °C

ÖNDER: LGS'de imam hatip okullarının başarıları daha yüksek

ÖNDER: LGS'de imam hatip okullarının başarıları daha yüksek
2019 yılı içerisinde imam hatip okullarına ilişkin 29 ulusal günlük gazetede yer alan olumlu ve olumsuz haberleri raporlaştıran ÖNDER, "Gazetelerde İmam Hatiplere Bakış" başlığıyla hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı.

 

Yazılı basının imam hatiplere olan yaklaşımının değerlendirildiği raporda bir yıllık haber çalışmaları taranarak 9 ayrı başlık altında olumlu ve olumsuz haberler ayrı ayrı değerlendirildi.

Ulusal gazetelerde yapılan haberlerin olumlu olanlarının olumsuz olanlara oranla daha fazla olduğu belirtilen raporda, 2019 ve 2020 yılında LGS'de imam hatip okullarının başarılarının yüksek seviyelerde olduğu ifade edildi.

ÖNDER Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan ÖNDER Genel Başkanı Kamber Çal, imam hatip okullarının çalışmalarına değinerek modern ortamlarda yeni teknolojileri kullandıklarını ifade etti.

ÖNDER: LGS'de imam hatip okullarının başarıları daha yüksek

"Gençlerimizi eğitimin yanında ekonomik, toplumsal ve psikolojik olarak da desteklemeye çalışıyoruz"

Çal, "Bugün gençlerimiz modern ortamlarda en yeni teknolojileri kullanarak eğitim alıyor, akranlarıyla aynı imkânlardan yararlanarak eşit şartlarda üniversiteye giriyor. Bu ortamda mücadelemiz dün olduğu gibi bugün de devam ediyor. İçerikleri birbirinden farklı onlarca eğitim sunuyoruz gençlerimize. Onları eğitimin yanında ekonomik, toplumsal ve psikolojik olarak da desteklemeye çalışıyoruz." dedi.

"Temel hedefimiz bu mesajları alıp daha iyiyi ve ideali oluşturabilmektir"

İmam hatip okullarına ve başarılarına yönelik yapılan haberleri değerlendiren Çal, "Gazetelerde İmam Hatiplere Bakış araştırmamız da gençlerin eğitimine bir başka açıdan destek verme çabamızın bir ürünü. Hem gençlerimizin eğitimi daha iyi olsun hem ortaya çıkan sonuçlar daha güzel sunulsun hem de eksiklikler giderilsin istiyoruz. Gazetelerde hangi çalışmaların hangi sıklıkta haber olduğuna, bu haberler sunulurken kullanılan üsluba bakıyoruz. Araştırmada nihai olarak eğitim kurumlarımıza, medyamıza ve sivil toplum kuruluşlarımıza mesajlar var elbette. Bu mesajları alıp daha iyiyi ve ideali oluşturabilmek bizim temel hedefimiz." diye konuştu.

"İmam hatip okullarında 8 ayrı bölümde ders, 9 dilde eğitim ve 80 ülkeden katılım var"

İmam hatip okullarının eğitimlerinin kapsamı, farklı dillerde verilen eğitim ve 80'den fazla ülkeden gösterilen teveccüh ile ilgili de konuşan Çal, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"İmam hatiplerde; fen ve sosyal bilimler, dil, sanat, hafızlık, temel İslam bilimleri, spor ve teknoloji olmak üzere 8 ayrı bölümde eğitim veriliyor. Yine imam hatip liselerinin Arapça ve İngilizce ile başlayan dil serüveni bugün 9 dil olarak devam ediyor. Türkiye genelindeki imam hatip liselerinde 21 okulda İngilizce, 16 okulda ise Arapça hazırlık sınıfı mevcut. İspanyolca 2 okulda, Japonca bir okulda, Rusça bir okulda, Farsça bir okulda, Fransızca 2 okulda, Almanca bir okulda ve Çince de bir okulda eğitim veriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı iş birliğinde eğitim hayatına devam eden uluslararası imam hatip liselerinde dünyanın 80 ülkesinden binlerce genç eğitim alıyor. Türkiye’de 13 şehirde bulunan uluslararası imam hatip liselerinde misafir öğrencilere iyi derecede Türkçe öğretiliyor."

ÖNDER: LGS'de imam hatip okullarının başarıları daha yüksek

"Hazırlanan rapor, imam hatiplerin insanların zihninde nasıl anlaşıldığının bir fotoğrafıdır"

Yapılan gazete taramalarının imam hatip algısını, anlayışını, bilinirliğini ve tanınırlığını bir değerlendirmeye yönelik yapıldığını dile getiren ÖNDER Araştırma Danışmanı Prof. Dr. Ali Büyükaslan, "ÖNDER'in imam hatiplere bakış 2019 raporu Türkiye'de yayınlanan 29 gazetenin taranması ile içerik analizi yöntemiyle kamuoyundaki imam hatip algısını, anlayışını, bilinirliğini ve tanınırlığını bir değerlendirmeye yönelik yapılmıştır. Bu çerçevede yapılan çalışmadaki esas amaç imam hatip kavramı, kimliği, olgusu ve bunun karşı tarafta, kamuoyunda, insanların zihninde nasıl anlaşıldığı, nasıl algılandığı ve nasıl bilindiğini tespit etmek, durumunun fotoğrafını çekme hadisesidir." dedi.

"İmam hatipler hakkında yayımlanan olumlu haberler olumsuzlara göre daha fazla"

Hazırlanan raporun ayrımcı dilden eğitim sistemine kadar taranan gazeteler içerisinde belirli kategoriler altında tasarlandığını hatırlatan Büyükaslan, "Ayrımcı dilden eğitim sistemine, sınav başarısından sanat kültür etkinliklerine varıncaya kadar 9 ayrı başlık altında tasnif ettik. Bir yıl boyunca yayınlanan gazeteleri taradık. Ortaya çıkan tespitlerimizi sayısal ifadelerle destekleyerek anlatmayla anlaşılır kılmaya çalıştık. Yapılan araştırmada imam hatiplilere yönelik olumlu haberlerin daha fazla olduğunu gördük. Olumsuz haberlerin azalmasına rağmen halen var olması da imam hatip camiasını üzmektedir. Ama bunun temelinde de öznel bir bakış acısının olduğunu vurgulamak istiyoruz. Unutulmamalıdır ki, imam hatip okulları Milli Eğitim müfredatı içerisinde eğitim öğretim yapan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin mevcut yasalarına tabi okullardır. Bu okullara giden gençlerin velilerinin bu devletin önemli bir ferdi olduğu unutulmamalıdır. İmam hatiplere karşı kullanılacak ayrımcı dilin aslında çok daha anlaşılabilir bir şey olduğu görülebiliyor. Yaptığımız bu çalışmada mevcut bu 29 gazetenin olumlu haber yapanlarının çok nadiren olumsuz haber yaptığı oldu. Olumsuz haber yapanların da çok nadiren haber yapma konusunda durum tespiti vardır. Biz imam hatip gerçeğinin görülmesinden yanındayız." şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55