,
  • BIST 9089.86
  • Altın 2324.204
  • Dolar 32.3601
  • Euro 34.9277
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 20 °C

Okuma aşkıyla 37 yıldır sahaflık yapıyor

Okuma aşkıyla 37 yıldır sahaflık yapıyor
Gaziantep’te öğrencilik yıllarında kitaba olan sevgisi ile açtığı dükkanda 37 yıldır sahaflık yapan esnaf, yaşı 62 olmasına rağmen kitaba olan sevgisinin hala devam ettiğini söyledi.

Öğrencilik yıllarında kitap okumayı çok sevdiği için içindeki kitap sevgisinin etkisiyle sahaf olduğunu belirten Eşref Savaş (62), severek başladığı sahaflığı 37 yıldır sürdürüyor. Kitap sektörü ile uğraşmanın gönül işi olduğunu belirten Savaş, sahaflığın gönüllülük esasına dayalı bir meslek olduğunu söyledi.

Gaziantep’in Şahinbey ilçesi Eyyüpoğlu mahallesindeki küçük dükkanında sahaflık yaparak geçimini sağlayan Savaş, yaşı 62 olmasına rağmen kitaba olan sevgisinin hiç bitmediğini söylüyor. Okuma aşkı e kitap sevgisi  ile başladığı sahaflıkla 37 yılını bu meslekte geçirdi.   

Kitap sevgisinin etkisiyle sahaf olduğunu belirten Savaş, “Kitaba olan sevgimden dolayı bu mesleğe başladım. Öğrencilik yıllarımızda bizim ustalarımız, büyüklerimizin kitapçı dükkanına sık sık giderdi. Oradaki o havayı, kitap almayı ve kitapevindeki o atmosfer bizi de etkiledi. Bu şekilde bu mesleğe başladık. Bu mesleğe başlamamızda kitap okumaya olan ilgimizin etkisi vardı. Öğrencilik döneminde kitap okumayı seven biriydim. Kitap sevgisi bizi bu mesleğe sevk etti. 37 seneden beri bu mesleği yapıyorum.” dedi.

Kitap okumaya azalan ilgiden dolayı sahaflıkla birlikte kırtasiye malzemeleri de satmaya başladığını belirten Savaş, “Bu meslek ile ancak hayatını geçindirebiliyorsun. Fakat kazanç elde etmek, bir şeylere sahip olmak mümkün değil. Çünkü kitap okuma maalesef bizim şehrimizde çok iyi bir durumda değil. Bunun yanında okul yardımcı kitapları satıyoruz. Onlar da hep sık sık değişiyor. Bunlar da küçük esnafı maalesef etkiliyor. Müfredatı değiştirilen kitaplar ise atılıyor. Bundan dolayı da kaybımız oluyor. Bu sektörde yıllarımız geçtiği için devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kitap sektörü ile uğraşmanın bir gönül işi olduğunun altını çizen Savaş, “Bu meslek sevilerek yapılırsa zevkli hale geliyor. Severek yapılmaz ise maalesef sıkıntılı bir mesleğe dönüşüyor. Gaziantep gibi daha çok mutfak kültürü ile ön plana çıkan bir yerde lokanta ve diğer restoran mesleği ile uğraşırsan ayakta kalabilirsin. Ama şehrin kültürel seviyesini artırmak için bir çaba sarf edersen ancak benim gibi sadece gel-git yaparsın. Bu meslek gönüllülük esasına dayalı bir meslek olması hasebiyle yine de seviyoruz. Böyle bir mesleği devam ettirdiğimiz için gurur duyuyoruz. İnşallah ilerde genç ve idealist arkadaşlarımız bu mesleği devam ettirir. Çünkü bu şehre okuma aşkını kazandırması, devam ettirmesi ve kültürel hayatımızı zenginleştirmesi açısından daha hayırlı bir meslek olarak görüyorum.” şeklinde konuştu.

Sahaflıkla 3 çocuğunu da okutmanın mutluluğunu yaşayan Savaş, mesleğe başladığı günden bu yana sürekli okuduğunu söyleyerek, şöyle konuştu:

“Benim 3 çocuğum var. Bu meslek ile birisini evlendirdim. İki tanesini de okutuyorum. Onların eğitim hayatlarının başarılı olması için bir çaba sarf ediyoruz. Benim tek tesellim, çocuklarımın iyi bir eğitim almalarıdır. Bizler sürekli eğitimle ile iç içe olduğumuz için çocuklarımızın eğitim ile daha iyi bir şekilde ilgilenebiliyoruz. Çocuklarımız çok şükür iyi okullarda okudu. Bir kitap işletmecisinin kazanabileceği en iyi durum, çocuklarının eğitim ile direk ilgilenmeleridir. Bu meslek ile belki bir şeye sahip olamadım. Ama en azından çocuklarının eğitimi ile ilgilendiğim için mesleğimi seviyorum.”

Kitap okuma alışkanlığının toplumda nerede ise yok olma seviyesine geldiğini belirten Savaş, gençlere mutlaka okumalarını ve eğitimlerini tamamlamaları tavsiyesinde bulundu.

Okumanın ve öğrenmenin her insan için bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Savaş, son olarak şunları kaydetti:

“Kitap okumak insanın kelime hazinesini çoğaltır. Algılamasını yükseltir. Örneğin test usulü sınavlarda çocuklara kitap okumalarını tavsiye ediyoruz. ‘Bunun ne faydası olur?’ diyenler oluyor. Kitap okuyan bir çocuğun algılaması iyi olur. Zaten sınavlarda bir öğrenci hem çabuk algılamalı hem de zamanını iyi kullanmalıdır. Zaten sınavlar da bu test tekniği ile yapılıyor. İyi bir kitap okuyucusu çok çabuk algılar. Kelime hazinesi yüksek olduğu için paragraf sorularını iyi cevaplandırır. Bu da sınavlarda daha başarılı olmasını sağlar.   Öğrencilere tavsiyem bol bol kitap okusunlar.” (İLKHA) 

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55