,
  • BIST 8718.11
  • Altın 2241.171
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.1719
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 14 °C

Ofis Çalışanlarının Meslek Hastalığı: Göz Kuruluğu

Ofis Çalışanlarının Meslek Hastalığı: Göz Kuruluğu
Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Sinan Yakut, gözyaşı tabakasının önemli fonksiyonları hakkında önemli bilgiler verdi.

Göz kuruluğu belirtileri diğer hastalıklarla çok benzerlik gösterir, dolayısıyla az bilinen bir rahatsızlıktır. Tam olarak akan gözyaşının kuruması manasına gelmez. Erdem Hastahanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Sinan Yakut, gözyaşı tabakasının önemli fonksiyonları hakkında bilgi verdi. Yakut; “gözyaşı tabakası, gözde nemli ve pürüzsüz bir yüzey sağlayarak daha net görme sağlar. Gözün ön yüzeyinde bulunan duyu sinirlerinin tahriş olmasını engeller. İçermiş olduğu bileşenlerle dışarıdan gelen enfeksiyonlara karşı gözün savunma bariyeri konumundadır. Yabancı cisimlerin göze temas etmesi sonucu refleks salınarak gözü adeta temizler ve iyileşme sürecine katkıda bulunur.” dedi.

Sigara, gözü de vuruyor

Göz kuruluğu belirtilerinin genellikle kişiden kişiye değişkenlik gösterdiğini söyleyen Dr. Sinan Yakut belirtileri şöyle sıraladı: “Gözün çabuk yorulması, yanma, batma, kızarma, yabancı cisim hissi, ara sıra kaşıntı gibi günlük yaşamda olumsuz etkileri olan şikâyetler meydana gelir. Çoğu insan göz kuruluğunun alerji ya da mevsim değişiklikleri nedeniyle olduğunu sanmaktadır. Özellikle gün sonuna doğru bilgisayar başındayken, araç kullanırken ve televizyon seyrederken şikayetler yoğunlaşır. Bu arada gözlük takması gerekirken takmama, uyku dengesizliği ve yoğun tempolu çalışma durumlarında şikayetler çok daha artar. Geçirilmiş lazer operasyonu, sigara kullanımı ve kullanılan bazı ilaçlar da göz kuruluğu yapabilir. Bunların dışında romatizmal hastalıklar ile ilişkili de olabilir. Detaylı bir göz kontrolü yaptırmak gerekir.”

 Lens Kullanımına Dikkat!

Kontakt lens kullanımında kuru göz belirtileri ortaya çıkabilir hatta devam edilirse çok daha ciddi, kalıcı sorunlar gelişebilir diyen Yakut; “göz kuruluğu varlığında mutlaka kontrol yaptırılmalı, gereken tedaviye başlanmalı, sonuç alınamazsa kontakt lens kullanımı sonlandırılmalıdır.” dedi.

Tedavide ise ilk tercihin suni gözyaşı damlaları olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Sinan Yakut, “bir takım hastalıklarla ilişkili durumlarda ise ek ilaç tedavisine gereksinim olabilir. Göz kuruluğu tedavisinde öncelikle kişinin göz kuruluğuna neden olan faktörleri tespit etmesi ve önlem alması çok önemlidir. Ofislerde nem oranının artırılması, ekran başındayken mola verilmesi ve gözlerimizi daha sık kırpmaya çalışmak bir miktar daha konfor sağlar. Ayrıca çok ileri evre kuruluk olan hastalarda gözyaşı kanallarına bir tıkaç konularak mevcut gözyaşının yüzeyde tutulması uzatılabilir.” açıklamalarında bulundu.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55