,
  • BIST 9450.21
  • Altın 2497.486
  • Dolar 32.5868
  • Euro 34.8227
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 22 °C

Obezite ameliyatından sonra nasıl beslenmeliyiz?

Obezite ameliyatından sonra nasıl beslenmeliyiz?
Diyetisyen R. İrem Uysal, Obezite ameliyatından sonra hastaların yaptığı en büyük hatalardan birinin beslenme programlarına dikkatli bir şekilde uymamaları olduğunu söyledi.

Obezite ameliyatından sonra hastaların yaptığı en büyük hatalardan biri beslenme programlarına dikkatli bir şekilde uymamaları. Ameliyat sonrasında beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı değişikliği kalıcı kilo kaybı için esastır. Peki, obezite ameliyatı sonrası nelere dikkat etmeli ve nasıl beslenmeliyiz? Çamlıca Erdem Hastanesi’nden Diyetisyen R. İrem Uysal, sizler için cevapladı.

Obezite, günümüz dünyasının getirdiği "yeni alışkanlıklar" nedeniyle vücutta aşırı yağ birikiminin yol açtığı, yağ dokusunda ve vücut ağırlığında artış gösteren kompleks ve multifaktöriyel bir hastalıktır. Obezite, başta insülin direnci ile birlikte diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, hiperlipidemi, karaciğer yağlanması, uyku apnesi ve metabolik sendrom gibi bir çok hastalığı da beraberinde getirir. Dyt.Remziye İrem Uysal, obezite tedavisinde amacın obeziteye ilişkin morbidite ve mortalite risklerini en aza indirmek, kişiye dengeli ve yeterli beslenme alışkanlığı kazandırmakla birlikte kişinin yaşam kalitesinin arttırılmasını sağlamak olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Obezitenin tedavisi 4 başlık altında incelenir. Başta diyet tedavisi olmakla birlikte fiziksel aktivitenin arttırılması, farmakolojik (ilaç) tedavi ve obezite cerrahisi obezitenin tedavi yöntemleridir. Dünyada ve Türkiye'de obez sayısı günden güne hızlı bir şekilde artarken, tıbbi beslenme tedavisi, egzersiz, farmakolojik tedavi ve fiziksel aktivitenin arttırılmasıyla obezitenin tedavi edilemediği durumlar olabilmektedir. Bu durumda obezitenin tedavisi cerrahi işlemler ile yapılmaktadır. Cerrahi yöntemlerden sonra beslenmeye dikkat etmenin iki amacı vardır. Birincisi; ameliyat sonrası doku iyileşmesi ve aşırı kilo kaybı sırasında kas kütlesinin korunması için yeterli besin öğesi ve enerjinin sağlanması, ikincisi ise cerrahi sonrası yiyecek ve içeceklerin rahatsızlık oluşturmayacak şekilde tüketilmelerini sağlamaktır. Cerrahi sonrası ilk 2 hafta sıvı beslenme, 3- 4. hafta püre beslenme dönemi ve 5.haftadan sonra yavaş yavaş normal gıdalara beslenmeye geçilmektedir. İlk 2 hafta sıvı beslenme döneminde; su, süt, et-tavuk suları, şekersiz ve tanesiz komposto, ayran, yoğurt ve tanesiz çorbalar, protein takviyesi tüketilmektedir. Püre beslenme döneminde; çok pişmemiş yumurta, yumuşak peynirler, labne peyniri, sebze püreleri, meyve püreleri gibi püre gıdalar tüketilmekte ve 5. hafta itibariyle çok katı olmayacak şekilde normal gıdalara geçilmektedir. Hastalar cerrahiden sonra küçük miktarlarda gıda alınmasıyla erken zamanda doygunluk hissederler. Toplam gıda alımı anlamlı şekilde azalır dolayısıyla bu şekilde kilo kaybı sağlanır. Kilo kaybı hastaların cerrahiden sonra diyete ve spora uyumuna bağlı olarak 1-1,5 yıla kadar devam etmektedir.”

AMELİYAT SONRASI PROTEİN AĞIRLIKLI BESLENMEK ÇOK ÖNEMLİ

Dyt. R. İrem Uysal, obezite ameliyatı sonrası uygulanan diyette protein ağırlıklı beslenmenin önemini vurgulayarak, “Uzun dönemde mutlaka her öğünde yumurta, et, tavuk, köfte, balık, süt, yoğurt, kurubaklagiller gibi protein kaynaklı besinler tüketilmelidir. Yeni oluşturulan midenin azalmış hacmi ile birlikte azalmış gıda alımına bağlı olarak, gerekli vitamin ve mineral desteklerin kullanımı da gerekmektedir. Mutlaka doktorun ve diyetisyenin önerdiği şekilde vitamin ve mineral takviyelerini kullanılmalıdır. Obezite cerrahi kesinlikle sihirli bir değnek olarak düşünülmemelidir.

Tabi ki en önemlisi de cerrahiden sonra uzun dönemde kilo kaybının devamlılığı ve korunması için yeme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekmektedir. Basit karbonhidratlardan ve kalorili sıvılardan hayat boyu uzak durulmalı, bu yaşam tarzı haline getirilmelidir. Şekerlemeler, pastalar, kremalar, kek, börek, fast food gıdalar, meşrubatlar, hazır ve paketli meyve suları, aromalı ve kremalı kahveler uzak durulması gereken karbonhidrat kaynaklarıdır. Aksi halde gereksiz ve aşırı kalori alımına bağlı kilo kaybedememe ve geri kilo alımını kaçınılmaz olur. Sonuç olarak obezite cerrahinin başarısı açısından, yeterli ve sağlıklı kilo veriminin sağlanması için ameliyat sonrası beslenme ve diyetin yerinin çok önemli olduğu bilinmelidir.” dedi.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55