,
  • BIST 8878.81
  • Altın 2241.255
  • Dolar 32.3385
  • Euro 35.103
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 21 °C

Neçirvan Barzani: Referandum Türkiye için bir tehdit faktörü değil!

Neçirvan Barzani: Referandum Türkiye için bir tehdit faktörü değil!
Bağımsızlık referandumunda oy verdikten sonra açıklama yapan IKYB Başbakanı Neçirvan Barzani, “Referandum asla Türkiye için tehdit değildir. Türkiye’nin bizi anlamasını bekliyoruz. Türkiye bunu kendisi için tehdit olarak görmemeli.” dedi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, oy verdikten sonra yaptığı açıklamada, “Referandum asla Türkiye için tehdit değildir. Türkiye’nin bizi anlamasını bekliyoruz. Türkiye bunu kendisi için tehdit olarak görmemeli.” dedi.

Irak Kürdistan Bölgesindeki "bağımsızlık referandumu" için oy kullanma işlemleri devam ediyor. Bölgesel Yönetim (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Erbil’deki (Hevlêr) Rotana Oteli’nin konferans salonunda kurulan sandıkta oyunu kullandı.

Ailesi ile birlikte oyunu kullandıktan sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Barzani, referandumun Türkiye için bir tehdit faktörü olmadığını ifade etti.

“Sadece halkımızın bağımsız olmak istediğine dair iradesini dünyaya göstermek istiyoruz.” diyen Barzani, “Referandum 26 Eylül’de Kürdistan devletini ilan edeceğimiz anlamına geliyor. Kürdistan Bölgesi Irak ile ciddi bir diyalog istiyor. Yarın da Irak bayrağını burada göreceksiniz, kaldırmayacağız.” dedi.

Türkiye ile ilişkilerine değinen Barzani, ilişkilerinin çok iyi olduğunu savunarak şunları söyledi: “Türkiye ile ilişkilerimiz çok iyi. 1991’den bu yana iyi ilişkilerimiz oldu. En zor zamanlarda bize yardım ettiler. Bağdat’tan ümidimizi kestiğimiz için bu yola girdik. Referandum asla Türkiye için tehdit değildir. Türkiye’nin bizi anlamasını bekliyoruz. Türkiye bunu kendisi için tehdit olarak görmemeli. Asla ne Türkiye ne de başka bir ülke için tehdit değiliz. Irak’la yaşadığımız sorunları anlamalarını istiyoruz. İki aydır Türkiye’yi ziyaret edip, bu sürecin onlar için tehdit olmadığını anlatmaya çalıştım ama maalesef bu imkân olmadı. Türkiye yetkilileriyle telefon görüşmelerimiz sürüyor. Türkiye’nin bölgede, Kürtler ve Kürdistan Bölgesi’nden daha iyi bir dostu yok. Hiçbir şeyin, bu ilişkimizi bozmasına yol açmasını istemiyoruz. Ne Türkiye’yi tehdit ederiz, ne de içişlerine karışırız. Her alanda ilişkilerimizin her gün daha iyiye gitmesini istiyoruz.”

Sınır kapılarının kapatıldığı iddialarına değinen Barzani, “Türkiye’yle sınırlar kapanmış değil.” diyerek şu ifadeleri kullandı: “Hakkını isteyen bir millet, karşısına sorunların çıkabileceğini de düşünür. Ama bir tehdit unsuru değilken, bu ülkelerin böyle düşünmesini anlamıyoruz. Halk demokratik bir şekilde kararını vermek istiyor. Bunun nesi tehdit?” 

Referandumun sadece Irak sınırları içerisinde yapıldığının altını çizerek konuşmasına devam eden Barzani, “Bağdat'tan 13 yıl boyunca anayasa çerçevesinde haklarımızı elde etmeye çalıştık. Ancak ne yazık ki anayasal haklarımız gün be gün ihlal edilmeye başlandı.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55