,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C

Nazik Gölü balıkçıları balık yokluğundan şikâyetçi

Nazik Gölü balıkçıları balık yokluğundan şikâyetçi
Bitlis’in Ahlat ilçesi Ovakışla (Pirxus) Beldesinde bulunan Nazik Gölü’ndeki balıkçılar, bilinçsiz avlanma yüzünden balıkların azaldığını, bundan dolayı yetkililerden göle yavru balık atılmasını istediler.

Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunan Nazik Gölü’ndeki balıkçılar, bilinçsiz avlanma yüzünden balıkların azaldığını, bundan dolayı yetkililerden göle yavru balık atılmasını istediler.

Balık avlanma yasağının kalkmasıyla birlikte, geçimini balıktan sağlayan Bitlis’in Ahlat ilçesi Ovakışla (Pirxus) Beldesinde bulunan Nazik Gölü’ndeki balıkçılar, bilinçsiz avlanma yüzünden balıkların azaldığını, bundan dolayı yetkililerden göle yavru balık atılmasını istediler.

Balıkçılar, bilinçsiz avlanma ve göle yavrunun atılmamasından yakınıyor.

10 yıldan bu yana balıkçılıkla geçimini sağladığını belirten Ahmet Demir, sabahın erken saatlerinden itibaren rızıklarını temin etmek için göle açıldıklarını dile getirerek, “Tabi birkaç senedir gölde balık azaldığı için eski rızkımızı temin edemiyoruz. Bu da bilinçsiz avlanma yüzündendir. Buna dikkat edilmediği müddetçe bu sorun bitmeyecektir. Gördüğünüz gibi emek teknemiz budur. Beş kişilik bir ekibiz. Eskiden daha iyiydi. Devlet tarafından balık yavrusu göle atılsaydı daha iyi olurdu.” dedi.

“Gölümüze yavru balık atsınlar”

Yetkililerin Nazik Gölü’ne yavru balık atması için çağrıda bulunan balıkçılardan Ömer Demir, bilinçsiz avlanmanın önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Nazik Gölü’nde balıkçılık yapıyorum. Ekmeğimiz, geleceğimiz ve çocuklarımız için bu gölde çalışıyoruz. Birkaç senedir bu gölden randıman alamıyoruz. Yetkililerden balıkçılar için göle yavruların atılmasını istedik. Herkesin ekmek kazanması için istedik. Yetkililer bizi dinlemediler. Biz yetkililerden istiyoruz ki gölümüze yavru balık atsınlar. Bütün herkes için bunu istiyoruz. Geleceğimiz, çocuklarımızın ekmeğini kazanmak için bu talepte bulunuyoruz. Balıkçılar tarafından iki senedir Nazik Gölü’nde bilinçsiz avlanma yapılıyor. Bunun önüne geçilmesini istiyoruz.”

“Bilinçsiz avlanma nedeniyle balıkçılar zarar ediyor”

Dedesinden kalan balıkçılık mesleğini sürdürdüğünü dile getiren Ümit Çakar, her gün Nazik Gölü’nde tekneleriyle umut yolculuğuna çıktıklarını, fakat son zamanlardaki bilinçsiz avlanma nedeniyle istediklerini alamadıklarını ifade etti.

Çakar, “Balıkçılık işi babamdan hatta dedemden kalmış. Yalnız birkaç senedir balıklardan randıman alamıyoruz. Yavru döken büyük balıklar neredeyse tükenmek üzere. Kalan artıkları da gördüğünüz gibi biz topluyoruz. İsmi ‘İsrail Sazanı’ konulan balıklar bütün gölü kurutmak üzere. Her kim bu çeşit balığı koyduysa göle hiç iyi bir şey yapmamış. Eskiden göle yavru atıyorlardı. Fakat son 4-5 senedir kimse göle yavru atmıyor. Biz sabah 100 lira mazotla çıkıyoruz, akşam iki kuruşla eve dönüyoruz. Bu da zararına oluyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bir sürü masraf ettik. Tekne ve ağlar almışız. Bazı balıkçılar da yavrulama döneminde çalışıyor. Büyük balıkları yavrulama döneminde avlıyor. Zaten büyük balıklar kıyıya yanaşıyor; yumurtlayarak, yavru döküyor. Şu an bu gölün durumu hiç iyiye gitmiyor. Biri bunun önüne geçmesi lazım.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55