,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 20 °C

NATO'dan silahlanma açıklaması

NATO'dan silahlanma açıklaması
NATO Genel Sekreter Stoltenberg, "Dünya nesillerdir olduğundan daha tehlikeli. Ancak NATO, silahlanma kontrolünde üzerine düşeni yapacaktır" açıklamasını yaptı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun başta Rusya olmak üzere Çin ve diğer aktörlerden kaynaklanan tehditlere karşı silahlanmanın kontrol edilmesi için hazırlığını artırma açıklaması yaptı.

Stoltenberg, Washington'da düzenlenen 3 günlük silahlanma kontrolü, silahsızlanma ve kitle imha silahlarının yayılmasını önleme konulu NATO konferansına çevrim içi katılarak açıklamalarda bulundu.

Stoltenberg, "Silahlanma kontrolü ve genel olarak güvenliğimiz için son derece zorlu bir dönemden geçiyoruz." diyerek, "Rusya, güvenliğimize yönelik en doğrudan tehdittir. Ancak küresel güvenlik ortamı genel olarak da rahatsız edici. Çin, yetenekleri hakkında herhangi bir şeffaflık olmaksızın nükleer cephaneliğini hızla büyütüyor. İran ve Kuzey Kore, pervasızca kendi nükleer programlarını ve dağıtım sistemlerini geliştiriyorlar. Yapay zekadan otonom sistemlere kadar yeni teknolojiler, anlaşılması ve yönetilmesi gereken büyük potansiyel risklerle birlikte geliyor. Dünyamız, nesillerdir olduğundan daha tehlikeli ve daha az öngörülebilir." ifadelerine yer verdi.

Stoltenberg, yapay zeka saldırılarının da bu tehditler arasında yer aldığını belirterek, "NATO, bu yeni teknolojinin askeri alanda sorumluluk bilinciyle kullanımı için ortak evrensel standartlar geliştirmeye kararlıdır." diye kaydetti.

Bunun için Çin ile temasa geçmenin gerekli bir adım olacağını belirten Stoltenberg, uzun vadede NATO'nun yaklaşımını daha tehlikeli ve rekabetçi bir dünyaya uyarlaması gerektiğinin ifade etti.

Stoltenberg, "Bir kavşakta duruyoruz. Bir yönde, ulusal silah kontrol düzeninin çökmesi ve son derece tehlikeli sonuçlarla birlikte kitle imha silahlarının sınırsız bir şekilde yayılması yatıyor. Ama ileride alternatif bir yol var. Ne kadar zor olursa olsun güven inşa ettiğimiz, yeni davranışlar geliştirdiğimiz ve güvenliğimizi artırdığımız bir yol. Bu, kolay ve hızlı olmayacak. Güvenlik ortamımız değişmiş olabilir ancak güvenliği sağlama ilkeleri değişmedi." dedi.

Rusya'nın Belarus'a taktik nükleer silah yerleştirmesi konusuyla ilgili Stoltenberg, bunu "NATO müttefiklerini Ukrayna'yı desteklemekten caydırmak için tasarlanan ancak işe yaramayan sorumsuz bir eylem" olduğunu belirtti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55