,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2304.844
  • Dolar 32.3224
  • Euro 35.0893
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 19 °C

‘Musul’un düşüşü IŞİD’in sonu olur’

‘Musul’un düşüşü IŞİD’in sonu olur’
İtalya’nın başkenti Roma’daki Uluslararası Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde düzenlenen uluslararası terörizm konulu konferansa, ‘Avrasya ve cihatçılık: Yeni İpek Yolu’nun hibrit savaşları’ (Eurasia e jihadismo Guerre ibride sulla Nuova Via della Seta)

Musul’un kurtarılması durumunda IŞİD’in sonunun geleceğini belirten NATO Savunma Koleji Vakfı analiz uzmanı Matteo Bressan, hiçbir ülkenin terör sorununu tek başına çözemeyeceğini kaydetti.

‘ORTADOĞU, 1916’DA HARİTADA YAPAY OLARAK YARATILDI’

Musul’un düşmesi durumunda, IŞİD’in sonu geleceğinden emin olduğunu ifade eden Bressan, “Terörizmin ortaya çıkış sorununu çözebilir miyiz, bunu anlamamız gerekir. Böylece Ortadoğu gibi acil çözüm bekleyen konuya dönmüş oluyoruz. 1916’da haritada yapay olarak yaratılan Ortadoğu. Ben değil yabancı savaşçıların post-Amerikan olarak adlandırdığı Ortadoğu. Bu bölgede aynı anda çok sayıda oyuncu var. Aralarında Rusya da var. Ama kimse tek başına bu sorunu çözemez” dedi.

‘ABD VE RUSYA ARASINDAKİ SÖYLEMLER SOĞUK SAVAŞI ANIMSATIYOR’

Ülkeler arasında işbirliği olmadan bu sorunun çözümünün mümkün olmadığını söyleyen Bressan, “Suriye’nin geleceği konusunda, ABD ve Rusya arasındaki gerilimi hepimiz biliyoruz. Ülkeler arasındaki söylem zaman zaman soğuk savaşı andırıyor. Ama bu elbette geçmişte olanlarla kıyaslanamaz” diye konuştu.

’ANLAŞMAZLIKLAR ÇÖZÜLMEZSE ÇATIŞMALAR DEVAM EDECEK’

Rusya’nın askeri ve diplomatik alanlarda Suriye’de başardıklarının tüm dramatik çatışmalar sonucu bu ülkedeki güç dengesinin değiştiği anlamına geldiğini belirten Bressan, şöyle devam etti:

“Rusya’nın Çin’le ittifakı ve Türkiye’yle diyalogunun, bölgeye etki yapacak yetenekte büyük jeopolitik öneme sahip olduğu ortada. Ama uzlaşma şart, çünkü bu tüm ülkeler için ortak bir sorun. IŞİD, ABD’de de saldırı düzenledi. Rusya ve ABD, Suriye’de savaşan terör örgütleriyle ilgili farklı listeler hazırladı. Sanırım, eylül başlarında duyurulan ateşkes, barışa yol açacak ve gelecekte tehlikeli fenomeni, öldürülmeyen teröristlerin diğer ülkelere dağılmasını önleme fırsatını sağlayacak. Bu yüzden işbirliği tüm ülkelerin çıkarına. Rusya ve ABD gibi önemli oyuncular arasında süren anlaşmazlıklar çözülmedikçe bölgede çatışmalar meydana gelmeye devam edecek.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55