,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2507.571
  • Dolar 32.5778
  • Euro 34.7576
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 21 °C

Mukabele halkaları oluşmaya başladı

Mukabele halkaları oluşmaya başladı
Ramazan ayının geleneklerinden biri olan mukabele okumaları camilerde, mescitlerde ve evlerde başladı.

Mardin merkez ve ilçelerinde ilk teravih ve ilk sahurdan sonra camilerde mukabele halkası da oluşturuldu. İslam dünyasında 14 asırdır süren mukabele programlarına halk yoğun ilgi gösteriyor.

Ramazan ayının geleneklerinden biri olan mukabele okumaları camilerde, mescitlerde ve evlerde başladı. Peygamber Efendimizin Cebrail (a.s) ile ramazan ayında karşılıklı Kur'an-ı Kerim okuması olarak bilinen mukabele, Doğu ve Güneydoğu’daki bütün camilerde yapılarak bu gelenek sürdürülmeye çalışıyor.

İslam dünyasında 14 asırdır süren mukabele geleneğine Mardin halkı da yoğun ilgi gösteriyor.

Ramazan ayı boyunca sesli olarak bir hafızın veya cami görevlilerinin okuduğu Kur'an-ı Kerim sureleri o mekânda bulunanlar tarafından dinlenerek veya yüzünden takip ediliyor. Mukabelenin Kur'an sevgisi aşılamasının yanı sıra öğrenme imkânı da sağlıyor.

Mardin’deki tüm camileri dolduran Müslümanlar, Ramazan ayı boyunca her gün bir cüz okuyarak bayrama kadar bütün Kur’an-ı baştan sona okuyarak hatim edeceklerini söylüyorlar.

Mukabele geleneğinin sürdürüldüğü camilerde, öğle namazından sonra başlayan ve ikindi namazından sonra da devam eden mukabeleye vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor.

“Peygamber Efendimizden gelen sünneti ihya etmeye çalışıyoruz”

Yeni Camii İmamı Mehmet Salih Çalka, mukabele hakkında şunları söyledi:

“Bu ramazanda da Rabbim, mukabele ve teravih ibadetlerini hazzıyla coşkuyla yapmayı bizlere nasip eylesin. Mukabele, bin 400 yıl önce Peygamber Efendimiz (Salallahu Aleyhi Vesellem) ile Cebrail (Aleyhisselam) arasında geçen karşılıklı bir Kur’an okuyuşudur. O günden bu güne bize gelen bir sünnet ve gelenektir. Bizlerde bunu cemaatimizle ihya etmeye çalışıyoruz. Rabbime sonsuz şükürler olsun ki; yine bizlere bu fırsatı verdi. İnşallah burada cemaatimizin yoğun katılımıyla mukabele ibadetini idame ettirtmeye çalışacağız.”

“Rabbim herkesin ibadetini kabul etsin”

Mukabeleye katılan cami cemaatinden Hacı Feyat Ertaş, mübarek ramazan ayının tüm İslam âlemine hayırlar getirmesi temenni ederek,  “Öğle namazını kıldıktan sonra oluşan mukabele halkasına katıldık. Rabbim herkesin ibadetini kabul etsin. Bu mübarek ramazan ayı hepimize hayırlı olur inşallah.” dedi.

“Mukabelenin sevabından mahrum kalmıyoruz”

Mukabeleye katılmanın önemine ve sevabına dikkat çeken Şeyh Davut Özgün, “İmam; Kur’an-ı Kerim’i okuyor. Bizde hem okuyup hem takip ediyoruz. Bu şekilde mukabelenin sevabından mahrum kalmıyoruz. Mübarek ramazan ayının İslam âlemine hayırlar getirmesini, Müslümanların birlik ve beraberliğine vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.” diye konuştu.

“Çok güzel bir uygulama”

Kur’an-ı Kerim’i okumasını bilmediği için mukabeleye katılıp dinleyerek sevabından faydalandığını söyleyen Ahmet Timurcu, “Kur’an-ı kerimin mealini okuyorum ama Arapçasını bilmediğimden okuyamıyorum. Mukabele uygulaması çok güzel bir uygulama onlar okuyor biz dinliyoruz. Bizde bu şekilde mukabelenin sevabından mahrum kalmıyoruz. İnşallah ramazan ayı boyunca buraya gelip dinleyeceğiz.” dedi.

“Kur’an-ı zamanında öğrenemedim, bari sevabından mahrum kalmayalım”

Mukabele dinlemeye gelen vatandaşlardan Mehmet Ökmen, Kur’an-ı Kerimi okumasını bilmediğini, ancak camiye gelerek dinlediğini söyledi.

Kur’an-ı Kerimi dinlemek için camiye geldiğini belirten Yakup Söyler, “Kur’an-ı Kerimi zamanında öğrenemedik okumasını bilmiyorum. Sevabından istifade etmek için camiye gelip dinliyorum.” diye konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55