,
  • BIST 9046.62
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 21 °C

Müftü Tolan: Organ nakli ve kan bağışı bir sadakadır

Müftü Tolan: Organ nakli ve kan bağışı bir sadakadır
Organ nakli ve kan bağışının çok büyük bir sadaka olduğunu belirten Şanlıurfa İl Müftüsü Ramazan Tolan, organ nakli işlemlerinin caiz olabilmesinin şartının devlet kontrolünde olması gerektiğini ifade etti.

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle açıklama yapan Şanlıurfa İl Müftüsü Ramazan Tolan, organ nakli ve kan bağışının çok büyük bir sadaka olduğunu söyledi.

Vatandaşların organ nakli konusunda çeşitli tereddütlerinin olduğunu ifade eden Tolan, maldan verilen yardımların candan verilenin karşılığını tutamayacağını vurguladı.

Organ naklinin gerçekleşmesi için şartları sıralayan Tolan, alınacak olan organ, doku veya kanın kesinlikle parayla satın alınmaması gerektiğini ifade etti.

"İnsanın malından vermesi başka, canından vermesi başkadır"

Tolan, "Dinimizde tedavi gerekiyor. İnsanda meydana gelen rahatsızlıkların, ilaçla tedavi edilmek suretiyle onarılması esastır. Bazı durumlarda bu ilaçla mümkün olmuyor. Çünkü ya doku bozuluyor veya organ bozuluyor. Artık işlevini yapamayacak duruma geliyor. Veya biri kan kaybediyor. Dolayısıyla bu hastaya acilen kan vermek dışında yapabilecek her hangi bir şey yok. Kan bağışı, doku bağışı veya organ bağışı, bu insanın insana yapabileceği en büyük yardım, en büyük sadakadır. Çünkü insanın malından vermesi başka, canından vermesi başkadır. Hiçbir zaman maldan verilen yardımlar, candan verilenin karşılığını tutamaz." dedi.

"Vatandaşlarımız yanlış düşünceye kapılmasın"

Vatandaşların bu konuda tereddütlerinin olduğunu vurgulayan Müftü Tolan, "Kan bağışı veya organ bağışı konusunda bazı insanlar, aklında ki bir tereddütle yanlış bir düşünceyle hareket ediyor. Ben organımı bağışlarsam, buna hayat verirsem, bu da gidip yanlış işler yaparsa, acaba günahı bana gelir mi gelmez mi? Sen bir adama yemek ikram ediyorsun. Adam gidip kötülük yaparsa, sana yazılır mı? Herkesin kendi iradesi ve kendi aklı var. Kim yaparsa, günahı da ona ait, sevabı da ona ait olur. Bizim için önemli olan, bir insanın kurtarılmasıdır. İnancı ve dini ne olursa olsun, hiç fark etmiyor. En yakınını düşünsünler, onlar bu hale düşerse nasıl hareket ederler?" diye konuştu.

"Organ naklinin gerçekleşmesi için şartları taşıması gerekiyor"

Organ bağışı için gereken şartları sıralayan Tolan, "Organ nakli işlemlerinin caiz olabilmesinin birinci şartı, mutlaka devlet kontrolünde olması gerekiyor. Sağlık Bakanlığın mevzuatında bu şartlar yer alıyor.  Zaruret halinin bulunması gerekiyor. Yani keyfi nakil olmayacak. Organ ve doku sağlanan kişinin bu işlemin yapılması esnasında ölmüş olması gerekiyor. Veya bir kişiye organ naklinde bulunacak kişinin sağlığını tehlikeye atmaması önem arz eder. Alınacak olan organ, doku veya kan kesinlikle parayla satın alınmaması lazım. Organ nakli yapılacak kişinin rızası alınması gerekiyor. Onunda iradesini ve fikrini almak gerekiyor. Yani istemediği halde ona doku veya organ nakli yapılırsa olmaz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55