,
  • BIST 9094.06
  • Altın 2324.48
  • Dolar 32.3555
  • Euro 34.9625
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 26 °C

MS Hastalığının Göze Etkileri

MS Hastalığının Göze Etkileri
Prof. Dr. Ümit Aykan, “Gözlerde oluşan rahatsızlıklar, genelde MS hastalarında görülen ilk belirtiler olarak öne çıktığını söyledi.

Beyin, omurilik ve göz çevresindeki sinirlerde görülen ve uzun yıllar boyu devam eden bir hastalık olan Multiple Sclerosis (MS), özellikle gözler ve görme yetisinde ciddi olumsuz etkiler yaratıyor. Hastalığın şiddetinde kişiden kişiye farklılıklar gözlemlenmesine rağmen, gözlerde oluşturduğu etkiler, günlük yaşamı etkileyecek boyutlara ulaşabiliyor. Göz muayenelerinin MS hastalığının teşhisi için büyük önem taşıdığını belirten Dünyagöz Etiler’den Prof. Dr. Ümit Aykan, “Gözlerde oluşan rahatsızlıklar, genelde MS hastalarında görülen ilk belirtiler olarak öne çıkıyor. Düzenli göz muayeneleri sayesinde bu rahatsızlığın erken teşhisi sayesinde, tedaviye erken başlayarak etkilerin kontrol altında tutulması ise çok büyük önem taşıyor” şeklinde konuşuyor.

 

MS hastalarında oluşan görme problemleri, rahatsızlığın anlaşılması konusunda büyük rol oynuyor. Belirtiler ise belirli dönemlerde ortaya çıkıp kaybolabiliyor. Dünyagöz Etiler'den Prof. Dr. Ümit Aykan, bu belirtilerin dikkate alınması ve gerçekleştirilecek düzenli göz muayeneleri sayesinde hastalığın ilk aşamalarında teşhis edilmesinin önemine dikkat çekiyor.

 

Gözlerde MS hastalığı sebebiyle oluşabilecek rahatsızlıklar hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Aykan, “MS hastalarında, gözler ile beyin arasındaki sinirlerde oluşan sorunlar sebebiyle, görme kaybı oluşması en sık görülen belirtilerden bir tanesi. Yapılan araştırmalar, MS hastalarının yarısından fazlasında acıya sebep olan ve görme yetisinin azalmasına yol açan bu belirtinin en az bir defa görüldüğünü ortaya koyuyor. Optik nevrit adı verilen bu durum, bulanık görme, renkleri soluk görme veya tek gözde kısa süreli körlük gibi belirtiler ile kendisini belli ediyor. Bu belirtilerin aynı anda iki gözde de görülmesi ender görülen bir durum ve bu durum 4 ile 12 hafta arasındaki süre boyunca devam edebiliyor.” diyor.

 

Çift görmenin de MS hastalarında sıklıkla rastlanan bir durum olduğunun altını çizen Prof. Dr. Aykan, “Bu durum gözlerin hareketini kontrol eden kaslar arasındaki koordinasyonun kaybolması sebebiyle görülür. MS hastalarında bu problem beynin, göz kaslarını harekete geçiren sinirleri yöneten kısmında oluşur. Yorgunluk durumlarında ağrılar ve çift görme durumu şiddetlenir. Bu sebepten dolayı, MS hastalarının gün içinde gözlerini dinlendirmeleri de ağrıların azalmasında büyük rol oynuyor. Göz sağlığının korunmasının yanı sıra, MS hastalığının teşhisi ve hastaların doğru tedavilere zamanlı bir şekilde yönlendirilmesi adına, ileri teknolojilerin kullanıldığı ve uzman hekimleri bünyesinde barındıran hastanelerde yapılacak düzenli muayeneler çok büyük önem taşıyor.” uyarısında bulunuyor.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55