,
  • BIST 9039.84
  • Altın 2301.553
  • Dolar 32.325
  • Euro 35.056
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 21 °C

Molla Beşir Varol: "Ramazan ayında geceleri ibadet etmeden geçirmek büyük hatadır"

Molla Beşir Varol: "Ramazan ayında geceleri ibadet etmeden geçirmek büyük hatadır"
​Ramazan ayının hayır ve bereketine dikkat çeken İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Muhammed Beşir Varol, Covid-19 nedeniyle camilerin kapalı olmasından evlerde ailece teravih namazı kılma, mukabele ile Kur'an okuma tavsiyesinde bulundu.

Coronavirus (Covid-19) salgını, Türkiye'de 11 Mart tarihinden bugüne etkisini artırarak devam ederken yeni tedbirlerde alınmaya başlandı.

Uzmanların, Covid-19 salgınının yaygınlaşması ve Ramazan ayında da etkisini devam ettireceği ön görüsünden dolayı Diyanet İşleri Başkanlığı Covid-19 salgını sebebiyle Türkiye'de 16 Mart itibarıyla camilerde toplu namaz kılınmasına ara verilmesi kararını duyurmuştu.

Yine Diyanet, camilerin toplu namazlara kapalı tutulması uygulamasına devam edileceğini ve Ramazan ayında da camilerde cemaatle teravih namazları kılınmayacağını da bildirmişti. 

Covid-19'dan dolayı camilerin kapalı olduğunu hatırlatan İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Muhammed Beşir Varol, 12 ayın sultanı Ramazan ayı ile ilgili olarak İLKHA'ya önemli tavsiyelerde bulundu.

Varol, "Allah'u Teala Kuran-ı Kerim'de şöyle buyurmuştur: 'Ey iman edenler! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi sizlere de farz kılınmıştır. Ramazan ayına ulaştığınızda oruç tutun. Çünkü bu ay mübarektir.' Kur'an-ı Kerim bu ayda nazil olmuştur. Allah'u Teala bu Kur'an'ı da insanlara hidayet rehberi olarak hak ile batılı birbirinden ayırt edilebilmesi için göndermiştir. Bundan dolayı Ramazan ayı özel bir aydır. Allah'u Teala Kur'an gibi verilen nimetlere şükür mahiyetinde bu orucu insanlara farz kılmıştır." dedi.

"Bu ay içerisinde yapılan bir hayır 70 kat olarak yazılır"

Ramazan ayında hastalığı bulunan kişilerin oruç tutmaması gerektiğini belirten Varol, hastanın sağlığına kavuşması durumunda oruçları kaza etmesi gerektiğini söyledi.

Varol, "İnanç sahibi doktorların ve hekimlerin, bir kimse hakkında "oruç tutamaz veya sağlığına zarar verir' tespitinde bulunması durumunda o kimse oruç tutmayabilir. Fakat sıhhatli olduğu zamanlarda oruç tutmadığı günleri kaza etmesi gerekir. Bu ay bol bol ibadet edilmesi gereken bir dönemdir. Sebebi ise bu ay içerisinde yapılan bir hayır 10 misli ile yazılır. Bir rivayette Peygamber Efendimiz, 'Bu ay içerisinde yapılan bir hayır 70 kat olarak yazılır.' diye buyurmaktadır. Mesela; kazası olan bir kimse bu ay içerisinde o kazalarını eda ederse sanki söz konusu namazlarını vaktinde kılmış gibi sevap kazanır. Bu şekilde Allah'u Teala onun günahlarını affeder. Yine bu ayda bir kimse Kuran'ı hatmederse veya sadaka verirse bu 70 misli ile hesaplanır. Bunlar kişinin tüm amelleri için geçerlidir. Onun için gündüzlerimizi oruç, gecelerimizi ise ibadetle geçirmeliyiz." şeklinde konuştu.

"Teravih namazlarını Peygamber Efendimiz ilk başta camide kılmıştır"

Sünnet olan Teravih namazının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Varol, "Diğer aylardan farklı olarak Ramazan ayında akşam vakitlerinde kılınan namaz Teravih namazlarıdır. Teravih namazlarını Peygamber Efendimiz ilk başta camide kılmıştır. Ardından sahabelerinde teravihleri kılması üzerine ümmete farz kılınması endişesinden dolayı Peygamberimiz evde kılmaya başlamıştır. Peygamberimizin vefat etmesinden sonra teravih namazlarının farz olma endişesi kalktığından dolayı Hazreti Ömer döneminde, hayır ve hasenatın fazla olabilmesi, insanların camiye daha da bağlanması için cemaatle camide kılınmaya başlanmıştır. Sünnet olan bu namaz, hem Peygamberimizin hem de Hulefa-i Raşidin'in kılmasından dolayı büyük önem taşır ve hayırlıdır. " ifadelerini kullandı.

"Ramazan gecelerini ibadetsiz geçirmek büyük hata olur"

Peygamberimizin de Teravih namazını camide kılmaya ara verdiğini hatırlatan Varol, Covid-19'dan dolayı teravih namazlarımızı evlerimizde kılmamız gerektiğini belirtti.

Ramazan ayı için tavsiyelerde bulunan Varol, şöyle konuştu:

"Teravihlerimizi ihmal etmemeli, evlerimizde gevşeklik yaparak bu hayırlı ibadetten kendimizi mahrum bırakmamalıyız. Şayet ihmalkâr davranıp gecelerimizi ibadetsiz geçirirsek bu büyük bir hatadır. Netice itibariyle Peygamberimizin bu namazı evde kılması münasebetiyle bizim de evde kılmamız sünnettir. Müslümanlara tavsiyemiz, bu mübarek Ramazan ayında ihmalkâr olmayalım, değer verelim. Mesela; aile olarak beraberce namaz vakitleri sonrasında veya Peygamberimizin ısrarla tavsiye ettiği sabah namazından sonra güneş doğmaya yakın vakitlerde Kur'an okunabilir, zikir yapılabilir."

"Ramazan ayında film, dizi, program ve açık oturumları izleyerek zamanımızı heba etmemeliyiz"

Varol, "Ayrıca bu ay bol bol sadaka verilmelidir. Çünkü Peygamberimiz en cömert olduğu dönem Ramazan ayıdır. Sadaka belayı def eder. Peygamberimizin Hadis-i Şerifleri ile 'hastalarınızı sadaka ile tedavi edin.' Bu sadakaları ihtiyaç sahiplerine, ilim yuvalarına ve medreselere verilebilir. Nitekim salgın hastalıktan dolayı işyeri sahiplerinin maddi sıkıntı çekmesinden dolayı medreselere yönelik yapılan yardımlar azalmış durumdadır. Bu medreselere veya ilim yuvalarına verilen sadakalar sadaka-i cariye hükmündedir. O ilim merkezlerinde eğitim gören kimselerin ölene kadar yaptıkları tüm ibadetlerden hayır sahibinin hissesine pay olarak yazılır. Ramazan ayında film, dizi, program ve açık oturumları izleyerek faydasız şeylerle zamanımızı heba etmemeliyiz. Unutmamalıyız ki, televizyonun bir faydası var ise muhakkak binde zararı vardır. Bunun yerine evimizde Kur'an ve kitap okuma ile meşgul olmalıyız. Özellikle Peygamberimizin hayatı veya ders halkası şeklinde Riyazü's Salihin ve tefsir kitapları okunabilir." şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55