,
  • BIST 9036.18
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 21 °C

MOBİSAD Başkanı Turnacı BDDK düzenlemesini değerlendirdi

MOBİSAD Başkanı Turnacı BDDK düzenlemesini değerlendirdi
BDDK’nın yaptığı kısıtlamaya dair konuşan MOBİSAD Başkanı Turnacı, “Odağımız sektörü büyütmek olmalıdır. BDDK ve diğer kurumlarımızla iletişime geçerek sektörde yaşanacak olumsuzlukların önüne geçmek için üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK)’nın kredi ve kredi kartlarındaki kısıtlamaya yönelik aldığı kararlar hakkında konuşan Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın boykot çağrısına biz de gönülden destek vererek, sektör olarak farklı projelerde kaslarımızı geliştirip, daralmanın önüne geçebileceğimizi düşünüyoruz. Bütün paydaşlarımız ile birlikte bu dönemi en iyi şekilde geçireceğimiz konusunda motive olduk. Ancak, BDDK’nın yayınladığı kredi ve kredi kartlarındaki kısıtlama bizleri derinden üzdü. Boykot çağrısının ardından yerli ve milli ürünleri destekleme kararı alınmışken taksit sınırdırlandırması yerine teşvik edici önlemlerin alınması sektörümüz ve ülkemiz açısından daha faydalı olacaktır. Odağımız sektörü büyütmek olmalıdır” dedi.

Boykot çağrısı ile mevcut ticarette bir daralma söz konusu olacağını belirten Başkan Turnacı, “Bizler bu daralmayı avantaja dönüştürecek yöntemler üzerinde çalışıyoruz. Yerli üretimi, çeşitli vergilendirme avantajları sağlayarak destekleyebiliriz. Böylece, binlerce çalışanı olan bir sektörü daraltılmamış olmanın yanı sıra, devletimiz açısından da toplanan verginin azalmaması sağlanabilir” şeklinde konuştu.

“2.el satış finansmanı hayata geçirilebilir”

İthal ürünlere harcanan tutarın aşağı yönde baskılanması için 2.el satış finansmanının hayata geçirilebileceğini vurgulayan Başkan Turnacı, “Hatta burada ulusal firmalarımıza bu cihazları yenilemek yöntemi ile yeni bir yerli milli sanayi bile doğabilir. Böylece safi ithalat kalemi olan akıllı cihaz sektörü, yerli katma değer ile ihracat kalemine de dönüştürülebilir. İstatistiklere göre, dünyada 2.el cihazların sadece yüzde 12’sinin bu şekilde sisteme tekrar kazandırılıyor olması, bizlere bu alanda gidecek yol olduğunu gösteriyor” dedi.

Bu ve benzeri birçok proje hayata geçirilebilecekken, sektörü kısıtlamanın ciddi bir istihdam kaybına sebep olacağını belirten Başkan Turnacı, “Bu durum ülkemiz açısından ciddi vergi kayıpları yaşanmasını doğurur. Aynı zamanda, birçok işletmenin kapanmasına da vesile olabilir. Bunun yanında ülkemiz vatandaşlarının teknolojiye ulaşımını zorlaştıracak, yüksek faizle çalışan senet vb. sistemlerin gelişmesine, vatandaşımızın teknolojiye sahip olmak için daha yüksek faiz ile alışveriş yapmasına sebep olacaktır. Cumhurbaşkanımızın açıklamaları ile motive olduğumuz bu dönemde, BDDK ve diğer kurumlarımızla iletişime geçerek sektörde yaşanacak olumsuzlukların önüne geçmek için bizler de üzerimize düşeni yapmaya hazırız” diye konuştu.

“Döviz üzerinden alınan kiralar birçok üyemizi mağdur ediyor”

AVM’lerde döviz üzerinden alınan kiraların MOBİSAD üyelerini ciddi anlamda etkilediğini de vurgulayan Turnacı şunları söyledi; “Ülkemize uygulanan ekonomik savaşta sektör paydaşlarımız özveri ve inanç ile hizmet etmeye çalışırken, AVM’lerde döviz üzerinden uygulanan ve fahiş rakamlarda olan kiralar birçok üyemizi mağdur ediyor. AVM yönetimlerinin bu konuda aksiyon almalarını ivedilikle bekliyoruz. Bu uygulamalarda, böyle bir dönemde ısrar etmenin ülkemize hiçbir konuda hizmet etmediğini düşünüyoruz.”

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55