,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 19 °C

Mısır’daki idam kararlarına kınama

Mısır’daki idam kararlarına kınama
Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde Cami-Der, Viranşehir Derneği, Diyanet-Sen, GEDAK, Viranşehir Engelliler Derneği ve Eğitim Bir-Sen gibi sivili toplum kuruluşları, yaptıkları ortak basın açıklamasıyla Mısır’daki idam kararlarını kınadı.

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşları, Mısır’daki idam kararlarını kınadı.

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde faaliyet yürüten Cami-Der, Viranşehir Derneği, Diyanet-Sen, Genç Düşünce Akademisi (GEDAK), Viranşehir Engelliler Derneği ve Eğitim Bir-Sen gibi sivili toplum kuruluşları, yaptıkları ortak basın açıklamasıyla Mısır’daki idam kararlarını kınadı.

 Mısır’da Şehid Esma'nın babası Muhammed el-Biltaci'nin de aralarında bulunduğu 75 kişi hakkında idam cezasının verildiği hatırlatan açıklamada, “Halkın yüzde 52'sinin oyunu alarak Cumhurbaşkanı seçilen ve Mısır'ın seçim kazanmış tek meşru Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi, 3 Temmuz 2013’te askeri darbe ile görevinden indirildi ve cunta yönetimi ele geçirdi. Mısır'ın meşru Cumhurbaşkanı Mursi, askeri güçler tarafından gayri meşru bir şekilde tutuklandı. Aradan geçen zaman içerisinde katliamlar yapıldı.” denildi. 

Açıklamanın devamında, “Meydanlarda iradesine sahip çıkan binlerce Mısırlı şehit edildi. Yetmedi, İhvan-ı Müslim’inin faaliyetleri yasaklandı ve yasa dışı ilan edildi. Darbe suçundan yargılanması gerekenler, Mursi'yi ve cunta karşıtlarını yargılamaya başladı. Mısır'daki meşru hükümetin darbe yoluyla iktidardan uzaklaştırılmasına sessiz kalan dünyanın, bugün, yeni katliamlara kapı araladığını, ilkesel temelde kararlı bir duruş sergilemediklerinden darbecilerin zulmü bir adım daha öteye götürmeye çalıştıklarını büyük bir kaygı ile takip ediyoruz. İdam kararları Mısır'daki vahşetin tescilidir. Mısır’da, Suriye’de, Irak’ta, Lübnan’da, Yemen’de, Bangladeş’te, Afganistan’da, Pakistan, Doğu Türkistan’da aynı coğrafyanın insanları arasına kin ve nefret tohumları ekilmektedir.  Bazen mezhep farklılıkları, bazen etnik farklılıklar kaşınarak bazen de işbirlikçi iktidarların hukuk dışı uygulamaları ile bu coğrafyada kaos ortamları oluşturulmaktadır. Bütün bu süreç hem İslam ülkelerinin her birinde toplumu bir arada tutan bağları koparmaya hem de İslam ülkelerinin ortak bir anlayış etrafında bir araya gelmelerini sabote etmeye yöneliktir.” ifadeleri kullanıldı.

Mısır’da yaşanılan sürecin daha da kötüye gitmemesi için idam kararlarının mutlaka durdurulması gerektiğine işaret edilen açıklamada, İslam ülkeleri ve tüm vicdan sahibi ülkelerin bu kanunsuz katliama ‘dur’ demesi gerektiğini altı çizildi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55