,
  • BIST 9050.24
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 20 °C

Mısır'da halk devrim umuduyla meydanlarda

Mısır'da halk devrim umuduyla meydanlarda
Mısır'da yolsuzlukla suçlanan darbeci Sisi'yi protesto etmek için halka sokaklara döküldü.

​Mısır'da halk bir çok kentte darbeci Sisi ve askeri cunta karşıtı sloganlar atarak, devrim sloganları attı.

Mısır'da yolsuzlukla suçlanan darbeci Sisi'yi protesto etmek için halka sokaklara döküldü.

Dün saat 19:00 sıralarından Mısır'ın iki büyük takımı El-Ehli ve Zamalek arasında oynanan Süper Kupa maçı esnasında taraftarlar tarafından cuntacı Sisi aleyhine sloganlar  atıldı.

Mısır'ın en büyük ikinci şehri İskenderiye'nin Borg El Arab Stadium'unda oynanan maçı izlemeye gelen taraftarlar, maçın 22'inci dakikasında iki dakika boyunca Sisi ve askeri cunta aleyhine sloganlar attı.

Taraftarlar, "Halk rejimin düşmesini istiyor", "Defol", "Maçtan sonra sokaklara iniyoruz", "Öfke Cuması" gibi solaganlar atarak halkı sokaklara çağırdı.

Maçın bitmesinin ardından, başkent Kahire ve ikinci büyük şehir İskenderiye başta olmak üzere halk çeşitli şehirlerin meydanlarında toplanarak darbeci Sisi'yi protesto etmeye başladı.

Binlerce protestocu, Kahire'de Tahrir Meydanı, İskenderiye'de El-Agamy Meydanı, Şarkkiye'de Kawmeya Meydanı, Dimyat'ta Saa'a Meydanına ve diğer şehirlerin meydan ve caddelerinde yürüyüşler düzenleyerek "Özgürlük", "Adalet", "Defol Sisi", "Devrim yeniden başlıyor", "İkinci devrim", "Korkma söyle hainin gitmesi lazım", "Artık yeter Sisi!" sloganlarıyla cunta rejimi ve başındaki diktatör Sisi'yi protesto etti.

Öte yandan yerel kaynaklar, cuntacı güvenlik güçlerinin Mısır'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Şehid Muhammed Mursi'nin köyünde de yoğun güvenlik önlemleri aldığını belirtti.

Binlerce protestocu, Ocak 2011'de Mübarek rejiminin devrilmesinde halkın toplanma yeri olan Tahrir Meydanı'na yürüyerek Sisi yönetimi aleyhinde sloganlar atmaya ve rejime ait pankartları yakmaya başladı.

Ülkenin döt bir yanında protestocular sokaklara inerken, cunta güvenlik güçleri, halka göz yaşartıcı bomba ve tazyikli su ile müdahele ederek, bazı protestocuları gözaltına aldı.

Müslüman Kardeşler (İhvan) Teşkilatı ile Cemaat-i İslami'ye yakın bazı yetkililer başta olmak üzere, Mısırlı yazar, aktivist, oyuncu, bir çok sivil toplum kuruluşu ve halk hareketleri, halkı sokaklar inerek cunta rejimine karşı durmaya çağırdı.

Darbeci Sisi'nin BM toplantısına katılmak üzere ABD'nin New York kentine gitmek için yola çıktı.

Sisi’nin New York’a gelmesinin ardından yönetim yanlısı bir grubun Sisi’ye destek gösterisi düzenlediği, aynı bölgede başka bir grubun da Sisi'nin kalacağı otelin önünde protesto için eylem yaptığı bildirildi.

Güvenlik güçleri de Sisi'nin devrilmesini istiyor

Öte yandan darbeden bu yana halkın en ufak bir ayaklanmasında "orantısız şiddet" kullanan cuntacı güvenlik  güçlerinin, dünkü protestolarda sadece gaz ve tazyikli su ile müdahele etmesi Mısırlı bazı aktivis ve yorumcular tarafından tuhaf karşılandı.

Bu durumu yorumlayan aktivistler, darbeci Sisi'nin son dönemde asker, istihbarat ve emniyet birimlerine karşı sergilediği diktatör tutumundan kaynaklandığını ve devlet içerisindeki bazı kişilerin cuntacı Sisi'nin devrilmesini istediği öne sürdü.

Öte yandan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yaptığı açıklamada, Mısır yetkililerinin halkın yaptığı barışçıl gösteri özgürlüğünün kısıtlamamasını ve gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını ve halka karşı şiddet uygulamaktan uzak durmasını istedi.

Darbe esnasında barışçıl gösterilere karşı uygulanan sistematik gözaltıları ve vahşi katliamları tüm dünyanın gözü önünde gerçekleştiğini dile getiren HRW, darbeci Sisi'ye çağrıda bulunarak bu tür uygulamaların tekrarlanmamasını istedi.

İspanya’da yaşayan Mısırlı müteahhit Muhammed Ali,  iki hafta önce sosyal medya üzerinden bazı videolar yayımlamış, bu durum Mısır halkı tarafından karşılık bulmuştu.

Askeri yatırımlardan sorumlu olduğu ileri sürülen Muhammed Ali, gösterilere devam etmeleri yönünde halka çağrı yapıyor ve önümüzdeki günlerde Mısır'a döneceğini söylüyor. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55