,
  • BIST 9645.02
  • Altın 2414.795
  • Dolar 32.593
  • Euro 34.7657
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 24 °C

Milli Gurur! Hızla hayata geçti

Milli Gurur! Hızla hayata geçti
Yavuz Sultan Selim Köprüsü, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın katılımıyla açılıyor.

Cumhuriyet tarihinin en önemli altyapı projeleri arasında gösterilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü bugün yapılacak tarihi törenle hizmete açılıyor. Yaklaşık 14 milyar dolarlık dev yatırımla gerçekleştirilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu'nun açılış töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla gerçekleştirilecek. İstanbul'un 3'üncü gerdanlığının açılış töreni, saat 16.00'da köprünün Avrupa yakasındaki Garipçe ayağında düzenlenecek.

HIZLA HAYATA GEÇTİ
Binlerce işçi ve mühendisin 24 saat aralıksız çalışarak tamamladığı Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 59 metre genişliği ile 'dünyanın en geniş köprüsü' unvanına sahip. Türkiye'nin 8 şeritli karayolu 2 şeritli raylı sisteme sahip ilk asma köprüsü olan Yavuz Sultan Selim, aynı zamanda deniz üzerindeki bin 408 metre uzunluğu ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, dünyanın en yüksek kulelerine sahip olmasıyla da ayrı bir rekora sahip. Mega projenin açılışı öngörülen sürede tamamlanarak 'en kısa sürede tamamlanan köprü' unvanını da elinde bulundurdu.

GEÇİŞ ÜCRETİ 9.90 LİRA
Projede Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun işletmesi, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile IC İçtaş- Astaldi tarafından yapılacak. Köprüden otomobillerin geçiş ücreti 9.90 lira olacak. Özellikle büyük araçların zorunlu olarak yönlendirileceği köprü İstanbul'un trafiğini rahatlatacak.

DÜNYA LİDERLERİ AÇILIŞA KATILACAK
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın iştirak edeceği açılış törenine, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili de katılacak. Ayrıca çok sayıda ülkenin ulaştırma ve ekonomi bakanları da törende hazır bulunacak.

IC İÇTAŞ-ASTALDİ İMZASI
 Köprü için 29 Mayıs 2012'de yapılan ihaleyi IC İçtaş-Astaldi ortaklığı kazandı.
 Köprünün temelleri 29 Mayıs 2013'te atıldı.
 6 Mart 2016'da köprüdeki son tabliyenin montajı ile iki kıta üçüncü kez birleşti.

RAKAMLARLA DEV PROJE
 2 hat raylı geçiş sistemi, 8 şerit araç yolu
 59 metre tabliye genişliği
 Garipçe'deki kule yüksekliği 322 metre
 Poyrazköy'deki kule yüksekliği 318 metre
 Orta açıklığı bin 408 metre
 Toplam boyu 2 bin 164 metre..

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55