,
  • BIST 8718.11
  • Altın 2243.646
  • Dolar 32.3307
  • Euro 35.1486
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 13 °C

MESOB Başkanı Keskin: "Market zincirleri küçük esnafı bitirme noktasına getirmiş"

MESOB Başkanı Keskin: "Market zincirleri küçük esnafı bitirme noktasına getirmiş"
Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, Türkiye'nin her yerine yayılan market zincirlerin, küçük esnafı bitirme noktasına getirdiği belirterek, Avrupa'daki market kurallarının Türkiye'de de uygulanması talebinde bulundu.

Küçük esnaf ve sanatkarların sıkıntılarına ilişkin yazılı açıklamada bulunan Keskin, haksız rekabet ve yasa boşluğundan yararlanan AVM ve market zincirleri, küçük sermayeli Anadolu esnaf ve sanatkarını bitirme noktasına getirdiğinin altını çizdi.

Keskin, açıklamasında "Ahtapot gibi Türkiye'nin her yerine yayılan market zincirleri, vücuda yayılan kanser hücreleri gibi küçük esnaf ve sanatkarı bitirme noktasına getirmiştir. Kimse unutmasın, sokakta esnafın lambası sönerse devletinde lambası sönük kalır.  Durum bu kadar ciddi." dedi.

"Avrupa Birliğindeki kurallar Türkiye'de de uygulansın"

Keskin, "Türkiye'de yıllardır perakende ticareti plansız, yasasız, kuralsız ve kontrolsüz bir şekilde yürütülüyor. Haksız rekabet ve yasa boşluğundan yararlanan AVM ve market zincirleri, küçük sermayeli Anadolu esnaf ve sanatkarını bitirme noktasına getirmiştir.  Bir market zinciri, nerede iki bakkal, bir manav, bir kasap gördüğü zaman şube açma rahatlığını artık yaşamamalı. Hükümetimiz tarafından Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı üzerinde bir çalışma olduğu bilgisi kamuoyuna yansımıştır.  Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dan küçük esnaf ve sanatkarı AVM ve zincir marketlere karşı koruyacak düzenlemelerin yasalaşarak bir an önce hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Avrupa Birliğinde uygulanan kuralların aynısı Türkiye'de de uygulanmalı. AVM ve büyük marketler cumartesi günü öğle saatinden pazartesi mesai saatine kadar kapalı kalmalı. Esnafımız bu uygulama ile nefes alacaktır." diye konuştu.

"Sokakta esnafın lambası sönerse devletinde lambası sönük kalır"

İl ve ilçe nüfusunun yoğunluğuna göre market zincirlerinin açılması gerektiğine dikkat çeken Keskin, şunları söyledi:

"Marketler için zorunlu imar planlaması ve proje şartı getirilmeli. Marketler şehir trafiğini etkilememeli.  Otoparkı olmayan, yangın tahliye çıkışları, depo giriş ve çıkışı bulunmayan marketlere izin verilmemeli. AVM'ler kesinlikle şehir dışına çıkartılmalı.  AVM'lerin ve market zincirlerinin, 3 harflilerin, gittikleri illere hiçbir faydası yoktur, sadece çöplerini illerimize bırakıyor, paraları toplayıp götürüyor, istihdama da önemli bir katkısı yoktur.  Ahtapot gibi Türkiye'nin her yerine yayılan market zincirleri, vücuda yayılan kanser hücreleri gibi küçük esnaf ve sanatkarı bitirme noktasına getirmiştir. Kimse unutmasın, sokakta esnafın lambası sönerse devletinde lambası sönük kalır. Durum bu kadar ciddi." ifadesini kullandı.

"Normalleşme için esnaf Cumhurbaşkanından müjde bekliyor"

1 Mart'ta gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'ndan esnaf ve sanatkârlar camiasının normalleşme beklentileri ve iş yerlerinin açılmasına yönelik müjdeler beklediğini kaydeden Keskin, esnafın nefes alma zamanı geldiğini belirtti.

Keskin, okulların açılması nedeniyle kırtasiyeci esnaflar için hafta sonları izin verilmesini istediklerini dile getirerek "Esnafı kapatacaksın, esnafın sattığı ürünleri AVM ve marketlerde sattıracaksın. Böyle bir şey olamaz.  Kırtasiyeci, şarküteri malzemesi satamıyor ama marketler kırtasiye ürünü satıyor.  Oto malzemecisi gıda reyonu açamıyor ama marketlerde otomobil malzemesi satılıyor. Esnafın ayakta kalabilmesi için bazı meslek grupları için marketlere satış sınırlandırılması da getirilmeli." diye konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55