,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2509.906
  • Dolar 32.5696
  • Euro 34.7707
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 19 °C

MAZLUMDER: Mülteciler insanlık dışı muamelelere karşı koruma altına alınmalı

MAZLUMDER: Mülteciler insanlık dışı muamelelere karşı koruma altına alınmalı
MAZLUMDER Kayseri Şube Başkanı Ahmet Taş, mültecilerin haklarının ayrımcılık ve kötü muamele dahil her türlü insanlık dışı muamelelere karşı koruma altına alınması gerektiğini belirtti.

Dünya Mülteciler Günü nedeniyle yazılı basın açıklaması yapan MAZLUMDER Kayseri Şube Başkanı Ahmet Taş, mültecilerin uluslararası hukuk ve insan hakları sözleşmelerinden doğan haklarının korunması gerektiğine vurgu yaptı.

Açıklamada 20 Haziran'ın dünya mülteciler günü olarak kutlandığını hatırlatan Taş, şu ifadeleri kullandı:

"Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin ilan ettiği bilgilere göre son 10 yılda dünya çapında insanların zorla yerinden edilmelerinde hızlı bir yükselme görülmektedir. Savaşlar, iç çatışmalar, yönetimlerin uyguladığı baskılar, olumsuz iklim şartları ve diğer sebeplerle yaşadıkları yerden ayrılan insanların sayısı bugün dünya nüfusunun yüzde 1’in den fazla bir seviyeye yükselmiştir.

2021 yılı sonunda zorla yerinden edilen insanların sayısı 90 milyonu aşmış bulunuyor. Birleşmiş Milletlerin kontrolü altında bulunan mülteci sayısı da 23.5 milyonu geçmiş bulunuyor. Dünyada ülkeleri içinde yerinden edilen insanların sayısı da 53 milyonu geçmiş bulunuyor. Ülke içinde yerinden edilen insanların çoğunlukta olduğu ülkeler içinde Suriye, Afganistan ve Venezuela başı çekmektedirler. 2021 yılında korunmak için ülke sınırlarını geçen insanların sayısı da 1.8 milyon olarak açıklanmış bulunuyor."

Dünyadaki mültecilerin haklarının korunması gerektiğine vurgu yapan Taş, "Şubat ayında başlayan ve 100 günü geride bırakıp halen devam eden Rusya- Ukrayna savaşında, yaşadığı topraklardan ayrılmak zorunda kalan Ukraynalı mülteci sayısı da 6 milyonu geçmiş bulunuyor. Bu mültecilerin çoğunluğunu AB ülkeleri sahiplenmiş bulunurken az sayıda da olsa Türkiye'nin sahiplendikleri de vardır. Farklı sebeplerle zulme uğramış 5 milyondan fazlası da ülkemizde yaşayan mültecilerin uluslararası hukuk ve insan hakları sözleşmelerinden doğan haklarının korunması, ayrımcılık ve kötü muamele dahil her türlü insanlık dışı muamelelere karşı koruma altına alınmaları bir insanlık borcudur diyoruz. Bunun temini için Birleşmiş Milletler teşkilatını, uluslararası kamuoyunu, Adalet Divanını, insan hakları mahkemelerini ve konuyla ilgili sivil toplum kurumlarını inisiyatif almaya davet ediyoruz. Böylece mazlum sahipsiz kalmış mülteciler daha fazla korunmuş olsunlar. Tüm dünya mültecilerinin gününü tebrik ediyoruz.” ifadelerini kullandı.  (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55