,
  • BIST 9464.73
  • Altın 2488.057
  • Dolar 32.5993
  • Euro 34.7989
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C

MAZLUMDER Kayseri Şubesi'nden okula kaydı yapılmayan mülteci çocuklara ilişkin açıklama

MAZLUMDER Kayseri Şubesi'nden okula kaydı yapılmayan mülteci çocuklara ilişkin açıklama
MAZLUMDER Kayseri Şube Başkanlığından yapılan basın açıklamasında, mülteci de olsa hiç kimsenin eğitim hakkından mahrum bırakılamayacağına vurgu yapıldı.

Açıklamada, yüz yüze eğitimin başladığı şu günlerde "yeterli yer olmaması" gerekçesiyle mülteci çocuklarının okullara kayıtlarının yapılmamasının haklı bir neden olamayacağına işaret edilerek bir devletin kendisine sığınan mültecilere yeterli imkanları sunmakla sorumlu olduğuna dikkat çekildi.

MAZLUMDER Kayseri Şube Başkan Yardımcısı Avukat Sena Özdemir'in okuduğu basın açıklamasında, mültecilerin çocukları için, oturdukları mahallelerdeki okullara başvurduklarında yeterli yer olmaması gerekçesiyle kayıtlarının yapılmadığını belirtti.

Covid-19 salgını nedeniyle uzun süredir uzaktan eğitim gören öğrencilerin, eylül ayının başında okulların açılmasıyla yüz yüze eğitime başladıkları belirtilen açıklamada, "Bu dönemde okullarından ve arkadaşlarından ayrı kalan öğrenciler yüz yüze eğitime geçilmesi ile hem psikolojik açıdan rahatlamış hem de sosyalleşmeye adım atmışlardır." denildi.

"Devletler kendine sığınan insanları eğitim hakkından mahrum bırakamaz"

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve ilgili kanunlara göre her vatandaşın eğitim hakkına sahip olduğunu belirten Özdemir, "Eğitim hakkı en temel insan hakları arasında sayılmıştır. Bu doğrultuda devlet de eğitim hakkını kullanması için vatandaşlarına ve ayrımcılık yapmaksızın ülkesinde barındırdığı insanlara yeterli imkanları hazırlamakla sorumludur. Devletler kendine sığınan insanları, okullara alınmaması suretiyle eğitim hakkından mahrum bırakamaz. Aksi şekilde bir uygulamanın sorumlusu olan idareciler gerek uluslararası hukuk önünde gerekse ülkenin iç hukukuna göre en temel haklardan olan eğitim hakkını engelleme suçundan sorumludurlar." ifadelerine yer verdi.

"Yeterli yer olmadığı gerekçesiyle okullara kaydı yapılmayan mülteci çocuklar var"

Özdemir," Okulların açılmasından sonra Kayseri'nin bazı mahalle ve semtlerinde mültecilerin çocukları için, oturdukları mahallelerdeki okullara başvurduklarında yeterli yer olmaması gerekçesiyle kayıtlarının yapılmadığı derneğimize bildirilmiştir. Böylece birtakım resmi okullarda kayıt alınmadığı gibi bu çocukların kayıtlarının yapılabileceği alternatif bir okul da gösterilmeyerek eğitim hakkı ihlal edilmektedir." diye konuştu.

"Eğitim hakkından mahrum bırakılan insanlar için hukuki bir çözüm üretilmeli"

Basın açıklamasının sonunda, "MAZLUMDER Kayseri Şubesi olarak okul çağında iken eğitim hakkından mahrum bırakılan insanların birçok problemin de kaynağı olacağı göz önüne alınarak ve hukuken çözüm üretilerek bu hakkın yerine getirilmesi gerektiğini bildiriyor; bahsedilen hak ihlalinin Kayseri Valiliği İl ve İlçe Milli Eğitim müdürlüklerince çözüm üretilerek gerekli tedbirlerin alınmasına davet ediyoruz." denildi. (İLKHA)                                                      

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55