,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2310.031
  • Dolar 32.3414
  • Euro 35.0801
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 16 °C

Mardin Ovası'ndaki mahsulde rekolte yüksek

Mardin Ovası'ndaki mahsulde rekolte yüksek
Mardin Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi ve Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, Mardin Ovası'nda bu yıl ki buğday mahsulünde rekoltede yüzde 10’luk gibi bir yükselişin olduğu fiyatta ise yüzde 15 artış olduğunu belirtti.

​Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter, Mardin Ovası'nda bu yılki buğday mahsulde rekoltenin yüksek olduğunu fiyatta da artışın olduğunu kaydetti.

Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi ve Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, Mardin Ovası'nda bu yıl ki mahsulün verimi hakkında İLKHA’ya açıklamalarda bulundu. Bu yılki buğday mahsulünde rekoltede yüzde 10’luk gibi bir yükselişin olduğuna dikkat çeken Öter, fiyatta ise yüzde 15 artış olduğunu belirtti.

Buğday ihracatının çiftçilere olumlu yönde yansıdığını ifade eden Öter, Arpa ile mercimekte ise ekimin az olduğunu söyledi.

Bu yılki buğday mahsulünde rekoltenin yüksek olduğunu, fiyatta ise yüzde 15 artış olduğuna dikkat çeken Öter, "Bu sene bölgede buğday üretimi geçen seneye göre yüzde 10 gibi yükseliş söz konusudur. Fiyatlarda da geçen seneye göre yüzde 15 fiyat artışı oldu. Talep var nedeni de Irak’a un ihracatı yapan yüksek kapasiteli un fabrikaların olmasıdır. Yerinde üretimimiz oluyor, çiftçimizin ürettiği buğdaylar, mercimekler burada tarım sanayimizde işleniyor, gıda haline geliyor. Hem yurt içinde hem de yurt dışına ve özelliklede Irak'a pazarlanıyor. Bu pazarlama çiftçilerimize olumlu yönde yansıyor." dedi.

Bu yıl Kızıltepe Ovası'nda bir milyon 150 ton civarında ürün beklediklerini söyleyen Öter, şöyle devam etti:

"Arpa ve mercimek ekimi geçen senelere göre azaldı. Geçen sene sadece Kızıltepe'de bir milyon ton civarında buğday üretimi vardı, bu sene ise bir milyon 100-150 ton bekleniyor. Geçen hafta hükümetin açıkladığı ithal buğdayın gelmesi enflasyonu düşürmek amacıyla öyle bir karar almış bunun bir duyumu daha karar gerçekleşmeden buğdayda 50-60 kuruş düşüş yaşandı bu da çiftçiye zarardır. Kısa vadede belki enflasyon için birkaç tüccar kazanacak ama uzun vadede gümrükler sıfırlanırsa ve dışarıdan kalitesiz buğdaylar gelirse bu buğday üretimine büyük bir darbe vurmuş olur."

"Çiftçi kazanmadığı zaman alternatif ürüne gidecek"

"Bu bölgede üretilen buğdaylar dünyanın en kaliteli buğdaylarıdır." diyen Öter, "Buradaki buğdaylardan elde edilen makarna, bulgur dünyanın en kaliteli ve kalorisi en yüksek olan gıda ürünleridir. Buna bir darbe vurulduğunda zaman, çiftçi kazanmadığı zaman alternatif ürüne gidecek bu sefer üretimimiz kaybolur. Yüz milyonlarca dolarımız dışarı gider. Hükümetimiz mercimekte olduğu gibi 2007'de ürünü fazla açtı. Birkaç tüccar kazandı, bu sene geri toparlamak için dünyada marka olduğumuz mercimeği desteklemeyi 100 kuruştan 400 kuruşa çıkardı. Bu bir hatadır ben inanıyorum bunu tarım ve ekonomi bakanlığımıza bilgileri veren masa başındaki yetkililerdir. Eğer sahada olan yetkililer, çiftçinin durumunu bilselerdi bunu yapmazdı. İlla bunu yapacaklarsa, enflasyon içinde gerekliyse o zaman üreticiyi korumalılar. Aksi takdirde çiftçi zarar görürse başka ürünlere gidecek. Eğer üretim düşerse daha fazla ithal edeceğiz bu da dövüşümüzün dışarı gitmesidir, buğday üretimimizin düşmesidir bu da Türkiye gibi dünyanın 7 tarım ülkesinden birine yakışmıyor." ifadelerini kullandı.

Daha fazla üretim için çiftçinin desteklenmesi gerektiğini belirten Öter, "Bugün eti dışarıdan getiriyoruz, buğdayı dışarıdan getireceğiz üretimimiz her şeye yeterdir yeter ki biraz saha da çiftçilerimizle birebir diyaloglar kurulsun, eksiklikler neredeyse giderilsin, bu topraklar bereketli topraklardır ülkemizi ve komşu ülkeleri besleyebilecek kapasitede ve berekettedir." şeklinde konuştu.

"Arpa ekimi bölgede az olduğu için fiyatı çok yüksek"

Hükümetin desteklemeyi artırmasıyla mercimek üretimi geçen seneye göre ekim alanında yüzde 40 civarında artış olduğuna dikkat çeken Öter, destek verildiği taktirde çiftçinin mercimeğe yöneleceğini söyledi.

Öter, “Geçen sene ekmeklik buğday 850 ile 900 TL arasıydı bu sene bin 70-80 civarındadır. Geçen seneye göre yaklaşık yüzde 20 fiyatı daha yüksektir. Arpa ekimi bölgede az olduğu için fiyatı çok yüksektir. Şu an da Türkiye’nin hiçbir yerinde bu fiyatlar yok. Mercimek fiyatların da 2 TL 200 ile 2 TL 300 arasıdır. Mercimek üretimi hükümetin desteklemeyi artırmasıyla geçen seneye göre ekim alanında yüzde 30-40 oranında artış oldu ama yeterli değildir. Gelecek sene daha da artacağına inanıyorum, çünkü hükümet destek verdiği zaman çiftçi ekiyor.” diye konuştu. (İLKHA) 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55