,
  • BIST 9084.03
  • Altın 2325.364
  • Dolar 32.3709
  • Euro 35.0299
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C

Malatya'da bağımlılıkla mücadele çalıştayı

Malatya'da bağımlılıkla mücadele çalıştayı
Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ilde eş zamanlı olarak başlatılan ve Malatya'da İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde 2 gün sürecek olan Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı başladı.

Madde bağımlılığı hakkında farkındalık kazandırılması amacıyla İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Ben Olsaydım' temalı bağımlılıkla mücadele çalıştayında; alkol, tütün, uyuşturucu ve davranış bağımlılıklarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

26-27 Nisan 2 gün devam edecek çalıştay da Malatya genelinde mevcut bağımlılık ile ilgili sorunları tespit etmek ve bu sorunların tespitine yönelik çözüm önerilerini bulmak amacıyla uyuşturucu, alkol, tütün, teknoloji ve davranışsal bağımlılık konuları ele alınacak.

Çalıştay'ın açılış konuşmasını yapan Malatya İl Sağlık Müdürü Bentli, “Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulunun ‘Görev Bende’ ve ‘En İyi Narkotik Polisi: Anne’ projeleri hayata geçirilmişti. Şimdi ise ‘Ben Olsaydım’ projesi ile başlayacak çalıştayımız da; toplam 40 kurum ve kuruluş, STK temsilcileri, akademisyenler ve gönüllü kuruluşlarca, tütün, alkol, uyuşturucu ve davranış bağımlılıklarıyla mücadele için sunumlar gerçekleştirilecek ve görüşler alınacaktır. Çalışma sonucunda ilçe raporları ile beraber nihai il raporumuz hazırlanacaktır” dedi.

Vali Aydın Baruş ise “Bugün Malatya genelinde birçok katılımcının iştirakiyle 2 gün sürecek olan Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayını başlatıyoruz. ‘Ben Olsaydım’ mottosuyla 81 ilde düzenlenen bu çalıştaylar; bağımlılıkla mücadelede yapılması gerekenler, mevcut sorunlar ve bu sorunların çözümü noktasında paydaşların önerileri ve bu öneriler çerçevesinde de düzenli olarak toplantı düzenlediğimiz Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulunda alınması gereken tedbirler, hayata geçilmesi gereken önlemlerle ilgili görüş alışverişinde bulunulacak bir toplantı olacak. Bugün bilimsel veriler ile hocalarımızın sunumları gündeme gelecek yarında çalışma grupları halinde meselenin değişik yönlerini ele alma imkânı bulacağız.” dedi.

Bağımlılık insan hayatını kısıtlayan, insanın özgür iradesine engel koyan davranışların tümü olduğunu kaydeden Baruş, şöyle devam etti:

“Hayatımızın değişik safhalarında alışkanlıklar edinebiliyoruz. Bu alışkanlıklar hayatımıza yön veriyor. Ancak bu alışkanlıklardan bazıları artık hayatımızı kısıtlayan, sağlığımızı tehdit eden duruma geliyor. Bağımlılıkla mücadelede tabi ki meselenin hem tıbbi yönü var hem toplumsal yönü var. Tıbbi yönü ile o anlamda görev yapan bilim insanlarımız nasıl mücadele edeceğini biliyorlar ama toplum olarak ta bizim üzerimize düşen ciddi vazifeler var. Çünkü bu toplumumuzun sağlıklı bir toplum olma geleceğini ilgilendiriyor. Bu mücadeleyi sergilemek durumundayız. Madde bağımlılığının geleceğimizi tehdit eden ciddi bir tehlike durumuna geldiğini görüyoruz. Örnek verecek olursak, Malatya açısından 2020 yılında 595 Narkotik olayı varken, bu sayı 2021 yılında 1077’ye çıkmış ve bu olaylarda yakalanan şüpheli sayısı 2020 yılında 902’den 1651’e çıktığını görüyoruz. Bu tehdidin çok açık bir şekilde önümüzde olduğunu görerek çocuklarımızı kurtarmak adına, geleceğimizi kurtarmak adına bu mücadeleyi hep birlikte yürütmemiz lazım. Bu mücadeleyi yürütürken de Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulunun alacağı kararlar çerçevesinde tüm kamu kurumlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın elini taşın altına koyması gerekiyor. İki gün sürecek bu çalıştayın da ilimizdeki Bağımlılıkla Mücadele çalışmalarına çok önemli katkılar sağlayacağını, bize öngörü sağlayacağını düşünüyorum.”

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Hatice Birgül Cumurcu tarafından Bağımlılık hakkında bir sunum gerçekleştirildi.

Çalıştayın sonucunda elde edilen çözüm önerileri bir rapor haline getirilerek ilimizde bağımlılıkla mücadele sorununun çözümüne yönelik kullanılacağı ve bir nüshasının Sağlık Bakanlığına gönderileceği ifade edildi.

Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen Çalıştaya Vali Aydın Baruş, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ercan Altun, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, belediye ve üniversite temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşların müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, mahalle muhtarları ve çok sayıda davetli katıldı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55