,
  • BIST 8718.11
  • Altın 2240.877
  • Dolar 32.3243
  • Euro 35.1697
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C
  • Antalya 15 °C

Lübnan'da Hizbullah'ın seçim zaferi

Lübnan'da Hizbullah'ın seçim zaferi
Lübnan'da yaklaşık 3,6 milyon seçmenin oy kullandığı seçimlerde, Hizbullah ve müttefiklerinin oluşturduğu "Direniş’e Vefa İttifakı" parlamentodaki koltukların yarısından fazlasını kazandı.

Lübnan’da dün yapılan seçimlerde Hizbullah ve müttefiklerinin oluşturduğu "Direniş’e Vefa İttifakı" parlamentodaki koltukların yarısından fazlasını kazandı.

Lübnan’da halk, 2009 yılından sonra ilk kez düzenlenen genel seçimlerde oy kullanmak için sandık başına gitti. Yaklaşık 3,6 milyon seçmenin oy kullandığı seçimlerde, Hizbullah ve müttefiklerinin oluşturduğu "Direniş’e Vefa İttifakı" parlamentodaki koltukların yarısından fazlasını kazandı.

El Meyadin televizyonunun haberine göre, Başbakan Saad Hariri’nin liderlik ettiği el-Mustakbel partisi ağır bir yenilgi aldı.

Siyonistler seçim sonuçlarını kabullenemedi

Lübnan'da Hizbullah'ın seçimde elde ettiği başarıyla ilgili siyonistlerden ilk tepki geldi. Güvenlik kabinesinin Eğitim Bakanı Naftali Bennett, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Hizbullah=Lübnan" ifadelerini kullandı.

Bennett açıklamasında, Lübnan ve Hizbullah'ın birbirinden ayırt edilemeyeceğinin görüldüğünü ve olası bir savaşta bu ikisini birbirinden ayırmayacaklarını söyledi.

Karmaşık siyasi sistem ve Taif Anlaşması

Lübnan nüfusunun yaklaşık yüzde 54’ü Müslümanlardan oluşurken, yüzde 40’ı Hristiyan, yüzde 5 kadarı da Dürzilerden oluşuyor. Ülkenin siyasi sistemi de bu demografik paylaşıma göre tasarlanmış durumda.

1989 yılında Suudi Arabistan’ın Taif kentinde imzalanan ve 1990 yılında Lübnan'daki iç savaşın sona ermesine ve normalleşmeye dönülmesine zemin hazırlayan Taif Anlaşması ile Lübnan Parlamentosunda sandalye sayısı 128’e çıkarıldı. Müslüman-Hristiyan dağılımı yüzde 50, yüzde 50 olarak kabul edildi. Bakanlar kurulunda da yüzde 50, yüzde 50 eşitlik getirildi.

Taif Anlaşması ile devlet başkanlığı Maruni Hristiyanlara bırakıldı. Yetkileri güçlendirilen iki makamdan başbakanlık Sünnilere, meclis başkanlığı da Şiilere bırakıldı.

Mevcut Başbakan Saad Hariri dünkü seçimlerden yenilgiyle ayrılmasına ve parlamentodaki koltuklarını kaybetmesine rağmen en büyük Sünni grubun lideri olarak hükümeti kurmak için önde gelen aday olmayı sürdürüyor. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55