,
  • BIST 9530.47
  • Altın 2476.509
  • Dolar 32.4779
  • Euro 34.7869
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 17 °C

Kuzey Kore'nin nükleer denemesine büyük tepki!

Kuzey Kore'nin nükleer denemesine büyük tepki!
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, Kuzey Kore'nin nükleer denemeleri konusunda endişe duydukları belirtildi.

Açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Kuzey Kore'nin nükleer denemesinden dolayı herkes endişe duyuyor. Hala tam olarak ne olduğunu öğrenmeye çalışıyoruz. ABD Başkanı Barack Obama gerekli açıklamayı yapacak ve biz bu konuyu kesinlikle BM'ye taşıyacağız" ifadelerini kullandı. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da, "Kuzey Kore'nin nükleer denemesi hakkında çok endişeliyiz. Kuzey Kore hakkında BM Güvenlik Konseyi kararı alınmalı ve bu mesajı güçlü bir şekilde iletiyoruz" dedi.

FRANSA VE İNGİLTERE ‘PROVOKASYON’ DEDİ

Fransa da, Kuzey Kore'nin nükleer denemesini şiddetle kınadı ve uluslararası topluma bu provokasyon karşısında birleşme çağrısında bulundu. Elysee Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne harekete geçme çağrısında bulunuldu.

Fransa Dışişleri Bakanlığı'nca yayımlanan yazılı açıklamada da, nükleer deneme ‘provokasyon’ olarak değerlendirilirken söz konusu eylemin başta Asya olmak üzere tüm dünyadaki güven ve istikrar ortamına zarar verdiği ifade edildi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson da, Kuzey Kore'nin kuruluşunun 68. yıl dönümünde gerçekleştirilen denemeyi, provokasyon’ olarak tanımladı.
 

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Yukiya Amano ise, Kuzey Kore'yi nükleer denemeler konusunda BM Güvenlik Konseyi ve ajansın ilgili kararlarını uygulamaya davet etti. BM Güvenlik Konseyi'nin 2270 sayılı kararıyla Kuzey Kore'nin 6 Ocak 2016'da gerçekleştirdiği nükleer denemenin güçlü bir şekilde kınandığını hatırlatan Amano, kararla Kuzey Kore'nin bir daha nükleer deneme yapmayacağını, bütün denemeleri yasaklayacağını ve var olan programını ise bırakacağını teyit ettiğine dikkati çekti.

Kuzey Kore, dün gece, nükleer savaş başlıklarının gücünü ölçmek için yaptığı nükleer patlama denemesinin başarılı olduğunu açıklamıştı. Güney Kore ordusu da eylemin Pyongyang yönetiminin yaptığı en büyük nükleer deneme olduğunu ve 10 kilotonluk güce sahip denemenin 5,3 büyüklüğünde bir yer sarsıntısını tetiklediğini duyurmuştu.
 

İlgili Haberler

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55