,
  • BIST 9142.4
  • Altın 2325.069
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9782
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 22 °C

Kuru meyve sektörü güçlerini birleştirdi

Kuru meyve sektörü güçlerini birleştirdi
Türk kuru meyve sektörü, üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ihracatında son yıllarda yaşadığı tıkanıklığı aşmak için Ticaret Bakanlığı’nın desteklediği URGE Projesi’nde güçlerini birleştirdi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üyesi 21 firma, Türk kuru meyvelerinin katma değerli ihracatı için URGE Projesi’nde bir araya geldi. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı Celep: "Uzakdoğu ülkelerine özel bir önem atfediyoruz. İhracatta sıkıştığımız 1,3 - 1,4 milyar dolar bandını kıracağımıza inanıyoruz" diye konuştu.

 

Tarım ürünleri ihracatı içinde önemli paya sahip olan kuru meyve ürünlerinde katma değeri yüksek ürünlere geçiş ve yeni pazarlarda aktif tanıtım için Ticaret Bakanlığı desteğiyle sürdürülecek olan “Turkish Dried Fruits” isimli Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (URGE) projesinin Tanıtım Toplantısı Ege İhracatçı Birlikleri'nde Mete Uğuz Salonu’nda düzenlendi.

 

Tanıtım toplantısında konuşan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısıda üretim ve ihracatta dünya lideri olduklarını, dünyada bu sektörde bir marka olduklarını ancak bundan yeteri kadar faydalanamadıklarını, Türk kuru meyvelerinin bir dünya markası olduğunu URGE Projesi ile dünyaya göstermek istediklerini dile getirdi.

 

150 ülkeye kuru meyve ihraç ediyoruz

 

Türkiye’nin her yıl ortalama 150 ülkeye kuru meyve ihraç ettiğini anlatan Celep, “Son 5 yıldır, 450 bin ton ve 1,3 - 1,4 miyar dolar seviyesinde tıkanıp kaldık. Gerçek potansiyelimiz bunun çok ötesinde. Bu projeyle 21 ihracatçı firmamız omuz omuza vererek ürün kalitesini, katma değeri ve ihracat gelirini artırmaya odaklanacak” şeklinde konuştu.

 

Uzakdoğu ülkeleri hedef pazar

 

İlk etapta firmaların derinlemesine analiz edileceğini, daha verimli ve düşük maliyetli bir yapıya dönüştüreceklerini, daha katma değerli üretime yöneleceklerini ve alternatif pazarlarda büyüyeceklerini bildiren Celep, şu bilgileri verdi: "Bu noktada Uzakdoğu ülkelerine özel bir önem atfediyoruz. Zira Uzakdoğu ülkelerini geleceğin değil bugünün pazarları olarak görüyoruz. Bunda yüksek nüfus oranları, sürekli artan kişi başı gelirleri ve değişen tüketim alışkanlıklarının önemli bir payı var. Pazarlama ve tanıtım faaliyetlerimizde de yenilikçi bir yaklaşım geliştirerek hedef pazarlarımızda etkin tanıtım ve pazarlama faaliyetleri gerçekleştirerek kısa bir süre içerisinde ihracatta sıkışmış olduğumuz 1,3 - 1,4 milyar dolar bandını kıracağımıza inanıyoruz. 2023 için 3 milyar dolar ihracat hedefliyoruz.”

 

“Ucuz mal istemiyoruz”

 

Ürünün değerinin artmasıyla üreticinin de bu projeden kazançlı çıkacağını anlatan Celep, "Çiftçiden ucuz mal almak istemiyoruz ama istenen standartlara uygun üretim konusundaki onlara bilinç aktarma zorunluluğumuz da var. Bu ürünlerin gerçek değerleri neyse 21 takım arkadaşımızla el ele vererek mücadele edeceğiz. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın Egeli olması, Cumhurbaşkanımızın bu dönemde tarım sektörü dinamiklerine verdiği değer de bize güç veriyor." dedi.

 

URGE projesinin 3 milyon dolar bütçesi bulunduğunu, bunun yüzde 75'inin devlet, kalanının 21 firma tarafından karşılandığını anlatan Celep, projenin bir başlangıç olduğunu gelecek dönemde daha büyük bütçelerle yol alınabileceğini ifade etti.

 

Işık: “Şeker yerine kuru meyve”

 

Dünya genelinde şeker tüketimine karşı bir refleks geliştiğini dile getiren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Işık ise; "Dünya Sağlık Örgütü, bunun en doğru tüketim şeklini kuru meyve olarak açıklıyor. Bizim bu fırsatı iyi değerlendirmemiz lazım. Önce ürünümüzü sağlıklı üreteceğiz, pestisit, aflatoksin, kükürt kontrol altında olacak. İhracatçı firmalar olarak birlikte çalışacağız ve ürünümüzü dünyaya hak ettiği değerle pazarlayacağız" dedi.

 

“Turkish Dried Fruits” isimli Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (URGE) projesine danışmanlık hizmeti verecek olan Albert Solino Yönetim Danışmanlığı Hizmetleri firmasından Fırat Yılmaz ve Kadir Ayaz ise; süreç hakkında projeye katılan firma temsilcilerine bilgilendirme sunumu yaptı.

 

“Turkish Dried Fruits” isimli URGE Projesi’nde yer alan firmalar ise şunlar oldu; “K.F.C Gıda Tekstil Sanayi İthalat İhracat Yatırım A.Ş., Özgür Tarım Ürünleri İnşaat Sanayi ve Tic.A.Ş., ASO Gıda Sanayi Tic.ve Paz.İth.ihr ltd.Şti., Ertürk Üzüm Ve Tarım Ürünleri İşletmeleri İth. İhr. Tic. San. A.Ş., Lale Kuru Meyve San. Tic. Ltd. Şti., Bizeks Dış Ticaret Limited Şirketi, Timtaş-Tarım İlaç ve Mahsulleri Ticaret A.Ş., Uzunoğlu Tarım Ürünleri İthalat İhracat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi, Musco Tarım Ürünleri İthalat İhracat Ve Sanayi Ticaret Limited Şirketi, Deniz Olgun Gıda San. Tic. Ltd. Şti., Anatolia Tarım Ürün. San. Ve Dış Tic. A.Ş., S.S. Tariş Üzüm Tarım Satış Koop. Birliği, Egecan Tarım Ürünleri San. Ve Tic. A.Ş., Osman Akça Tarım Ür. İth.San. Ve Ticaret A.Ş., Pagmat Pamuk Tekstil Gıda San. Ve A.Ş., Şentaş Tarım Ürün. İhr.San. Ve Tic. A.Ş., Selçuk Gıda Endüstri İhracat Ve İthalat A.Ş., Gabay Dış Ticaret ve Gıda Sanayi A.Ş., Işık Tarım Sanayi Ürünleri Sanayi Ve Ticaret A.Ş., SDA Gıda Tarım Üretim İthalat İhracat Sanayi Ve Ticaret A.Ş. Vesta Tarım UrunleriSan ve TİC A.Ş.”

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ekonomik güven endeksi arttı28 Mart 2024 Perşembe 10:14
  • Altın fiyatları bugün ne kadar?28 Mart 2024 Perşembe 09:33
  • Döviz kurlarında son durum28 Mart 2024 Perşembe 09:13
  • Altın fiyatları bugün ne kadar?27 Mart 2024 Çarşamba 10:33
  • Brent petrolün varil fiyatı 84,86 dolar27 Mart 2024 Çarşamba 10:22
  • Döviz kurlarında son durum27 Mart 2024 Çarşamba 10:14
  • Bakan Şimşek'ten deprem bölgesi için "uygun maliyetli finansman desteği" açıklaması26 Mart 2024 Salı 21:50
  • Brent petrolün varili 86 dolar seviyesinde26 Mart 2024 Salı 11:31
  • Döviz kurlarında son durum26 Mart 2024 Salı 11:12
  • Altın fiyatları bugün ne kadar?26 Mart 2024 Salı 09:40
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 658 98 55