,
  • BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 21 °C

Kurtulmuş: Birleşmiş Milletler güvensizlik konseyi haline geldiğini tescil ettirmiştir

Kurtulmuş: Birleşmiş Milletler güvensizlik konseyi haline geldiğini tescil ettirmiştir
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, yaptığı açıklamada, diğer bütün kriz bölgelerinde olduğu gibi Birleşmiş Milletler’in, Rusya-Ukrayna savaşında da hiçbir fonksiyon icra edemediğini söyledi.

Batman’da yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya gelen AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Rusya’nın Ukrayna saldırısını değerlendiren Kurtulmuş, bu krizin ilk gününden itibaren Türkiye’nin fevkalade önemli ve tarihi bir rol üstlendiğini belirtti.

Bu savaşın, krizin tarafı olmadan her iki tarafla da rahat konuşabilen neredeyse dünyadaki tek ülkenin Türkiye olduğunu dile getiren Kurtulmuş, Türkiye’nin son derece hassas bir noktada durduğunu anlattı.

“Türkiye fevkalade büyük bir misyon üstlendi”

Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşındaki rolünün dünya ülkelerine örneklik teşkil ettiğini vurgulayan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

“Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırısıyla başlayan savaşın bir an evvel nihayete erdirilmesi ve ateşkesin temin edilmesi için Türkiye fevkalade büyük bir misyon üstlendi. Ümit ediyoruz ki, bir an evvel barış sağlanır, yaşanan insani dramlar sonlandırılmış olur. Ve Karadeniz bölgesinde büyük bir bölgesel ve küresel çatışma potansiyeli taşıyan bu savaş sonlandırılarak, Karadeniz’de esenliğin, barışın topyekun sağlanmasına katkıda bulunulmuş olur.

Türkiye böylesine önemli bir krizde NATO’nun, Avrupa Birliği’nin, Çin’in, Rusya’nın ve bir sürü ülkenin işin içine girdiği ama bir türlü çözüm bulamadığı, çözümü kolaylaştıracak yaklaşımı gösteremediği bu süreçte Türkiye, barışı kolaylaştırma yönündeki öncü rolü itibariyle tarihi bir misyon üstlenmiştir.”

“Birleşmiş Milletler, Rusya-Ukrayna savaşında da seyirci kalmıştır”

Ukrayna-Rusya arasındaki savaş dolayısıyla çok sayıda sonucunda elde edildiğine işaret eden Kurtulmuş, “Türkiye’nin rolü ayrıdır ama bu savaş dolayısıyla öncelikle ortaya çıkan en temel sorun dünya sisteminin artık dünyada savaşları önleyebilme yeteneğinin hiç kalmamış olduğudur. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi adı üstünde, aslında barışı sağlaması, savaşı durdurması gerekirken diğer bütün kriz bölgelerinde olduğu gibi maalesef Birleşmiş Milletler, Rusya-Ukrayna savaşında da seyirci kalmıştır, hiçbir fonksiyon icra edememiştir.” dedi.

“Birleşmiş Milletler güvensizlik konseyi haline geldiğini tescil ettirmiştir”

“Çünkü yapısı gereği diyoruz ya dünya beşten büyüktür; beş tane ülkeden birisinin desteğini içerde alan hiçbir şekilde aleyhte karar çıkartmıyor” diyen Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dolayısıyla burada da bir kere daha Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin işe yaramadığı görülmüştür. Daha açık söylemek gerekirse Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bu savaş sırasındaki tutumu vasıtasıyla Birleşmiş Milletler güvensizlik konseyi haline geldiğini tescil ettirmiştir.”

Seçim barajına da değinen Kurtulmuş, Türkiye’nin önemli gündem maddelerinden birisinin de Seçim Yasası olduğuna dikkat çekti.

Meclis’in kararıyla yeni ‘Seçim Yasası’nın yürürlüğe gireceğini vurgulayan Kurtulmuş, yüzde 10’luk seçim barajının yüzde 7’ye indirilmesinin önemli ve olumlu bir adım olduğunu kaydetti.

“Seçim barajı daha da indirilebilirdi”

“Seçim barajı daha da indirilebilirdi” diyen Kurtulmuş, “Ama sonuç itibariyle seçim barajının bu noktaya gelebilmesi bile Türkiye bakımından, demokrasimiz bakımından bir kazanımdır. Temsilde adaletin daha iyi sağlanabilmesi bu baraj meselesiyle mümkün olacaktır. Barajın aşağı çekilmesi olumlu bir yaklaşımdır. Ayrıca partilerin bundan sonraki süreçte daha adil bir yarışa girmelerinin imkânını sağlayacaktır. Ayrıca yine ittifakların yönü açıktır, isteyen partiler birbirleriyle ittifak kurabilirler ve seçime öyle girebilirler.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının devamında Kurtulmuş, şunları söyledi: “Yeni Seçim Yasasıyla birlikte getirilen demokratik bir kazanım olduğunu gördüğümüz bir diğer husus ise seçime girmek için parlamentoda grubu bulunmak şartının aranmaması, sadece 41 ilde belli bir süre içerisinde teşkilatlanmış olması seçime girmek açısından yeterli oldu hükmünün gelecek olmasıdır. Bununda demokratik bir kazanım olduğunu ifade etmek istiyorum. Millet kime niçin oy verdiyse o oyun sonuçları gerçekleşmiş olsun. Yani millet bir seçim bölgesinde herhangi bir siyasi partiye milletvekili seçilecek bir oyu vermediyse o parti bir ittifakın içinde diye hak etmediği millet tarafından verilmeyen bir milletvekilliğini kazanamasın. Bu tür demokratik kazanımların seçim yasası için önemli bir adım olduğunu, seçim yasasında önemli bir kazanım olduğunu ifade etmek isterim. İnşallah milletimiz için Türkiye demokrasisi için hayırlı uğurlu olur.”

Kurtulmuş, yaptığı açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.(İLKHA)

Toplantıya AK Parti MKYK Üyesi Alaattin Parlak, İstanbul Milletvekili Hasan Turan, Batman Milletvekili Ziver Özdemir, İl ve merkez ilçe başkanı da katıldı.



  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55