,
  • BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 16 °C

Kurban Bayramı’nda Nasıl Beslenmeliyiz?

Kurban Bayramı’nda Nasıl Beslenmeliyiz?
Kurban Bayramı’nda en merak edilen sorulardan biri de bayramda aşırıya kaçmamak için nasıl beslenmemiz gerektiği. Çakmak Erdem Hastanesi’nden Diyetisyen Yeşim Nemutlu bu soruyu sizler için cevapladı.

Kurban Bayramı’nın amacı ihtiyacı olan kişilere yardımcı olabilmektir. Bu nedenle etlerin çabuk bozulmaması gerekmekte ve depolama çok önemlidir. Etin hayvan kesildikten sonra soğutucuya konmaması gerektiğini söyleyen Dyt. Yeşim Nemutlu sözlerine şöyle devam etti: “Etler güneş görmeyen serin bir ortamda 4 saat bekletilmelidir. Sonrasında 24 saat boyunca buzdolabında dinlendirilmeli ve dondurucuya konulmalıdır. Etlerin tüketimi 1 yılı aşmamalı ve parçalanmadan (kıyma haline getirmeden) depolanması ise besin kaybının daha az olmasını sağlayacaktır. Türkiye’de kalp hastalıkları, tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkların yaygın olması bizlere dikkat etmemiz konusunda uyarı şeklindedir. Bu nedenle bir hastalık yoksa Kurban Bayramı’nda beslenme için dengeli ve porsiyon kontrolünün sağlanması yeterli olduğu bir dönem haline gelmektedir. Kurban Bayramı’nda et tüketimi oldukça artmaktadır, o halde etlerin pişirilmesi büyük önem kazanmaktadır. Güvenli et pişirilmesi için dış yüzeyinin yanmamış olması ve etin merkezinin iyi bir şekilde pişmiş olmasına özen gösterilmelidir. Kızartma ve mangal (mangal olacaksa da et ile ateş arasında en az 15 cm olması gerekir) yerine fırınlama, sulu ve yağsız tavada pişirme yöntemlerinin kullanılması sağlığımız açısından önemlidir. Pişirilen etler kısa sürede tüketilmeli, tüketilmeyen etler buzdolabında muhafaza edilmelidir. Etlerin çokça kez ısıl işlem görmesi ve tekrar tekrar dolaba kaldırılmaları bozulmalarına sebebiyet verebilir. Bu nedenle tüketilecek kadar tahmini bir et çıkartılmalı ve mümkün olduğunca tek seferde tüketilebilecek miktarlarda ısıtılması önem arz etmektedir. Kurban Bayramı’nda neredeyse tüm öğünlerin et içermesi sebebiyle dengelemek için yanına mutlaka bol yeşillik eklenmeli, hazırlanan salatalara sıkılan bol limon sayesinde alınan C vitaminiyle etin içerisinde yer alan demirin emilimi arttırabilir ve genel sağlığa fayda sağlanabilir.”

KAVURMA MUTLAKA YEŞİLLİKLE BİRLİKTE TÜKETİLMELİ

Dyt. Yeşim Nemutlu, Kurban Bayramı’nın olmazsa olmazı olan kavurma tüketimi için ise şunları önerdi: “Ortalama 4-5 kaşık kavurma yanına pirinç pilavı veya yarım somon ekmek yerine tam tahıllı ekmekler tercih edilebilir ve bol yeşilliklerle taçlandırılabilir. Yeşilliği olabildiğince fazla almak, kavurma etinin yaratacağı hazımsızlığın azalmasına da bir nebze yardımcı olacaktır. Özellikle kurban etinin sindirilebilirliği zor olduğu için çok iyi ve uzun süre çiğnemek gerekmektedir. Aynı zamanda akşam kavurma yemeğinden sonra hazımsızlık için 1 kupa ıhlamur çayı fayda sağlayabilir. Bayramda yapılan tatlılar için günde 1 porsiyonu geçmemeye çalışmalı, eğer bir rahatsızlığınız varsa bu konuda daha dikkatli davranılmalıdır. 1 porsiyon tatlı tüketip yanına 1 su bardağı tuzsuz ayran veya kefir tercih edilebilir bir örnektir. Sadece Kurban Bayramı için değil genel sağlığınız içinde su tüketimi önemlidir. Bu nedenle güne yayarak su tüketmeyi ihmal etmeyiniz.”

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55