,
  • BIST 8878.81
  • Altın 2241.255
  • Dolar 32.3385
  • Euro 35.103
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 21 °C

Kültür ve Turizm Bakanlığı: 412 eser Türkiye'ye getirildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı: 412 eser Türkiye'ye getirildi
Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarihi eser kaçakçılığıyla mücadele çalışmaları kapsamında 412 eserin daha Türkiye’ye getirilerek sergilenme çalışmalarına başlandığını açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçtiğimiz hafta tarihi eser kaçakçılığıyla mücadele çalışmaları kapsamında 412 eserin daha Türkiye’ye getirileceğini, Macaristan’dan iadesi sağlanan eserlerin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na 25 Şubat’ta törenle teslim edileceğini duyurmuştu.

Sosyal medya hesabından videolu bir paylaşım yapan Bakanlık, "Anadolu'nun tarihî miraslarını Dışişleri Bakanlığımızdan teslim aldık ve sergileme çalışmalarına başladık. Bu toprakların eserlerini birer birer ülkemize kavuşturmamıza destek olan Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu ve tüm emniyet teşkilatımıza teşekkür ediyoruz." dedi.

Eserler; Roma Dönemi’ne ait mermer heykel başı, mermer figürin, metal, ahşap ve taş buluntular ile birlikte sikkelerden oluşuyor.

Eserlerin, Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergileneceği bildirildi.

Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matiz’in iade sürecinin hızlanmasında Kültür ve Turizm Bakanlığına destek verdiği küçük buluntu niteliğindeki eserler 2015 yılında Macaristan gümrüğünde yakalandı.

Macaristan kolluk birimlerinin yaklaşık 6 yıl önce bir Türkiye vatandaşının aracında yaptığı aramada tespit ettiği eserler Macaristan Interpol’ü tarafından İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol-Europol Daire Başkanlığına bildirildi. Interpol Türkiye’nin eserleri Kültür ve Turizm Bakanlığına bildirmesi üzerine de iade süreci başlatıldı.

Eserlerin Anadolu kökenli oldukları Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü ile Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı tarafından hazırlanan uzman raporlarıyla belirlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, kimlik bilgilerinin tespiti sonrasında olaya karışan vatandaş hakkında da suç duyurusunda bulundu.

İstanbul 15’i Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hakkında 5 yıl mahkûmiyet kararı alınan şahısın istinaf yoluna başvurması üzerine ise Bakanlık yargı süreci halen devam eden davada yine müdahil oldu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55