,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2499.907
  • Dolar 32.5633
  • Euro 34.7694
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 18 °C

Kulağınızı pamuklu çubukla temizlemeyin

Kulağınızı pamuklu çubukla temizlemeyin
Memorial Şişli Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü'nden Op. Dr. Nurten Küçük, kulaktan kan gelmesi ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Uzmanlar, temizleme çubuğu, toka ve tığ gibi maddelerle kulağı temizlemeye çalışmanın kulak kanamalarına neden olabildiğini belirtiyor.

Temizleme çubuğuyla kulak temizlemek veya yüksek sese maruz kalmak gibi nedenlere bağlı olarak gelişebilen kulaktan kan gelmesi, ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor. Kulak ağrısı, işitme azlığı, baş dönmesi, ateş, çınlama gibi şikâyetler de kanamaya eşlik edebiliyor.

Memorial Şişli Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü'nden Op. Dr. Nurten Küçük, kulaktan kan gelmesi ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Kulaktan kan gelmesinin en sık görülen nedenleri arasında kulağa yabancı bir cisim kaçması olduğunu belirten Küçük, pamuklu çubuk kullanarak kulak temizliğinin yapılmaması uyarısında bulundu.

Küçük, "Genellikle çocuklarda görülen kulağa yabancı cisim kaçması yetişkinlerde kulak temizleme sırasında yapılan hatalardan kaynaklanabilmektedir. Temizleme çubuğu, toka, tığ gibi yabancı maddelerle kulağı temizlemeye çalışmak dış kulak yolu ve kulak zarına hasar vererek kanamalara neden olabilmektedir." dedi.

"Basınç değişimi kulak zarında hasara neden olabiliyor"

Kulak zarında hasar oluşturarak kanamaya neden olan bir diğer durumun ani basınç değişiklikleri olduğunu bildiren Küçük, şunları söyledi:

"Özellikle uçakların iniş ve kalkışları sırasında oluşan basınç değişimi, kulak zarında hasara neden olarak kulaktan kan gelmesine neden olabilmektedir. Aynı şekilde su altı dalışları sırasında da basınç değişiklikleri kulak zarını etkileyebilmektedir. Özellikle uçak yolculuğunun hemen ardından su altı dalışları yapmak riski artırabilmektedir. Basınç değişikliklerine bağlı oluşan kanamalarda enfeksiyon riskine karşı damla kullanılarak kulak zarının kendisini tamir etmesi beklenmektedir. 2-3 ay içinde düzelmeyen kulak zarı yırtıklarında timpanoplasti denilen ameliyat ile kulak zarı onarılmaktadır. Bununla birlikte; dış ve orta kulak enfeksiyonları, travma, yüksek basınç veya sese maruz kalarak kulak zarının akut yırtılmasına, polip oluşumları, kafa travmaları, dış ve orta kulak yolunda olan tümörler, kandaki pıhtılaşma faktörlerinin düşük olması, kan sulandırıcı ilaç kullanımı gibi nedenler kulaktan kan gelmesine yol açabilmektedir."

"Kulağa kaçan yabancı cisim varsa uzman doktora başvurulmalı"

Kulağa kaçan yabancı cisim varsa uzman bir doktora başvurulması gerektiğine dikkat çeken Küçük, "Evde oluşan kulak kanamalarında doktora başvurana kadar pamukla baskı yapılarak kanama durdurulmaya çalışılmalıdır. Kulağa kaçan yabancı bir cisim varsa çıkarmaya çalışmayarak, uzman bir doktora başvurulmalıdır. Kanama nedeni dış veya orta kulak yolu iltihapları ise bunlara yönelik ilaçlar kullanılmaktadır. Orta kulakta oluşan kronik enfeksiyonlar ve polip oluşumları cerrahi yöntem ile tedavi edilebilmektedir." ifadelerini kullandı.

Tümörler kanamaya neden olabilir

Nadir olmakla birlikte diş veya orta kulakta oluşan tümörlerin kulaktan kan gelmesine neden olabildiğini sözlerine ekleyen Küçük, "Bu durumda tümör tipine göre cerrahi yaklaşım veya kemoterapi ya da ikisi birlikte uygulanan tedavi seçenekleri uygulanmaktadır. Kulak kanamasına neden olabilecek herhangi bir iltihap, tümör veya travmanın olmadığı durumlarda kan tetkikleri yapılmalıdır. Özellikle sık tekrarlayan kanamalar kandaki pıhtılaşma faktörlerinde bir soruna işaret edebilmektedir." şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55