,
  • BIST 9121.68
  • Altın 2324.222
  • Dolar 32.3597
  • Euro 34.9217
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 17 °C

"Kudüs Günü" Siyonizm ve ABD’ye karşı dik durma günüdür

"Kudüs Günü" Siyonizm ve ABD’ye karşı dik durma günüdür
Ramazan ayının son Cuma'sında başta Siyonizm olmak üzere dünya emperyalizmine karşı Müslümanların müstekbirlere karşı direniş günü olarak ilan edilen "Dünya Kudüs Günü" İslam ülkelerinin yanı sıra Avrup'daki Müslümanlar tarafından idrak ediliyor.

Ramazan ayının son 'Cuma'sı "Dünya Kudüs Günü" münasebetiyle birçok ülkede çeşitli etkinlikler düzenlenerek, işgalci Siyonistler ve Amerikan emperyalizminin zulümlerine dikkat çekiliyor.

Yaklaşık 38 yıldır Ramazan ayının son Cuma'sında başta Siyonizm olmak üzere dünya emperyalizmine karşı Müslümanların müstekbirlere karşı direniş günü olarak ilan edilen "Dünya Kudüs Günü" İslam ülkelerinin yanı sıra Avrupa ülkelerindeki Müslümanlar tarafından da çeşitli etkinliklerle idrak ediliyor.

İran İslam İnkılabının gerçekleşmesinden saatler sonra Ayetullah İmam Humeyni’nin "İsrail Elçiliği"nin ele geçirilmesi emrinin ardından, işgalci Siyonist elçiliği 11 Şubat 1979 tarihinde ele geçirilerek, elçilik binası Filistin halkına sunulmuştu. Binanın tabelası ise "Filistin Elçiliği" olarak değiştirilmişti.

Filistin'in, Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın işgaline dikkat çekmek, Müslümanlar ve tüm insanlar arsında emperyalizme karşı bir şuur geliştirmek ve dünyanın farklı coğrafyalarındaki zulümlere başkaldırmak ve direnmek için Ramazan ayının son Cuma'sı imam Humeyni tarafından Dünya Kudüs Günü olarak ilan edilmiş ve bu konuda tüm Müslümanların desteğini almıştır.

Yaklaşık 38 yıldır Ramazan ayının son Cuma'sı "Dünya Kudüs Günü" olarak idrak edilirken, Müslümanlar tarafından sokaklarda ve meydanlarda direnişe destek olacak çerçevede eylem ve etkinlikler düzenleniyor.   

HAMAS'ın (Filistin İslami Direniş Hareketi) eski Siyasi Birim Başkanı Halid Meşal, Kudüs'ün özgürlüğü için atılan bu adım hakkında yaptığı bir açıklamada, şunu ifade etmişti: "İmam, bugün İran yarın Filistin sloganını haykırıyor ve Müslümanları Kudüs etrafında birleştirmek için 'Dünya Kudüs Günü'ne çağırıyordu."

"Dünya Kudüs Günü"nde  İslam ülkeleri başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinde çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Filistin'de ve özellikle de Gazze'de düzenlenecek yürüyüş ve gösteriler dikkatle takip edilecek.

İslam ümmeti için önemli bir yere sahip olan Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın Siyonistlerin işgali altında olmasına ve Dünya Kudüs Gününe ilişkin daha önceden yaptığı bir açıklamada Hizbullah Cemaati Rehberi Edip Gümüş ise şunları ifade etmişti:

“Müslüman halkın bu konuda bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve toplumsal şuurun oluşturulması önem arz etmektedir. Bu münasebetle İmam Humeyni'nin, Dünya Kudüs Günü olarak ilan ettiği Ramazan ayının son Cuma gününde, Müslümanlar Siyonizm karşıtı çeşitli etkinlikler tertip etmeli ve Siyonist rejim ile ona destek veren ABD ve Batılı yandaşlarını kınayarak, saflarını ve cephelerini belirlemelidirler.”

7 Ağustos 1979 günü dünya Müslümanlarına hitapta bulunan İmam Humeyni, şu çağrıda bulunmuştu: "Ben uzun yıllar boyunca gasıp İsrail tehlikesini Müslümanlara hatırlatıp durdum. Bugünlerde Filistinli bacı ve kardeşlerimize karşı saldırılarını artırmış durumdalar. Bilhassa Güney Lübnan'da; Filistinli savaşçıları ortadan kaldırabilmek için evleri teker teker bombalıyorlar. Ben bütün Müslüman devletler ve dünya Müslümanlarından bu gasıp ve destekleyicilerinin ağzının payını verme amacıyla birleşmelerini istiyorum. Keza bütün dünya Müslümanlarına; Filistin halkı için kader belirleyici olabilecek olan ve Kadir günlerinden de sayılan mübarek Ramazan ayının son Cuma gününü ‘Kudüs Günü’ olarak seçip bugünü Müslüman Filistin halkının kanuni haklarını destekleme konusunda dünya Müslümanlarının milletlerarası dayanışma günü olarak belli program ve merasimlerle geçirmeyi öneriyorum. Allah Teâlâ'dan Müslümanları küfür ehline galip kılmasını dilerim.''

Bu önemli ve tarihi çıkış ile İmam Humeyni, Müslümanların ve İslam ülkelerinin dikkati Kudüs'ün esaretine ve Siyonizm tehlikesine çekmek istemişti.

İlk günden bugüne “Mustazafların müstekbirlere karşı direniş günü” olarak nitelendirilen Dünya Kudüs Günü'nün bu yılki önemi son yaşanan Katar Kriziyle daha fazla ehemmiyet kazandı.

“Arap Natosu”, başını Suud rejiminin çektiği bazı Arap ülkelerinin, Katar’ı, HAMAS’a verdiği destekten dolayı “Terörü destekleyen ülkeler” listesine alması ve Katar’a karşı abluka ve ambargo kararları ile bazı Arap rejimleri ve müttefiklerinin Siyonist rejimle birlikte hareket etmesi, Mavi Marmara gemisinde işlenen katliamdan sonra kopan Türkiye ile Siyonist işgal rejimi arasındaki ilişkilerin yapılan anlaşmalarla eski seyrine dönmesi gibi önemli gelişmeler ve son olarak HAMAS Siyasi Büro Üyesi Mahmud ez-Zahar’ın, “Bazı Arap devletleri Filistin davasını sattı” açıklaması ile bu yılki Dünya Kudüs Günü etkinliklerine ayrı bir önem katıyor.

Bu nedenle HAMAS, Dünya Kudüs Günü dolayısıyla, yarınki Cuma'yı "Öfke Cuması" ilan ederek Gazze sınırında büyük gösteri çağrısı yaptı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55