,
  • BIST 8793.17
  • Altın 2239.515
  • Dolar 32.3387
  • Euro 35.0829
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 18 °C

"Köylülerin bir yıllık emeği kül oldu"

"Köylülerin bir yıllık emeği kül oldu"
Siirt’in merkeze bağlı Yokuşbağlar köyünde, bir köylünün tarlasındaki anızı yaktığı sırada alevlerin diğer tarlada istif edilen mercimek ve buğday samanına sıçrayarak yanmasına neden olduğu iddia edildi.

Siirt’te bir köylünün tarlasındaki anızı yaktığı sırada alevlerin diğer tarlada hasad edilen ürünlere ve samana sıçraması sonucu yaklaşık 200 bin TL değerinde maddi zarar oluştu.

Yaklaşık 600 dönümlük tarlalardan hasat edilen samanın 200 bin TL değerinde olduğunu belirten köylüler bir yıllık emeklerinin heba olduğunu ifade ettiler.

Yangın,  Siirt’in merkeze balı Yokuşbağlar köyünde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, bir köylünün kendi tarlasındaki anızı yaktığı sırada rüzgârın etkisiyle diğer tarlada istif edilen mercimek ve buğday samanına sıçrayan ateşin yangına neden olduğu iddia edildi. Köylüler durumu itfaiyeye bildirdi. Siirt Belediyesi ekipleri yangını söndürme çalışmasına başlarken, köylüler de traktörlerle yangına müdahale etti. Çıkan yangın saatler süren çalışma sonucu kontrol altına alınırken, Ramazan Toprak, Şakir Ekinci, İsmail Atılgan, Ali Demir ve Ramazan Baksal’a ait buğday ve mercimek tarlarından hasat edilen 100 tona yakın saman kül oldu. 3 ton buğday zarar gördü ve köylülerden Kadri Toprak’a ait tarlada ekili acur ve ayçiçekleri zarar gördü.

"Devlet çiftçilerimize destek verirse çok iyi olacak"

Bir köylü kendi tarlasındaki anızı yakarken alevlerin diğer tarlada bulunan samana sıçradığını iddia eden Köy Muhtarı Şakir Başaran, "Şu anda samanı kül olan 5 çiftçinin yaklaşık 200 bin TL’ye yakın bir zararı bulunuyor. Çiftçilerimizin bir yıllık emeği heba oldu. Çiftçilerimiz en az 4-5 yıl kendini toparlayamayacak. Devlet, çiftçilerimize destek verirse çok iyi olacak." ifadelerini kullandı.

"Yangının zararı bizleri 4 yıl geriye götürecek"

Babasıyla birlikte bir yıllık çalışmanın ardından çıkan yangında bir senelik emeklerinin boşa gittiğini belirten çiftçilerden İlhan Atılgan, "Çalıştık, çabaladık ama emeğimiz kül oldu. Biz 5 çiftçi mağduruz. 200 bin TL’ye yakın hasarımız var. 'Bir yıllık emeğimiz gitti.' diyoruz ama bu zarar bizleri 4 yıl geriye götürecek ve 5 yıla kadar kendimizi toparlayamayız. Zararımız çok büyük. Tohumu, gübresi, mazotu zaten ateş pahası, buradan devlet yetkililerine sesleniyorum; ‘Bizlere yardımcı olsalar çok iyi olur.’ Zararımız 200 bin TL gözüküyor ama daha fazla olduğunu düşünüyorum çünkü bu saman normal beyaz saman değil ve kırmızı saman olduğu için kilosu 1,5-2 TL ve şu an çok mağduruz. Sadece bizim 80-90 ton samanımız yandı." dedi.

Çiftçilerin bir yıllık emeklerinin heba olduğunu ifade eden Siirt Belediyesi İtfaiye Müdürü Mizbah Yılmaz, yangın ihbarı geldiği andan itibaren olay yerine gelip müdahalede bulunduklarını ve yangını kontrol altına aldıklarını kaydetti. Yılmaz, çiftçilerin 200 bin TL’ye yakın bir zararlarını bulunduğu ve samanın ne kadar sönmüş olduğu gözükse de içten içe yanmaya devam edeceğini ifade etti.

Yangının çıktığı tarlanın hemen yanı başında bulunan tarlada ektiği acur ve ayçiçeklerinin yangından zarar gördüğünü belirten çiftçilerden Kadri Toprak, emeklerinin boşa gittiğini ve devletin kendilerine yardım elini uzatmasını istedi.(İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55