,
  • BIST 9497.56
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C

Köylerinin pirinç bölgesi ilan edilmesini istiyorlar

Köylerinin pirinç bölgesi ilan edilmesini istiyorlar
Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Akyar (Mervanîyê) köyünde pirinç ekimi yapan çiftçiler, köylerinin pirinç bölgesi olduğunu ancak hiçbir destek alamadıkları için pirinç üretimi tam yapamadıklarının söylediler.

Batman’da pirinç ekimiyle uğraşan Akyar köyü çiftçileri, köylerinin pirinç bölgesi ilan edilip destek verilmesini istiyorlar.

Pirinç ekimine mayıs ayında başlayan Gercüş’e bağlı Akyar köyü çiftçileri, ekilen pirinçlerin hasadını ise eylül ayında yapmayı planlıyor.

Köylerinde tarım ve hayvancılıkla uğraştıklarını ifade eden köy muhtarı Osman Güler, dedelerinden kalma pirinç ekme işini bir asırdan fazladır devam ettirdiklerini söyledi.  

Köylerinde su imkânı çok olduğundan dolayı köylerinin tam bir pirinç bölgesi olduğunu söyleyen Güler, devletten şimdiye kadar pirinç için hiçbir destek alamadıklarını ve bu yüzden de fazla üretim yapamadıklarını kaydetti.

“Pirincin herhangi bir desteği olmadığı için kimse fazla uğraşmıyor”  

Köylerinde pirinç ekme işinin geçmişe dayandığını söyleyen Güler, “Sadece 2-3 tarla pirinç ekmişiz. Bu kadar az pirinç ekilmesinin nedeni ise her hangi bir destek almadığımızdandır. Gençlerimiz batı illerinde çalışmaya gidiyor. Pirincin herhangi bir desteği olmadığı için kimse fazla uğraşmıyor. Hâlbuki bu pirincin lezzeti başkadır.” dedi.

Sulak alan olduğundan domuzlarla başlarının dertte olduğunu da belirten Güler, “Domuzlar pirinç ekimlerine çok zarar veriyor. Yapay heykeller yaparak ekinlerimizi korumaya çalışıyoruz, ama gene de olmuyor. Pirinç üretimini fazla yapamıyoruz. Onun için sadece birkaç dönümlük pirinç ekmişiz. Bu da yetmiyor. Köyümüz pirinç bölgesi ilan edilirse seviniriz. Böylelikle üretim devletin desteğiyle artırılır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından destekler sağlanırsa çok iyi olur. Yoksa bizim pirinç tarihe karışır.” ifadelerini kullandı.

“Pirince destek verilirse ülke ekonomisine büyük katı sağlanır” 

Köylerinin Osmanlı döneminde kurulduğunu hatırlatan Güler, sözlerinin devamında şunları söyledi:

“Bizim köy cumhuriyetten önce kurulmuştur. Daha önce köyümüzde 50-60 dönüm pirinç ekilirdi. Destek olmadığından kimse uğraşmadığı için pirinç ekmiyoruz. Köyümüzde daha önce pirinç üretimi çoktu, ama şimdi bitiş noktasındadır. Pirincin nesli tükenmemesi için destek olunursa millet rağbet eder ve üretim çoğalır. Destek verilmesi taktirde pirinç bu bölgemizin geçim kaynağı olur. Üretim fazla olursa Gercüş, Batman ve ülke ekonomisine katkı sağlar. Pirinç siparişleri çok ama üretim yok. Geçen sene pirincin kilosu 10 liradan satılıyordu. 3-4 dönüm arazide pirinç ekilmiş ondan da en fazla 500 kilo verim alınır. Destek verilirse ülke ekonomisine büyük katı sağlanır.”

“Bir asırdan fazladır pirinç ekiliyor”

Bir asırdan fazladır köylerinde pirinç ekimi yaparak geçimlerinin bir kısmını temin ettiklerini belirten Şevket Işık (53), “Akyar köyü kurulduğundan beri bu köy sakinleri pirinç ekiyor. Bizim işimiz pirinç ekimidir ve günümüzde de ekim devam ediliyor. Şu anda pirinç ekimi yetersizidir. Çünkü köyde çalışacak kişiler kalmamış. Yaklaşık 35 yıldır bu işle uğraşıyorum. Bu işi yapmak tecrübe ister. 1 Mayıs'ta ekime başlıyoruz. Eylül ayında ise hasadı yapılıyor.” dedi.

Pirinç ekiminde hiçbir şekilde destek alamadıklarını söyleyen Işık, “Devletten isteğimiz pirinç için bizlere destek vermesidir. Kendimizi pirinç ekiminde geliştirelim. Köyümüzde imkân var. Su çok ama destek yok. Suyumuz ne kadar çok da olsa destek olmasa bir şey yapamıyoruz. Destek alınırsa su ve ekilecek alanlar çoktur. Destek alamadığımız için az bir şey ekiyoruz.” diye konuştu.

Köylülerin başı domuzlarla dertte

Öte yandan domuz sürüleriyle başlarının dertte olduğunu ifade eden Işık, “2 dönüm tarla pirinç ekmişim. Bu 2 dönüm tarlada 600 kilo pirinç çıkar ama bu üretim domuz saldırısına maruz kalmazsa olur. Domuzlar işimizi çok bozuyor. Devlet domuzlara bir çözüm bulmalıdır. Domuzların korkusundan tarlalarımızı ekemiyoruz. Domuzlar tüm ekinlerimize özellikle pirinçlerimize zarar veriyor. Domuzlar tek tek değil, sürü halinde geliyorlar. Sürü halinde galen domuzlar tarlayı yerle bir ediyorlar.” ifadelerini kullandı.

“Pirinç üretmek için devletin yardım yapmasını istiyoruz”

Köylerinde ekilen pirincin kaliteli olduğuna dikkat çeken Işık, sözlerinin devamında şunları söyledi:

“Bizim pirincimiz yapıldığı zaman tane tanedir. Pirincimizin tadı da bambaşkadır. Bu ova çok soğuk olduğu için pirinç kaliteli oluyor. Ektiğimiz pirinci öncelikle kendi mutfağımız için üretiyoruz. Daha sonra özel siparişler varsa satıyoruz. Geçtiğimiz sene pirinç kilosu 10 TL’ydi. Bu yıl pirinç fiyatının 10, 12 veya 15 TL olmasını bekliyoruz. Hasattan sonra verime göre fiyat belli olur. Fiyatı üretim yapan çiftçiler kendi aralarında belirliyor. Bizim pirinç ile diğer pirinçlerin kalitesi yan yana bile gelmez. Suyumuz çoktur, pirincimiz de kalitelidir. Çok pirinç üretmek için devletin yardım yapmasını istiyoruz.”

“Devletten köyümüzü pirinç bölgesi olarak ilan etmesini istiyoruz” 

Kaliteli pirinç üretildiğinden dolayı köylerinin pirinç bölgesi olarak ilan edilmesini isteyen Işık, “Pirincimiz diğer pirinçler gibi değil. Devletten destek bekliyoruz. Devletten köyümüzü pirinç bölgesi olarak ilan etmesini istiyoruz. Yani pirinci hep ve çok üretelim. Hasat zamanı geldiğinde birkaç kişi ile oraklarla hasat yapıyoruz. Hasat yaptığımız pirinçleri traktörlerle eziyoruz. Rüzgâr yardımıyla sapları ve pirinç tanelerini ayırıyoruz. Pirinç tanelerini birkaç gün güneşte bekleterek kurumasını sağlıyoruz. Eskiden pirinç sapları atılmazdı. Kışın hayvanlara verilmek için saklanırdı. Şimdi onu kimse saklamıyor atıyorlar.” dedi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55