,
  • BIST 9142.4
  • Altın 2325.163
  • Dolar 32.3729
  • Euro 34.9661
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 22 °C

Komünist Çin hükümeti Batman'da protesto edildi

Komünist Çin hükümeti Batman'da protesto edildi
Batman'da cuma namazı sonrası bir araya gelen STK'lar tarafından Doğu Türkistanlı Müslümanlara yönelik gerçekleştirilen zulümlere dikkat çekmek amacıyla bir basın açıklaması düzenlendi.

Batman'da cuma namazı sonrası bir araya gelen STK'lar tarafından Doğu Türkistanlı Müslümanlara yönelik gerçekleştirilen zulümlere dikkat çekmek amacıyla bir basın açıklaması düzenlendi.

Genç İHH Batman Şubesi tarafından Su Parkı'nda düzenlenen basın açıklamasında, Komünist Çin hükümeti protesto edildi.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan basın açıklamasını Batman Genç İHH Üniversite Birim Sorumlusu Muhammed Mirza Ergin okudu. Çin hükümetinin özellikle 2017 yılından beri sayılarının bin 200’ü geçtiği belirtilen toplama kamplarında 1 ila 3 milyon kişiyi zorla alıkoyduğunu belirten Ergin, Çin zulmünün açıkça diğer adının adım adım soykırım olduğuna vurgu yaptı.

Doğu Türkistanlıların, inanmadıkları Çin Komünist Partisi ideolojisinin söylemlerini, marş ve şiirlerini ezberlemek zorunda bırakıldıklarını ifade eden Ergin, sanki bir dinmiş gibi Çin Komünist Partisinin liderine tazime zorlandıklarını dile getirdi.

"Uygurlular kölelere dönüştürüldü" Çin’in zulümlerine karşı ulusal ve uluslararası kamuoyunu farkındalığa çağırdıklarını vurgulayan Ergin, "Doğu Türkistan, bir etnik gruba karşı girişilmiş en yaygın ve sistematik baskı rejimlerinden birine sahne olmakta. 2016 yılından bu yana 1 ila 3 milyon Uygur, toplama kamplarıyla hürriyetlerinden yoksun bırakıldı, işçi kölelere dönüştürüldü ve kısırlaştırma programlarının hedefi oldu." dedi.

"Din eğitimi, ibadet etmek, sakal bırakmak, başörtü takmak yasaklanmıştır" Uygurların en temel insani haklarının bile ellerinden alındığına dikkat çeken Ergin, şöyle devam etti: "Bir halk olarak kitlesel bir cezalandırma ile karşı karşıya bulunmaktadır. Uygur bölgesinde, Uygurca tüm eğitim kurumlarından kaldırılmış, din eğitimi ve öğretimi yasaklanmış, Kur’an-ı Kerim dahil dini kitapları bulundurmak ve okumak, ibadet etmek, sakal bırakmak, başörtü, uzun etek gibi dini kisveler kullanmak yasaklanmıştır. Şimdi bir de bu zulümlere Çin hükümetinin irrasyonel 'Sıfır Kovid' nedeniyle eve kapatılma zorunluluğu eklendi. Evlerin kapıları kaynak makineleriyle kapatılmakta, insanların en temel ihtiyaçlarını gidermek için dahi dışarı çıkmalarına müsaade edilmemektedir."

"Tüm ülkeler Çin ile siyasi, ticari ve askerî bağlarını koparmalıdır" Çin'e yönelik her türlü ambargo uygulanması gerektiğini belirten Ergin, "Birleşmiş Milletler, Çin’in insan haklarını ayaklar altına alan toplama kampları vahşetini derhâl durduracak sahici adımlar atmalıdır. Çin’in veto engelini aşabilecek önlemler getirilmelidir. Toplama kampları utancından kurtuluncaya kadar tüm ülkeler Çin ile siyasi, ticari ve askerî bağlarını koparmalıdır." ifadelerini kullandı.

Basın açıklaması yapılan duanın ardından son buldu.(İLKHA)





  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55