,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 18 °C

Kolajen İçeren Doğal Besinler

Kolajen İçeren Doğal Besinler
Kolajenin yüksek miktarda aminoasit içerdiğini söyleyen Güneşli Erdem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya İrem Balaban, kolajen içeren besinler hakkında bilgi verdi.

Kolajen insan vücudunda cilt, saç, tırnak, eklem ve kıkırdak dokusu proteinlerinin %80'ini oluşturan ve yüksek miktarda amino asit içeren bir proteindir. Tendonlar, bağlar, cilt ve kaslar dâhil olmak üzere vücut parçasını oluşturan bağ dokularının ana bileşenidir. Yaş ilerledikçe vücutta kolajen üretimi azalır ve üretilen kollojen kalitesi düşer. Bu durum sonucunda cilt esnekliğini kaybeder ve kırışıklıklar meydana gelir. Kıkırdak dokusu da zayıflar. Eklemlerle ilgili problemler görülebilir. Kolajen tüketmenin, eklem ağrısını hafifletmekten cilt sağlığını iyileştirmeye kadar çeşitli sağlık yararları olabilir. Vücutta üretilen kolajeni desteklemek için diyette bazı besinlere yer verilmesi gerektiğini belirten Uzm. Dyt. Derya İrem Balaban, kolajen içeren besinleri şöyle sıraladı:

Et, tavuk, balık

Kolajen yönünden en önemli kaynaklar; sığır eti, tavuk eti, hindi eti, sakatatlar ve balıklardır. En iyi protein kaynakları olan bu besinler cildin esnekliğini ve sıkılığını artırır. Cilt hücrelerinin bozulmasına engel olur.

Yumurta

En kaliteli protein kaynağı olan yumurtanın sarısı da, beyazı da kolajen üretimi konusunda güçlü bir kaynaktır.

Yeşil sebzeler

Nane, adaçayı, roka, ıspanak, ısırgan otu, lahana, ebegümeci gibi yeşil yapraklı sebzeler vücudun kolajen üretimini artırmaktadır.

C vitamini

Şeftali, mango, kayısı, ananas, limon, greyfurt, portakal, kavun, havuç, bal kabağı, patates ve kivi gibi C vitaminini bolca barındıran besinler kolajen desteği veren önemli besinlerdendir.

Sülfür bileşenleri içeren besinler

Sarımsak, kereviz, zeytin çeşitleri, tofu, soğan, pırasa, salatalık, muz gibi sülfür içeriği olan sebzeler ve meyveler vücuttaki kolajen üretimini artırır.

Antioksidan içeriği yüksek meyveler

Ahududu, böğürtlen, yaban mersini, kızılcık, çilek, kiraz, siyah üzüm, elma, pancar, kırmızı kapya biber, domates gibi besinler içerdikleri güçlü antioksidanlar sayesinde kolajen üretimini uyarırlar. Güneşin zararlı ışınlarının deriye etkilerini azaltırlar.

Kuruyemişler

Fındık, fıstık, ceviz kolajen desteği konusunda güçlü besin grubudur.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55