,
  • BIST 9105.77
  • Altın 2325.525
  • Dolar 32.3798
  • Euro 35.0195
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C

Koçerler gelecekleri için endişeli

Koçerler gelecekleri için endişeli
Batman Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Işık göçebe Koçerlerin yaşamını yerinde inceledi.

HÜR24- Yrd. Doç. Dr. Işık, Koçerler’in hayatını araştırmaya yaklaşık 1 yıl önce başladığını ve bugüne kadar 20 aileyle yüz yüze görüştüğünü belirtti.

 Işık, Yaptığı incelemelerden çıkardığı sonucu ise şöyle özetledi; “Yaklaşık bir yıl önce başladığım araştırmamda, 15- 20 aileyle görüştüm. Öncelikle şunu belirteyim ki beni çok iyi karşıladılar. Onca işin gücün arasında bana zaman ayırıp, çay, yoğurt ve birbirinden lezzetli peynirler ikram ettikleri için onlara gönülden teşekkür ediyorum. Yaşantılarına gelince, gerçekten çok zor yaşam koşulları altında hayatlarını idame ettirmeye çalışıyorlar. İnsanlar yorgun, kadınlar sağa sola göçmekten, işlerin çokluğundan ve ağırlığından bezmiş durumdalar.”

Işık aile yapıları ile ilgili olarakta şöyle dedi: “Bütün bunların yanında her şeyden habersiz ailenin neşe kaynağı çocuklar, kuzularla oynayıp, tüm içtenlikleriyle etrafındakilere, kırmızı yanaklarıyla gülücükler saçmaya devam ediyorlar. Ailelerin sosyal hayatı kendi yakın çevreleriyle sınırlı durumda ve evlilikleri genelde akraba içerisinde gerçekleşiyor. Benim de asıl araştırma konum olan iletişim araçlarına gelince elektrik olan yerlerde televizyon hemen her çadırda mevcut ve yoğun şekilde izleniyor. Radyo ise elektrik olsun olmasın hemen hemen bütün yetişkinlerde var ve özellikle yaylalarda en önemli haber alma aracı durumunda. Cep telefonu ergenlik çağındakilerden yaşlılara kadar herkes kullanıyor.”

Koçerlerin sorunları konusuna da değinen Işık, “Sorunlara gelince, konuştuğum Koçerlerin ortak sorunlarından bazılarını şöyle özetleyebilirim; mevsimlik göçleri gerçekleştirirken yollarda özellikle de şehirlerarası yollarda hareket ederken büyük zorluklar yaşamaları ve yaşanan kazalarda doğrudan kendilerinin suçlu durumuna düşürülerek, cezaya mahkûm edilmeleri; arazi sahiplerinin ve muhtarların konaklama yerleri için talep ettikleri ücretlerin yüksekliği, mera kiralarının yüksekliği, yem fiyatlarının yüksekliği, hayvan başına ödenen devlet teşviğinin düşüklüğü, sosyal güvencelerinin bulunmaması vb. Ayrıca Koçerler, kendilerinin ekonomi ve gıda üretimi için ne kadar önemli olduklarını belirterek yetkililerden biraz daha anlayış ve destek beklediklerini söylediler. Son olarak eğitim için yoğun çaba harcadıklarını gördüm. İmkânı olanlar şehir merkezinde ev alıp okul zamanları aileden yetişkin biriyle burada kalarak eğitime devam ediyorlar. İmkanı olmayanlar ise daha önceden bir şekilde yerleşik hayata geçmiş bir akrabasının yanına göndererek çocuklarının eğitim almasını sağlıyorlar. Ancak birçoğu da taşımalı eğitim imkânından kendilerinin yararlandırılmamasından şikâyetçi” şeklinde konuştu.

Son olarak Yrd. Doç. Dr. Mehmet Işık, Koçerlerin güvenlik sorunları bazı yaylaların yasaklı bölge ilan edilmesinden tedirgin olduğunu ve eğer yaylaya gidemezlerse hayvanlarını beslemelerinin mümkün olmayacağını ifade ettiklerini söyledi.

kocerler-gelecekleri-icin-endiseli.jpg

kocerler-gelecekleri-icin-endiseli-001.jpg

kocerler-gelecekleri-icin-endiseli-002.jpg

kocerler-gelecekleri-icin-endiseli-003.jpg

 

Kaynak: HÜR24Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55