,
  • BIST 9149.89
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C

Klasik Avrasyacılık ile Neo Avrasyacılığın Rusya Politikasına Evrilmesi

Klasik Avrasyacılık ile Neo Avrasyacılığın Rusya Politikasına Evrilmesi
Strateji Düşünce ve Analiz Merkezi (SDAM), hazırladığı raporda, uzun yıllar Avrupa ve Asya arasında bocalayan Rusya, ulus kimliğinin ezikliğini sürekli ispatlama ihtiyacı hissettiği belirtildi.

Strateji Düşünce ve Analiz Merkezi (SDAM), 'Uzun yıllar Avrupa ve Asya arasında bocalayan Rusya, ulus kimliğinin ezikliğini sürekli ispatlama ihtiyacı hissetmiştir. Rusya için ilk kez büyük hedefler ortaya koyan Çar I. Petro, Avrupa hayranlığına rağmen politikası ve vasiyeti ile Avrasyacılara ilham kaynağı olmuştur' hakkında yayımladığı raporu kamuoyuyla paylaştı.

Vestfalya anlaşmasıyla [1] oluşan yenidünya düzeni, oluşumuyla uzun ve çetrefilli bir yol izlemiştir. İlk yapılanması Avrupa'da gerçekleşmiş, coğrafi keşifler, sanayi devrimi, merkantilizm ve dünya savaşlarıyla uzun bir süreçte oluşum ve gelişim seyri göstermiştir. Coğrafi keşiflerden sonra imparatorlukların çökmesiyle ve yeni ticaret anlayışıyla oluşan küresel idare boşluğunda Britanya, denizlere hâkimiyet ve sömürge kolonileriyle liderliği ele geçirmiş, ardından cihan kontrolünü dünya savaşlarıyla oluşan soğuk savaşta iki kutuplu bir dünyaya bırakmıştır. SSCB'nin çökmesiyle oluşan tek kutuplu ABD hegemonyası son otuz yılda liderliğini muhafaza etmekte ve alternatif yönetimler gündeme gelerek tartışılmaktadır. Rusya'da ise son yüzyılda küresel sisteme alternatif olarak tartışılan sistem Avrasyacılık olmuştur.

Vestfalya anlaşmasının ulus devletlerin zeminini hazırlaması, Rusya'nın ulus kimliğinden ziyade imparatorluk olması ve Avrupa devleti olarak görülmemesi onu anlaşmanın dışında bırakmıştır.

Uzun yıllar Avrupa ve Asya arasında bocalayan Rusya, ulus kimliğinin ezikliğini sürekli ispatlama ihtiyacı hissetmiştir. Rusya için ilk kez büyük hedefler ortaya koyan Çar I. Petro, Avrupa hayranlığına rağmen politikası ve vasiyeti ile Avrasyacılara ilham kaynağı olmuştur.[2] Çarlığın yıkılması ve ardından SSCB'nin kurulması ile Rus aydınlar ülkeyi terk edip Avrupa'ya sığınmışlardır. Sürgündeki aydınların bir araya gelerek siyasi olarak organize olmaları, Rusya halkı için alternatiflerin düşünülmesine yol açmış, geliştirilen bu alternatifler neticesinde Avrasyacılık oluşmaya başlamıştır.

ANALİZİN TAMAMINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

[1] Vestfalya Anlaşması birkaç antlaşmayı da içine alan (Münster Antlaşması ve Osnabrück Antlaşması) Westphalia Barışı, Otuz Yıl Savaşları ve Seksen Yıl Savaşları‘nın sonunda Ekim ve Mayıs 1648 tarihlerinde imzalanmıştır. Antlaşma 24 Ekim ve 15 Mayıs 1648'de Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu, diğer Alman prensleri, İspanya, Fransa, İsveç ve Hollanda Cumhuriyeti temsilcileri arasında imzalanmıştır. Fransa ve İspanya arasında 1659 yılında imzalanan Pyrenees Antlaşması da bu antlaşmanın içine dahil edilmektedir. Bu barış tarihçiler tarafından modern çağın başlangıcı olarak gösterilmektedir.

[2] http://sdam.org.tr/image/foto/2018/05/11/Rusya-Avrasyaciligi-ve-Kafkasya_1526044234.pdf ET: 05.12.2019

Kaynak: DOĞRUHABER
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55