,
  • BIST 9798.66
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 27 °C

Kırmızı listedeki öldürülen PKK'lı tartışmalı belgeselde rol almış

Kırmızı listedeki öldürülen PKK'lı tartışmalı belgeselde rol almış
İçişleri Bakanlığının arananlar Listesinde "Kırmızı" kategoride bulunan ve Tunceli'de dünkü operasyonda öldürülen "Atakan Mahir" kod adlı İbrahim Çoban'ın çözüm sürecinde PKK'nın propaganda amaçlı çektiği belgeselde rol aldığı ortaya çıktı.

​İçişleri Bakanlığının arananlar listesinde "Kırmızı" kategoride bulunan İbrahim Çoban'ın, çözüm sürecinde PKK'nın propaganda amaçlı çektiği ve tartışmalara yol açan belgeselde rol aldığı ve bir çok saldırının planlayıcısı olduğu ortaya çıktı.

İçişleri Bakanlığının arananlar Listesinde "Kırmızı" kategoride bulunan  ve Tunceli'de dünkü operasyonda öldürülen "Atakan Mahir" kod adlı İbrahim Çoban'ın çözüm sürecinde PKK'nin propaganda amaçlı çektiği ve tartışmalara yol açan belgeselde rol aldığı ortaya çıktı. Aynı belgeselde rol alan biri kadın 2 PKK'li de daha önce düzenlenen operasyonlarda öldürülmüştü.

21 Mart 2013 Diyarbakır Newroz’unda Abdullah Öcalan'ın, PKK’ye sözde geri çekilme çağrısının ardından çekilen belgesel, gösterime girmesinin ardından büyük tartışmalara neden olmuştu.

Her ne kadar Öcalan, geri çekilme çağrısında bulunmuş olsa da işin gerçek yüzünün bu olmadığı ve bu çağrının taktiksel olarak yapıldığı bilinen bir gerçekti.

Çünkü adına "çözüm süreci" denilen süreçte PKK geri çekilmemiş, şehirleri adeta mühimmat depolarına çevirmiş ve istediği gibi at koşturuyordu.

PKK, bu süreçte masum insanları katletti, yol kesip araçlar yaktı, haraç topladı. 6-7 Ekim saldırıları, Aytaç Baran suikastı, asker ve polis ölümleri de çözüm sürecinin yanlışlığını ortaya koymuştu.

 Çözüm süreci bahane edilerek çekilmeyen PKK, şehir yapılanmasına gitti.  Olmadığı kadar güçlü olduğuna kendini inandıran PKK, ilçe ve köylerde yol kesme, haraç toplamaya başladı. Çocukların kadın ve gençlerin dağa çıkma süreci hızlandırıldı.

Söz konusu süreç, PKK'nin ekmeğine yağ sürmüş bunu fırsat bilen PKK de kendini şirin ve insancıl! göstermek için sinema silahını ön plana koymuştu.

Ertuğrul Mavioğlu ile Çayan Demirel’in yönettiği, yapımcılığını Ayşe Çetinbaş’ın yaptığı "Bakur" isimli propaganda belgeseli İstanbul Film Festivali’nde gösterilmesi planlanmış ancak Kültür ve Turizm Bakanlığının yazısı üzerine İKSV tarafından gösterimi iptal edilmişti.

Tüm bunlara rağmen devlet ile PKK arasındaki çözüm süreci nedeniyle olsa gerek belgesel, 15 Haziran 2015 tarihinde Şişli Kent Kültür Merkezi’nde gösterime girmişti.

Propaganda amaçlı çekilen belgeselde PKK'nin üst düzeylerinden Cemil Bayık ve Bahoz Erdal'ın da konuşmalarına yer verilirken bir çok PKK'li de rol almıştı.

Belgeselde rol alan 3 PKK'li öldürüldü

Genelkurmay Başkanlığı 2015 yılının ekim ayında, Tunceli Ovacık'ta, bir PKK'lının cesedinin Munzur Çayı kenarında suda boğulmuş olarak bulunduğunu açıklamıştı. Söz konusu PKK'linin belgeselde rol alan 'Özgür Rohat' kod adlı Ümit Ölçen olduğu ortaya çıkmıştı.

Belgeselde yer alan bir diğer isim olan 'Helin Faraşin' kod adlı Gülistan Önen'in ise 16 Ekim 2015'te Tunceli'de düzenlenen hava operasyonunda, Pülümür kırsalında 2 kadın PKK'lı ile birlikte öldürülmüştü.

İçişleri Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklama ise "Aranan teröristler listesinde" kırmızı kategoride bulunan; sözde yeni Dersim saha sorumlusu 'Atakan Mahir' kod adlı İbrahim Çoban dün, Tunceli’de gerçekleştirilen operasyonda öldürüldüğü ifade edildi.

İbrahim Çoban'ın da belgeselde rol aldığı ve PKK propagandası içerikli konuşma yaptığı ortaya çıktı.

Bir çok saldırıda yer almış

Tunceli Valiliğinin yaptığı açıklama göre, İbrahim Çoban’ın 25 yıldır PKK'nin dağ yapılanması içerisinde faaliyet yürüten, sözde Dersim saha sorumlusu olduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca Çoban’ın; 1994 yılında Tunceli/Mazgirt Darıkent Nahiyesinde 6 öğretmenin hayatını kaybettiği saldırı, 2 sağlık memurunun kaçırılması; 1999 yılı Mayıs ayında Tunceli/Çemişgezek Ulukale Köyünde 2 güvenlik korucunun hayatını kaybettiği saldırı; 1999 yılı yaz aylarında Tunceli/Ovacık Karayolunun PKK'liler tarafından kesilmesi;  Aralık 2009 Tarihinde Tokat/Reşadiye Sazak Köyünde 7 askerin hayatını kaybettiği silahlı saldırı; 31 Mayıs 2010 Tarihinde Tunceli/Merkez Batman Tepesine çıkan zıhlı araçlara ve polis noktasına yönelik yapılan saldırı olaylarına katıldığı, planladığı ve talimatlandırdığının  tespit edildiği belirtildi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55