,
  • BIST 9577.66
  • Altın 2471.216
  • Dolar 32.4424
  • Euro 34.4823
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 25 °C

Kınık: ​“Kök hücrede 4 bin eşleşme bini aşkın nakil yapıldı”

Kınık: ​“Kök hücrede 4 bin eşleşme bini aşkın nakil yapıldı”
​Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, kök hücre bağışında 500 bin donöre ulaşıldığını belirterek, 4 bin eşleşmenin bulunduğunu ve bini aşkın kök hücre ile kemik iliği nakli yapıldığını söyledi.

Gaziantep’te geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl 10’ncusu gerçekleştirilen kan bağışı kampanyası büyük bir ilgi gördü. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği kan bağışı töreninde konuşan Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, kan ve kök hücre bağışının önemine dikkati çekti.

Şahinbey Belediyesi her yıl geleneksel olarak düzenlediği kan bağışı kampanyası büyük bir katılım ile gerçekleşti. Gaziantep Valiliği, Şahinbey Belediyesi ve Kızılay’ın her yıl geleneksel olarak düzenlediği kan bağışı kampanyası 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda yapıldı. Meydana Şahinbey Belediyesi tarafından stantlar kuruldu. Stantların önünde sıraya giren vatandaşlar, Kızılay görevlilerinin yardımı ile kan bağışında bulundu.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan kampanyanın açılış törenine Gaziantep Valisi Davut Gül, 5'inci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Şefik Atak, Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ile vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Kızılay’ın her gün yaklaşık olarak 9 bin ünite kan topladığını söyledi.

“Bu seneki hedefimiz de 185 bin ünite”

Kınık, bu seneki hedefin 185 bin olduğunu vurgulayarak, “Demokrasi meydanında şölen havasında her sene düzenlenen bu etkinlik bizim göğsümüzü kabartıyor. Gaziantepliler başkasını düşünmede, vatanı düşünmede hep bir adım öndedir. Kızılay’ımızın Gaziantep’te bir bölge kan merkezi var. Doğu Akdeniz Bölge Kan Merkezi Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Kilis’in kan ihtiyacını karşılıyor. Bu bölgede 59 hastanemiz var ve bu hastanelerin tamamının ihtiyacı bu bölgeden alınan kanlarla karşılanıyor. Geçen sene 175 bin ünite Gaziantep’te kan işlendi. Bu seneki hedefimiz de 185 bin ünite. Bunu da inşallah sizler aracılığıyla toplayıp hastalarımıza ulaştırmaya gayret edeceğiz.” dedi.

“Her gün yaklaşık 9 bin ünite kan topluyoruz”

Her gün yaklaşık 9 bin ünite kan topladıklarını aktaran Kınık, “Kızılaycılar, Türkiye'deki yaklaşık bin 560 hastanenin kapısına yaklaşık 20 bin ünite kanı her gün, her sabah teslim ederler. Bu ekipte 3 bin 300 kişi çalışıyor. Siz bağışçılarımız, gönüllerimiz, değerli devlet erkanımızla beraber bu kampanyalarımızı yapıyoruz. Kızılay, her gün yaklaşık 9 bin ünite kan topluyor. Türkiye'nin 300 farklı noktasında bu kesintisiz devam etmesi gereken bir süreç.” ifadelerini kullandı.

Kanın acil değil, sürekli bir ihtiyaç olduğunu, Ramazan aylarında, kış şartlarında zaman zaman bağış imkanının azaldığını belirten Kınık, Kan ihtiyacı azalmadığına dikkat çekerek, bu duyarlılığın 7 gün, 24 saat devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.

“4 bini aşkın kök hücre eşlemesi oldu”

Kanın yanında kök hücre bağışının da önemli olduğuna dikkati çeken Kınık, “Kök hücrelerimiz de bir başka hastanın şifasını taşıyor. Kök hücre noktasında şu an 500 bin donasyonu aştık. 4 bini aşkın kök hücre eşlemesi oldu. Bini aşkın başarılı kök hücre nakli yapıldı. Bunlar daha önce ülkemizde yapılamıyordu. Daha çok hastalarımız yurt dışına gidiyorlardı ama sizlerin bağışlarıyla buna ihtiyaç duyan minik yavrularımız, hastalarımız, dermansız dertlere düşmüş hastalarımız, şifa buluyorlar.” diye konuştu.

Kök hücre bağışının da kan verir gibi kısa sürede gerçekleştiğini anlatan Kınık, “Bu kadar basit bir işlem ama bir insanı Allah'ın izniyle ölümün kıyısından çekip alabiliyor. Dolayısıyla kan bağışı yanında kök hücre bağışını da bu anlamda dikkatlerinize sunmak istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği kampanya için çağrıda bulunan Gaziantep Valisi Davut Gül, kanın son derece önemli bir ihtiyaç olduğunu belirtti.

“Kan son derece önemli bir ihtiyaçtır”

Gül, “Türk Kızılayı özellikle son 10 yıldır milletimizin devletimizin yüz akı. Bizi dünyanın her tarafında en iyi şekilde temsil eden, Türkiye’deki herhangi bir afet ve acil durumlarda ilk giden kuruluşlardan bir tanesidir. Kan son derece önemli bir ihtiyaçtır. Bunun sürekli olması, desteklenmesi, diğer konularda olduğu gibi kan konusunda da hiç kimseye muhtaç olmamız bizim için son derece önem arz etmektedir.” diyerek kampanyaya destek veren herkese teşekkür etti.

Kan bağışı yapmanın en hayırlı işlerden bir tanesi olduğuna dikkat çeken Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ise şu ana kadar 14 bin 402 ünite kan bağışı toplandığını dile getirdi.

“Kan bağışı yapmak en hayırlı işlerden bir tanesi”

Kan bağışı kampanyasını önümüzdeki yıllara da taşımak istediklerini belirten Tahmazoğlu, “Kan bağışı yapmak en hayırlı işlerden bir tanesi. Verilen bir kan ile en az 3 kişiye fayda sağlıyorsunuz. Biz göreve geldiğimiz günden bu yana kampanyamızı devam ettiriyoruz. Şu ana kadar 14 bin 402 ünite kan bağışı topladık. Kan bağışında bulunan tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Kampanyamızı bugün düzenlememizin nedeni Ramazan ayı öncesi kan toplamak. Ramazan aylarında kan bağışı sayısı oldukça düşüyor. Sayılar düşse de kan ihtiyacı devam ediyor. Kan stoklarımızı Ramazan ayı öncesinde doldurmak istiyoruz. Kızılay’ımız sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde nerede, kimin, ne ihtiyacı varsa ona yardıma koşuyor. İnşallah bu hayrı devam ettireceğiz. Kan bağışı yapmanın her şeyden önce ilk faydası kendimize. Kan verdikten sonra vücudumuz taze kan üreterek kendini yeniliyor.” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Gaziantep Valisi Davut Gül’e plaket takdiminde bulundu.

Kızılay tarafından Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’na Kurumsal Kan Bağışıcısı Platin Madalya ve Platin Levha verildi. Şahinbey Belediyesi böylece Türkiye’de Platin Madalya ve Platin Levha alan ilk kurum oldu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri, kan bağışında bulundu.

2009 yılında 41 kişi ile başlanan kan bağışı kampanyasına 2013 yılında 2 bin 883 kişinin katılımıyla Türkiye kan bağışı rekoruyla taçlanan Şahinbey Belediyesi, tek noktada kan bağışı toplama rekorunu 26 Nisan 2016 Salı günü yaptığı organizasyonla kendi rekorunu kırarak bu sayıyı 3 bin 156’ya çıkarmıştı.

Şahinbey Belediyesi kan bağışı kampanyasında en fazla kan bağışının yanı sıra, en fazla katılımcı ve en fazla bayan katılımcı rekorunu da kırarak örnek bir belediyecilik anlayışı ortaya koymuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55