,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2509.141
  • Dolar 32.5708
  • Euro 34.7831
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 19 °C

​Kef Kalesi’nde 46 yıl aradan sonra arkeolojik çalışmalar yapıldı

​Kef Kalesi’nde 46 yıl aradan sonra arkeolojik çalışmalar yapıldı
Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) arkeoloji bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Tevfik Emre Şerifoğlu ve Doç. Dr. Yunus Levent Ekinci tarafından, Adilcevaz Kef Kalesi’nde, 46 yıl aradan sonra arkeolojik kazı çalışmaları başlatıldı.

​Bitlis Eren Üniversitesi arkeoloji bölümü öğretim üyeleri tarafından Adilcevaz Kef Kalesi’nde, 46 yıl aradan sonra arkeolojik kazı çalışmaları başlatıldı.

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) arkeoloji bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Tevfik Emre Şerifoğlu ve Doç. Dr. Yunus Levent Ekinci tarafından, Adilcevaz Kef Kalesi’nde, 46 yıl aradan sonra arkeolojik kazı çalışmaları başlatıldı. Yüksek lisans tez çalışması kapsamında “Sistematik Arazi Taraması ve Elektrik Özdirenç Tomografi” çalışması gerçekleştirildi.

46 yıl sonra kalede tekrar arkeolojik araştırmalar başlatıldığı ve tarihinde ilk kez jeofizik ölçümlerle buradaki gömülü arkeolojik yapıların varlığının tespit edildiği belirtilen açıklamada, “Bundan sonraki aşamada kalede üniversitemiz arkeoloji bölümü tarafından, Bitlis İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Ahlat Müze Müdürlüğü ve Adilcevaz Belediyesi ortaklığında, kurtarma kazıları ve kapsamlı jeofizik araştırmalar başlatılması hedefleniyor.  Yöremizin zengin tarihinin bu önemli kültürel varlığının tüm yönleriyle gün yüzüne çıkarılması, turizme kazandırılması amaçlanıyor. Yapılan çalışmalar hakkında bilimsel makaleler yayımlanacaktır.” denildi.

Kalenin tarihi hakkında kısa bir açıklama yapan Doç. Dr. Tevfik Emre Şerifoğlu, şunları söyledi: “Kef Kalesi Urartu Kralı II. Rusa (M.Ö. 673/672-652) tarafından inşa ettirilmiş olup, 1956 yılında Arkeolog Charles Burney tarafından ziyaret edilerek literatüre kazandırılmıştır.  Burada 1964-1972 yılları arasında Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Emin Bilgiç ve Prof. Dr. Baki Öğün tarafından kazı ve araştırmalar gerçekleştirilmiştir.”

İlk arkeolojik çalışmalar sonrası kaderine terk edilen arkeolojik alanın kaçak kazılarla kısmen tahrip edildiğini hatırlatan Şerifoğlu, BEÜ'nün arkeoloji bölümünün yaptığı çalışmaya dek burada herhangi bir bilimsel araştırmanın yapılmadığını belirtti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55