,
  • BIST 9729.68
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 29 °C

Kasım Süleymani kimdir?

Kasım Süleymani kimdir?
ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatı ile düzenlenen saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani hayatını kaybetti

Kasım Süleymani, İran’ın son yıllardaki en etkin isimlerinden biriydi. Resmi sıfatı Kudüs Gücü Komutanı’ydı. Kudüs Gücü, İran’ın yurt dışı operasyonları için kurulmuş özel bir birlik. Güç, İran İslam Cumhuriyeti'nin en yüksek siyasi ve dini makamı olan Ayetullah Ali Hamaney'den doğrudan emir alıyor.

Yoksul bir köylü çocuğu olarak doğan, hayatını inşaatlarda çalışarak kazanan Süleymani, 1979 yılında kurulan İran Devrim Muhafızları Ordusu'na katıldı. Bu, ilkokul mezunu olan Süleymani’nin, askeri kariyerinin ilk adımıydı. 45 günlük bir askeri eğitimin ardından o artık bir Devrim Muhafızı'ydı. 1979’da Kirman’daki Devrim Muhafızları Kudüs Garnizonu'nun başına getirildi.

Bu sırada İran-Irak Savaşı başladı. Kirman'daki erkeklere eğitim veren Süleymani, savaş sırasında cesareti ve atikliği sayesinde ön plana çıktı. Yaşıtları sıradan asker olarak savaşırken, Sülaymani 23 yaşında, 41. Sarallah Tümeni Komutanı oldu. Savaş sırasında birliğiyle birlikte Irak'ın işgal ettiği İran topraklarında birçok operasyon yaptı. Bir harekât sırasında ağır yaralansa da iyileşerek görevine devam etti.

Süleymani, savaştan sonra Kirman Eyaleti Devrim Muhafızları Komutanlığı görevine getirildi. Bu makamdaki görevi daha çok uyuşturucuyla mücadele oldu. Nedeni ise bölgenin Afganistan'a yakın olması ve uyuşturucu trafiğinin yoğun olmasıydı. 1998 yılında Ahmed Vahidi'den sonra İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı olarak atandı.

Devrim Muhafızları’nın bütün komutanları ve ordunun 12 generali, İran-Irak Savaşı'nda cephe komutanlığı yapmış kişiler. Bu eski savaş arkadaşları birbirilerini sürekli kolladılar ve birlikte İran’ın iç ve dış siyasetinin belirlenmesinde etkin oldular.

Siyonist terör çetesi ve Lübnan arasında yaşanan çatışmalar döneminde de dünya kamuoyu Süleymani’nin adını sıkça duydu.

Süleymani, Ortadoğu’da İran’ın resmi olmayan gücü olarak tanımlanıyordu. Son olarak da Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği'ne baskın emrini Kasım Süleymani’nin verdiği öne sürülmüştü. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55