,
  • BIST 9149.89
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C

​Karantina nedeniyle 25 ilde patates ekimi yasaklandı

​Karantina nedeniyle 25 ilde patates ekimi yasaklandı
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, karantina nedeniyle 25 ilde toplamında 141 bin 650 dekar alanda patates ekiminin yasaklandığını kaydetti.

​Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, karantina nedeniyle 25 ilde 141 bin 650 dekar alanda patates ekiminin yasaklandığını bildirdi.

Topraktaki hastalıklar nedeniyle ekim ve dikim yapılamayan bölgeler ile hayvan hastalığı nedeniyle riskli alan ilan edilen bölgeleri ile ilgili bir soru önergesini cevaplayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, karantina nedeniyle 25 ilde toplamında 141 bin 650 dekar alanda patates ekiminin yasaklandığını belirtti.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini cevaplayan Bakan Pakdemirli, aralarında ülkemde en çok patates üretimi yapılan illerinde bulunduğu 25 ilde karantina etmeni olan Patates Siğili Hastalığı, Patates ve Domateste Bakteriyel Solgunluk, Patates Kahverengi Çürüklüğü, Patates Halka Çürüklüğü ve Patates Kist Nematodlan nedeniyle dikim yasağı uygulandığını ifade etti.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ülkede karantinaya tabi zararlı organizma tespiti nedeniyle 141 bin 650 dekar patates üretim alanında patates ekiminin yasaklandığını bildirdi.  Bakan Pakdemirli, patates ekimi yasaklanan bölgelerde münavebe önerildiğini ve alternatif ürün eken üreticilere destekleme ödemesi yapıldığını belirtti. 

Bakan Pakdemirli;  Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Artvin, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Erzurum, Eskişehir, Gümüşhane, Hatay, Iğdır, İzmir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Konya, Nevşehir, Ordu, Sivas, Tokat, Trabzon gibi illerdeki bazı bölgelerde karantina nedeniyle patates ekiminin yasaklandığını ifade etti. 

Pakdemirli, “Söz konusu karantina zararlılarının kimyasal mücadelesi bulunmamakta olup, tek mücadele yöntemi karantina tedbirlerinin alınması, kültürel tedbirlerin uygulanması ve münavebe yapılmasıdır. Aksi takdirde hastalığın bulaşma ve yayılması devam etmekte ve tüm ekim alanlarına yayılarak ürün/verim ve kalite kayıplarına dolayısıyla önemli ölçüde ekonomik zarara neden olmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi hastalığın konukçusu olan bitkilerin yetiştirilmesi yasaklanarak alternatif ürün ekilmesi teşvik edilmektedir. Yasaklama süresi bulaşık olan toprağın hastalıktan temizlenmesine bağlıdır.” dedi. 

Haşhaş ve kenevir izne tabi

Pakdemirli, karantina nedeniyle ekim yasağı haricinde, haşhaş, keten, kenevir ve çeltik ürünleri yetiştiriciliğinin ise izne tabi olduğunu vurguladı. Bakan Pakdemirli hayvan hastalıklarıyla ilgili olarak da şunları söyledi:

“İhbarı mecburî bir hastalığın ortaya çıkması veya ortaya çıkması şüphesi hâlinde, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile hastalığa özel mevzuat kapsamında kordon karantina tedbirleri alınmakta, hastalığın türüne göre koruma ve gözetim bölgeleri oluşturulmakta ve hastalığın yayılmasının önlenmesi için gerekli kontrol, numune alma, teşhis, aşılama, izolasyon, temizlik, dezenfeksiyon, itlaf ve imha çalışmaları yapılmaktadır…” (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55