,
  • BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 22 °C

Kaplan: "Türkiye'den 173 ülkeye halı ihracatı gerçekleştirildi"

Kaplan: "Türkiye'den 173 ülkeye halı ihracatı gerçekleştirildi"
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu üyesi ve Halı Sektör Kurulu Başkanı Selahattin Kaplan, halı sektörünün 2018 ihracatını bir önceki yıla kıyasla yüzde 4,7'lik artışla 2 milyar 266 milyon dolar olarak tamamladığını kaydetti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu üyesi ve Halı Sektör Kurulu Başkanı Selahattin Kaplan, 2018 yılında Türkiye'den 173 ülkeye 2 milyar 266 milyon dolarlık halı ihracatı yapıldığını söyledi.

2018 yılı ihracat rakamları açıklandı. Bu rakamlara göre Türkiye'nin önemli ihracat kalemlerinden olan halı ihracatı bir önceki yıla oranla yüzde 4,7 oranında artış gösterdi. 2 milyar 266 milyon dolar olarak geçekleşen ihracatın yüzde 65,5'lik pay ile bir buçuk milyar dolarlık kısmı Güneydoğu Anadolu bölgesinden yapıldı. İl bazında ise Gaziantep'ten yüzde 68,4'lük pay ile bir milyar 550 milyon dolar tutarında halı ihracatı gerçekleştirildi.

2018 yılı halı ihracatı rakamları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu üyesi ve Halı Sektör Kurulu Başkanı Selahattin Kaplan, halı sektörünün 2018 ihracatını bir önceki yıla kıyasla yüzde 4,7'lik artışla 2 milyar 266 milyon dolar olarak tamamladığını bildirdi.

2018 yılının birçok olumsuzluğa rağmen iyi geçtiğini ifade eden Kaplan, 2019 yılında bu rakamların daha da fazla artacağına inandıklarını belirterek, 2019 yılı hedeflerini 2 buçuk milyar dolar olarak açıkladı.

"Halı sektörü ülkemiz için büyük önem taşıyor"

Yenilikçi ürünlerle 2019 yılında yeni pazarlara yöneleceklerini söyleyen Kaplan, "Halı sektörü ülkemiz için büyük önem taşıyor. 2018 yılında ülkemize yönelik sürdürülen ekonomik saldırılar karşısında sektör olarak hazırlıklı değildik ama tecrübemiz ve sahip olduğumuz esneklikler sayesinde bu krizi de başarıyla atlattık. Bir önceki yıla kıyasla yüzde 4,7'lik artışla 2 milyar 266 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. 2019 yılındaki en önemli hedefimiz; ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkelerde varlığımızı muhafaza etmek ve geliştirmek, yeni hedef pazarlarda ise daha çok firma ile faaliyet göstererek ülke olarak o pazardaki payımızı artırmaktır. Mevcut pazarları korumak ve yeni pazarlarda etkimizi arttırmak için 2019 yılında birçok ülkeye yönelik koordineli faaliyetler düzenleyeceğiz." dedi.

"Türkiye'de halı ihracatının merkezi Gaziantep"

Kaplan, "Türkiye geneli halı ihracatının yüzde 66,5'lik payı yani 1,5 milyar dolarlık kısmı Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği tarafından gerçekleştirilmektedir. İkinci sırada ise yüzde 25'lik pay ve 566 milyon dolarlık ihracatı ile İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri bulunmaktadır. İl bazında gerçekleştirilen halı ihracatında Gaziantep'in açık ara önde olduğu ve toplam halı ihracatının yüzde 68,4'üne karşılık gelen bir milyar 550 milyon dolarlık ihracatın, tek başına Gaziantep tarafından gerçekleştirildiği, İstanbul’un ise yüzde 22,1'lik pay ve 500 milyon dolarlık ihracat ile ikinci sırada olduğu görülmektedir." ifadelerini kullandı.

"Mal grubu bazında makine halısı lider"

2018 yılı halı ihracatında mal grubu olarak en büyük payın makine halısına ait olduğuna dikkat çeken Kaplan, "2018 yılı halı ihracatımızda yüzde 84,1’lik pay ve 1,9 milyar dolar ihracat ile ilk sırayı makine halısı mal grubu almaktadır. Yüzde 13,2 ile ikinci sırada yer alan tüfte halının ihracat rakamı ise 300 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca 51 milyon dolar el halısı ve 9 milyon dolar kilim ihracatı gerçekleştirilmiştir." şeklinde konuştu.

"Türkiye'den 173 ülkeye halı ihracatı gerçekleştirildi"

Kaplan, şunları söyledi:

"Ülke grupları dikkate alındığında 720 milyon dolar ile Ortadoğu ülkeleri ilk sırada yer aldılar. 604 milyon ile Amerika ülkeleri takip ve üçüncü sırada bulunan Avrupa ülkelerine yönelik ihracat ise 443 milyon gerçekleşti. Türkiye'den 173 ülkeye halı ihracatı gerçekleştirildi. Suudi Arabistan, yüzde 1,7 ve yüzde 7,5 ile Irak önemli pazarlar olmaya devam edecek. Ancak Almanya ve Birleşik Krallık ise ilk 5 ülke içinde yer alan Avrupa ülkeleri içinde. Bu durum, pazar çeşitlendirmesi açısından sektörün oldukça başarılı bir şekilde dünyanın farklı coğrafyalarına mal satabildiğine işaret ediyor."

"Planlı ve hedef odaklı çalışmalar yürüteceğiz"

2019 yılında tüm ülkeleri inceleyeceklerini aktaran Kaplan, son olarak şunları kaydetti:

"Potansiyeli yüksek olan, ancak ülke olarak Türkiye'nin yeterince pay alamadığı önemli ülkelere yönelik bir strateji geliştiriyoruz. Planlı ve hedef odaklı çalışmalar yürüteceğiz. Farklı ülkelerin kültürleri, tüketici trendleri ve tüketim alışkanlıklarına yönelik pazar araştırmaları ile hedef ülkeleri daha doğru analiz edeceğiz. O ülkelerin ihtiyaçlarını dikkate alarak tanıtım ve pazarlama faaliyetlerimizi daha organize bir şekilde sürdüreceğiz. Fuar katılımı, sektörel heyetler, B2B görüşmeleri, pazar araştırmaları, sektörel tanıtımlar ve sektöre yönelik eğitim ve bilgilendirme programları gibi pek çok yöntemi bir arada ve bir uyum içerisinde kullanarak sektörün gelişimine katkı vermeye devam edeceğiz." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55