,
  • BIST 8718.11
  • Altın 2246.536
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1875
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 1 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 10 °C

Kansere kadar gidebilen sinsi hastalık: Hepatit C

Kansere kadar gidebilen sinsi hastalık: Hepatit C
Tüm dünyada Hepatit Günü olarak kabul edilen 28 Temmuz'da, Dünyada her yıl 1.34 milyon insanın ölümüne sebep olan viral hepatitler HIV/AIDS, tüberküloz ve sıtmadan daha büyük küresel bir sağlık sorunu olarak kabul ediliyor.

Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği tarafından “Dünya Hepatit Günü” olarak kabul edilen 28 Temmuz günü, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kamuoyunun dikkatini global bir sağlık sorunu olan hepatit hastalıklarına çekmeyi hedefliyor.

Dünya Sağlık Örgütü önderliğinde toplam 194 ülkenin katıldığı “Viral Hepatitin Eliminasyonu” programı, 2030 yılına kadar ülkeler bazında toplumdaki hepatit B ve hepatit C’li kişilerin %90’ına tanı konulmasını; tanı konulanların en az %80’inin tedavi edilmesini ve böylece viral hepatitlere bağlı ölümlerin %65 oranında azaltılmasını hedefliyor.

Hepatit C, dünyada her yıl 350 bin kişinin ölümüne neden oluyor

Hepatit C, dünyada her yıl 350 bin kişinin ölümüne neden oluyor. Dünya nüfusunun yüzde 3’ünün taşıdığı Hepatit C virüsünün Türkiye’de görülme sıklığı, yüzde 1 olarak değişiyor. Hepatit C virüsü bulaşan kişilerin yaklaşık %18 ile 34’ünde, virüs kendiliğinden vücuttan atılıyor ve hastalık iyileşiyor.

Uzmanlar, Hepatit C virüsünün kendiliğinden 6 ay içerisinde temizlenmediği takdirde hastaların çoğunda kronikleştiğini ifade ediyor. Kronikleşmesi durumunda yavaş ilerleyen bir hastalık olan Hepatit C, hastaların %10 ile 20’sinde karaciğer sirozuna neden olabiliyor. Siroz gelişen hastaların her yıl %1 ile 5’inde karaciğer kanseri görülebiliyor. Bu evrede takipsiz ve tedavisiz vakaların %15 ile 20’si ölümle sonuçlanıyor.

Hepatit C virüsü bulaşma riskini azaltmak mümkün

Virüsle enfekte olmuş kan ve kan ürünlerinin kullanımı, steril olmayan aletlerle yapılan tıbbi ve cerrahi girişimler, dövme ve piercing uygulamaları, doğum sırasında anneden bebeğe ve nadiren de olsa virüsü taşıyan kişiyle girilen korunmasız cinsel ilişki Hepatit C’nin bulaşmasına sebep olabiliyor.

Uzmanlara göre, Hepatit C virüsü bulaşma riskini azaltmanın pek çok yolu var. Bunlar; steril olmayan diş, piercing ve dövme uygulamalarından kaçınmak, özellikle dövme yaptırırken iğnenin sterilize olmasına dikkat etmek, eldiven ve tek kullanımlık iğne kullanımına özen göstermek ve uyuşturucu madde kullanmamak gerekiyor.

Hepatit C ile ilgili tüm bilgiler www.hepatitcsizyasam.com’da

Global bir biyofarma şirketi olan AbbVie’nin desteği ile Hepatit C’ye ilişkin toplumdaki bilgi kirliliğini gidermek amacıyla “Yanlış Bilgi Bulaşıcıdır’’ Projesi gerçekleştiriliyor. Proje çerçevesinde Hepatit C ile ilgili hasta ve çevresinde, toplumda hatta sağlık çalışanlarında eksik bilgilendirme sonucu oluşan önyargıların ve yanlış algıların düzeltilmesini amaçlanıyor.

Yanlış algılar nedeniyle oluşan damgalanma, hastaların sosyal ve iş yaşamlarını ciddi biçimde etkilemekte, kimi zaman sağlık profesyonellerinden destek alma konusunda da sıkıntılar yaşanmasına neden olmaktadır. Oysa, Hepatit C ile ilgili toplumdaki yanlış bilgi, çoğunlukla kan yoluyla bulaşan Hepatit C’den daha bulaşıcıdır.

Hastalıkla ilgili daha fazla bilgi için www.hepatitcsizyasam.com sitesini ziyaret edebilir, Hepatit C riskine ilişkin online testi sitede bulabilirsiniz.

Referanslar

http://www.tkcv.org/ 25 Temmuz 2017
https://www.haberler.com/yanlis-bilgi-bulasicidir-projesi-7537195-haberi/ 25 Temmuz 2017
https://www.medikalakademi.com.tr/hepatit-c-nedir-tani-tedavisi-belirtileri/ 25 Temmuz 2017

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55