,
  • BIST 8980.39
  • Altın 2284.818
  • Dolar 32.3279
  • Euro 35.0498
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 21 °C

Kanser hastaları tedavi için yurtdışından getirilen ilaçlara ulaşmakta zorlanıyor

Kanser hastaları tedavi için yurtdışından getirilen ilaçlara ulaşmakta zorlanıyor
Diyarbakır'da "Tiroid SA" kanser hastası olan Kemal Uğrak, tedavisi için her ay kullanması gereken yurtdışı menşeili ilacın yaklaşık 6 ayda bir kendisine ulaştırıldığını belirterek yaşadığı mağduriyete dikkat çekti.

 

Diyarbakır'ın merkez Kayapınar ilçesinde yaşayan ve yaklaşık bir yıl önce "Tiroid SA " kanseri teşhisi konulan Kemal Uğrak isimli şahsa doktorlar, tedavisi için sadece yurtdışında bulunan bir ilaç önerdi.

Almanya'da 5 bin Euro, Fransa'da da 7 bin Frank olan ve ancak Sağlık Bakanlığı onayı ile temin edilebilen bu ilacın, hastalara geç ulaştırıldığını ve bundan dolayı da tedaviyi sağlıklı sürdüremediklerini ifade eden Uğrak, aylık ulaştırılması gereken ilacın aylarca geciktirildiğini belirterek sürecin hızlandırılması hususunda yetkililere çağrıda bulundu.

Geçtiğimiz yıl boğaz kısmında ağrı ve ses kısıklığı şikayetiyle Diyarbakır'da  hastaneye gittiğini belirten Uğrak, "Orada 'Tiroid SA' teşhisi koydular. Söz konusu hastalığımın tedavisine yönelik ameliyat olmak için hastaneyle görüştüğümde burada ameliyat yapamayacaklarını söylediler. Ben de 21 Eylül 2021'de Ankara'da özel bir hastaneye gittim, ameliyat oldum ve sonrasında Diyarbakır'a geldim." dedi.

video

"Hastalığımın bu şekilde tedavisi mümkün değil"

Kanser hastaları tedavi için yurtdışından getirilen ilaçlara ulaşmakta zorlanıyor

Bir müddet sonra kontroller için tekrar Ankara'daki hastaneye gittiğinde kendisine ilaçla tedavi olması gerektiğini söylediklerini ifade eden Uğrak, "Tedavi için başvurduğum Dicle Üniversitesi Onkoloji bölümündeki doktorlar da ışın tedavisi ve buna bağlı olarak yurt dışından temin edilen ‘Caprelsa’ isimli Sağlık Bakanlığı’nın onayını gerektiren ilacı önerdiler. Bu reçeteyi evraklarıyla birlikte SGK'ya gönderdikten 3-4 ay sonra ilacım elime ulaştı." şeklinde konuştu.

Önerilen ilacın kullanımının bir aylık olduğunun altını çizen Uğrak, "Ben de bunu kullandım ve ilaç bittikten sonra yenilemek için tekrar reçete gönderdim. 2'inci kutu ilacım 5 ay sonra geldi. Her gönderdiğim reçetede 3 kutu gelmesi gerekirken sadece bir kutu gönderiyorlar. Bu bir kutu da bana bir ay yetiyor. Hastalığımın bu şekilde tedavisi mümkün değil. Tedavimi tam alamadığım için hastalığım ağırlaşıyor." ifadelerini kullandı.

“İlaç orada çok pahalı 5 bin Euro'ya satılıyor”

Uğrak, "Yurt dışında ilacı kendimiz almak istedik ama bu ilaç orada çok pahalı, 5 bin Euro'ya satılıyor. Bu ilaca para versek de alamıyoruz çünkü tüm reçete ve raporları da oraya göndermekle beraber benim de oraya gitmem gerekiyor. Bunun için yetkililerin bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Kendi yakınlarına nasıl davranıyorlarsa bu halka da böyle davransınlar." diye belirtti. 

"Benim gibi nice hastalar bu ilacı bekliyor"

Kanser hastaları tedavi için yurtdışından getirilen ilaçlara ulaşmakta zorlanıyor

Yaklaşık 5 gün öncesine kadar 6 ay boyunca ilaç kullanamadığını ve bu ilaç bittikten sonra 6 ay yine bekleme durumunda hastalığının daha çok ilerleyeceğine vurgu yapan Uğrak, şunları söyledi:

"Sağlık Bakanlığı bu ilacın onayını vermişse tedarik bakımında üzerinde durulması gerekiyor. Eğer üzerinde durmazlarsa ben ve benim gibi binlerce hasta mağdur olacak. Bu ilaçlarımız devlet tarafından karşılanmazsa hastalığımız ilerleyecek. Eğer devlet karşılamasa ben bu ilacı alamam, her ay 5 bin Euro ödeyebilecek gücüm yok. Benim gibi nice hastalar bu ilacı beklemektedir. Ocak ayında ilaç kullandığımda sağlık durumum biraz daha iyiydi ama ara verdikten sonra hastalığım tekrar ilerlemeye başladı. Bu hastalığı önleyecek ilaç odur. Doktorların söylediğine göre bu ilaç tedaviye yüzde 90 cevap veriyor. Tek derdimiz yatalak kalmayalım." dedi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55