,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2506.054
  • Dolar 32.5782
  • Euro 34.7401
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 21 °C

Kalın: "Temel beklentimiz bölgenin kontrolünün Türkiye'de olması"

Kalın: "Temel beklentimiz bölgenin kontrolünün Türkiye'de olması"
Kabine toplantısı sonrasında basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye'de oluşturulacak güvenli bölge için "Temel beklentimiz bölgenin kontrolünün Türkiye'de olması." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, kabine toplantısı sonrasında basın toplantısı düzenledi, ardından soruları cevapladı.

Suriye'de oluşturulacak güvenli bölge hakkında değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, temel beklentilerinin bölge kontrolünün Türkiye'de olması olduğunu ifade etti.

"Güvenli bölge bir terör örgütünü korumak için tampon bölge olmayacaktır, izin vermeyiz." diyen Kalın, "Münbiç ve Fırat'ın doğusunda da benzer bir modelin uygulanması için bizim temel beklentimiz, bölgenin kontrolünün Türkiye'de olması." dedi.

Türkiye ile ABD arasında "güvenli bölge" konusunda anlaşma olduğu yönündeki haberleri değerlendiren Kalın, bu haberlerin gerçeği yansıtmadığını, bu konuda müzakerelerin devam ettiğini aktardı.

"Yol haritasının çoktan hayata geçirilmiş olması gerekirdi"

Yol haritasına ilişkin konuşan Kalın, "Türkiye ile ABD arasındaki yol haritasının çoktan hayata geçirilmiş olması gerekirdi." diyerek oyalama taktiklerinin kimseye bir faydası olmayacağını söyledi.

Kalın, "İki müttefik olarak artık yol haritasının ivedilikle, daha fazla gecikme olmadan hayata geçirilmesi hem ikili ilişkilerimiz hem bölgenin güvenliği hem de Suriye'deki süreç açısından büyük önem arz ediyor." diye konuştu.

Kalın, "Amerikalılarla konuştuğumuz şekilde yol haritasının hayata geçirilmesi noktasında Ruslarla da mutabık kaldık." dedi.

ABD ve Rusya'nın İNF'den çekilmesi

ABD ve Rusya'nın INF'den (orta menzilli nükleer kuvvetler anlaşması) çekilmesi hakkında konuşan Kalın, bunun Türkiye için de endişe verici bir gelişme olduğunu söyledi.

Enflasyon ve IMF

Konuşmasında enflasyona da değinen Kalın, 2019 yılında enflasyonla mücadelede bir dizi tedbir alındığını, bu tedbirlerin bundan sonra da alınmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Türkiye'nin seçim sonrası için IMF ile anlaştığı iddiasına yalanlayan Kalın, bu iddiaların Türk ekonomisiyle ilgili algıyı bulandırmaya dönük algı operasyonları olduğunu dile getirdi. Kalın, bu algı operasyonlarının nereden yapıldığını da tahmin ettiklerini ve nerelerden geldiğini gördüklerini vurguladı.

Çipras'ın Türkiye'ye ziyareti öncesi açıklamaları

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın Türkiye'yi ziyareti öncesi yaptığı açıklamalara değinen Kalın, Çipras'ın yaklaşımlarının pozitif ve iyi niyetli olduğunu gösterdiğini ve yarınki görüşmelerin bu çerçevede gerçekleşeceğine inandıklarını ifade etti.

"Doğu Akdeniz'de bir oldubittiye göz yummayacağız"

"Kim tarafından gelirse gelsin özellikle Doğu Akdeniz'de bir oldubittiye Türkiye'nin göz yummayacağını herkesin bilmesi gerekir." diyen Kalın, Akdeniz'in bir barış denizi haline gelmesi gerektiğini belirterek Türkiye'yi Antalya Körfezi'ne hapsedecek yaklaşımların kabul edilemez olduğunun altını çizdi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55